Манчестър Сити - Арсенал (прогноза)

18:04
Манчестър Сити - Арсенал (прогноза)

Най-чаканият мач през сезона във Висшата лига. Манчестър Сити приема Арсенал на стадион "Етихад". Вторият срещу първия в директна битка за титлата в Англия. И въпреки че и двамата мениджъри наблегнаха на това, че днешната среща не е от решаващо значение, за всички е ясно, че ако днес имаме победител, той най-вероятно ще е новият шампион на Англия. 

В събота хората на Пеп Гуардиола победиха Шефилд Юнайтед с 3:0, за да стигнат до финала на ФА къп, докато ден по-рано "артилеристите" загубиха две точки в битката за трофея след равенство 3:3 със Саутхямптън.

Този резултат дава отлична възможност на Ман Сити да поеме контрол над надпреварата за титлата в Премиър лийг още довечера при положителен изход от двубоя.

"Гражданите" стигнаха и до полуфинална в Шампионска лига, където ги чака Реал Мадрид, благодарение на успех с общ резултат 4:1 над Байерн Мюнхен.

Ако изключим колебливите финални 15 минути, отборът на Гуардиола беше почти перфектен в последния си шампионатен мач срещу Лестър. "Небесносините" добавиха нови три точки в актива си благодарение на два гола на Холанд и един на Стоунс. Така те стигнаха кота 70 - само пет под колебливите им гости, но и с два мача по-малко.

Сега непобеден в 16 последователни мача във всички турнири (печелейки 13 от тях) безмилостният Манчестър Сити е домакин на Арсенал, който по всички изглежда се поддава на напрежението и възможността да спечели първа титла от почти две десетилетия насам. 

Възпитаниците на Пеп Гуардиола имат 12 срещи на "Етихад" през 2023 г., като са спечелили 100% от тях, отбелязвайки поне два гола във всеки мач, с изключение на... победата с 1:0 за Купата на Англия над днешния им съперник.

Гуардиола може би е изпитва чувство на гордост, гледайки как бившето му протеже заплашва да измъкне титлата на най-популярния клубен шампионат в света от хватката на Манчестър Сити, довечера няма да има място за сантименталност около тъчлинията. Евентуален успех за Артета със сигурност ще е най-значимият в треньорската му кариера, което няма как да не го мотивира до краен предел.

Въпреки това признаците на слабост бяха очевидни при равенствата 2:2 с Уест Хям Юнайтед и Ливърпул, където Арсенал изпусна на два пъти по два гола преднина. Опасенията за тотален срив точно в най-неподходящия момент се засилиха в отбора още повече след домакинството на "Саутхямптън", в което чудо спаси лондончани от загубата. Арсенал успя да направи едно от обичайните си късни завръщания чрез Мартин Йодегорд и Букайо Сака, но изгубените две точки означаваха, че те вече не държат съдбата си в своите ръце.

Арсенал официално остава най-добре представящият се като гост отбор през сезона във Висшата лига с 36 точки от 16 мача, но до края на сезона те имат ключова визита на Нюкасъл и две много сложни домакинства на Челси и Брайтън. Т.е. дори и днес да успеят да не загубят в Манчестър им предстои планина за изкачване, докато стигнат до титлата. Сити, от своя страна, на теория нямат нито един кой знае колко тежък мач в програмата си.

Статистиката от предходните 15 мача също не е в полза на столичани. Те има цели 14 загуби срещу само един успех срещу Манчестър Сити

Манчестър Сити влиза в тежкия сблъсък в почти пълен състав, като единствено Нейтън Аке лекува контузия на бедрото.

Неудържимият Ерлинг Холанд има 32 шампионатни гола и се нуждае само от още един, за да счупи рекорда за сезон от 38 мача, докато седми хеттрик в цветовете на Манчестър Сити ще постави 22-годишния играч на призовото място въобще в историята на Премиър лийг, тъй като Анди Коул и Алън Шиърър в момента водят с 34 попадения в кампания от 42 мача.

Арсенал има ключов дефанзивен проблем, тъй като Уилям Салиба се възстановява бавно от контузия в гърба. Френският централен защитник ще пропусне мача в сряда, а най-вероятно и остатъка от сезона.

Такехиро Томиясу и Мохамед Елени също ще наблюдават отстрани, докато се възстановяват от операции на коляното. Гранит Джака пък трябва да се бори с болестта, която го извади от състава за двубоя със Саутхямптън.

Олександър Зинченко и Габриел Жезус са потенциални титуляри срещу бившия си клуб.

Пред Габриел Мартинели се отваря шанс да счупи рекорда за най-много голове на бразилски играч в един сезон във Висшата лига, ако днес прониже мрежата на Сити. В момента кариоката е с равен брой попадения (по 15) с Роберто Фирмино (сезон 2017-18 г.).

Възможен стартов състав на Манчестър Сити:

Едерсон, Аканджи, Диас, Лапорт, Стоунс, Родри, Марез, Гюндоган, Де Бройне, Грийлиш, Холанд;

Възможен стартов състав на Арсенал:

Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Габриел, Зинченко, Джака, Партей, Сака, Йодегорд, Мартинели, Жезус;

ПРОГНОЗА

Класата, опитът и статистиката са в полза на Сити. Младостта и неопитността на Арсенал са техният огромен минус в тази ситуация. В последните седмици, точно в най-решителните моменти, "артилеристите" се пропукват и само и единствено късметът ги държи в битката за трофея. 

Гуардиола е "горял" десетки пъти в такива мачове. Той отлично знае, че един решителен удар днес ще откаже напълно гостите от амбициите им за титлата. И не само това. Трите точки ще дадат спокойствие на момчетата му в останалите срещи от Висшата лига, което пък ще им помогне да се подготвят максимално за голямата им цел - триумф в Шампионската лига, където ги чака много по-сериозен опонент от Арсенал в лицето на Реал Мадрид и евентуално Интер или Милан.

Всичко, различно от победа за Сити в настоящата ситуация, ще е изненада и провал за "гражданите". Те обаче едва ли ще го допуснат.

Прогноза: Манчестър Сити

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация