Сити с важна победа срещу Уест Хям

00:06
Сити с важна победа срещу Уест Хям

Манчестър Сити постигна поредна изключително важна победа с класическото 3:0 срещу Уест Хям Юнайтед в отложен мач от 33-ия кръг на Премиър лийг. “Гражданите” играха силно и през първата част, но така и не можаха да стигнат до попадения, но през второто полувреме точни бяха Нейтън Аке (50’), Ерлинг Холанд (70’) и Фил Фоудън (85’). С този си триумф домакините отново си върнаха първото място в класирането, което вчера бе окупирано от Арсенал след победа в лондонското дерби с Челси.

Първата добра ситуация в срещата дойде в деветата минута, когато отлично взаимодействие на фланга между Джак Грийлиш и Бернардо Силва позволи на топката да стигне около дъгата, там отличен изстрел нанесе Риад Марез, но Фабиански се намеси умело и спаси.

Малко изненадващо последва по-добър период за “чуковете”, като те успяха да изнесат играта в половината на противника. “Гражданите” въпреки това продължаваха да имат сериозно преимущество във владението на топката, но отиграванията им срещаха добре подреден тим на гостите. Хубав шанс пропиляха домакините в 24-ата минута, когато тяхна комбинация успя да остави отляво Джак Грийлиш в добра позиция, той центрира, но там Холанд стреля доста неточно.

Постепенно Манчестър Сити се настани все по-дълбоко около наказателното поле на Уест Хям, а гостите започнаха по-често просто да чистят топката напред и трудна да успяват да осъществяват реални атаки. В 29-ата минута все пак Джаред Боуен се възползва от невнимание на отбраната и се озова с топка в крака до аутлинията след тъч, крилото стреля, но Ортега спаси.

В 32-ата минута на срещата великолепно двойно подаване между Ерлинг Холанд и нахлулия от задна позиция Родри даде възможност на испанеца да излезе в отлична позиция и да стреля, но кълбото срещна гредата и излезе в аут. Играчите на Джосеп Гуардиола започнаха с всяка изминала минута да пращат все повече хора в предни позиции, затруднявайки бранителите на гостите в ориентацията. Малко преди края на първата част Холанд се строполи в пеналта при бърза атака на своя тим, но претенциите му за дузпа не бяха уважени от рефера.

Футболистите на Манчестър Сити започнаха активно и втората част в търсене на попадение и то стана факт пет минути след началото й, когато първо Грийлиш бе фаулиран на добра позиция, а от нарушението Марез центрира добре към Нейтън Аке, който откри резултата. Само в рамките на следващите няколко минути домакините създадоха още няколко добри ситуации пред Фабиански.

В 58-ата минута норвежкият нападател на “гражданите” получи топката в наказателното поле, след което Тило Керер го събори. Останаха сериозни съмнения за дузпа в ситуацията, но съдията Джон Бруукс бе категоричен, че нарушение няма. Веднага след това Дейвид Мойс получи още лоши новини, след като стана ясно, че Владимир Цоуфал е контузен и трябва да бъде заменен.

Близо ново попадение бе и Хулиан Алварес, който изстреля фанстатичен изстрел, но Фабиански спаси умело. Полският страж обаче се оказа напълно безпомощен в 71-ата минута, когато отново от дълбочина бе изведен Ерлинг Холанд, той първо показа страхотната си скорост, а след това преодоля стража и се разписа за 2:0. 

Това попадение обаче бе и по-специално не само за норвежеца, но и за историята на Премиър лийг, тъй като бе под номер 35 за нападателя. С него той подобри досегашния рекорд от 34 гола, който се държеше от Алан Шиъръ и Анди Коул, но вкарани при първенство с 42 двубоя.

Домакините от Манчестър Сити стигнаха до трето попадение пет минути преди края на редовното време, когато рикошет след корнер прати топката по изключително удобен за Фил Фоудън около дъгата, а той с безпощаден удар не остави шансове на Лукаш Фабиански, което се оказа и последното по-съществено действие в двубоя.

С тази си победа Манчестър Сити се върна на върха в класирането на Премиър лийг със своите 79 точки, на една пред Арсенал, но и с мач по-малко от “артилеристите”. Уест Хям пък се намира на 15-ото място в подреждането с 34 пункта и продължава да е в добра позиция, но не и напълно сигурен за мястото си и догодина.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация