Време е за мечтаната класика от полуфиналите в Шампионската лига!

08:44
Време е за мечтаната класика от полуфиналите в Шампионската лига!

Двата милански гранда Милан и Интер тази вечер излизат на „Джузепе Меаца“ в едно специално Дерби дела Мадонина, което е с начален час 22:00. Издание номер 236 в официални мачове на вечния спор между „Дявола“ и „Змията“ е първата част от сблъсъка между двата именити клуба от полуфиналите на Шампионската лига.


Докато вълнуващата битка между Реал Мадрид и Манчестър Сити е определяна от мнозина за „финал преди финала“, то срещата между Милан и Интер е „мечтан полуфинал“ както за привържениците на двата тима, така и за голяма част от неутралните почитатели на футбола. Двата гранда от Милано досега на два пъти са пресичали пътищата си в ШЛ, като за въпросните мачове се говори с носталгия и вълнение и до днес.


През сезон 2002/03 “росонерите” се класират за финала на турнира след две ремита 0:0 и 1:1 с “нерадзурите”, като решаващо е попадението им в мача, в който бяха в ролята на гости. Впоследствие те триумфират с трофея, като надвиват Ювентус при изпълнение на дузпи след нулево реми в редовното време и продълженията. През сезон 2004/05 двата милански гранда отново се срещат в турнира, но в четвъртфиналите. Тогава “Дявола” побеждава с 2:0 в първия мач, а на реванша повежда с 1:0, но в 73-тата минута вратарят на отбора Дида е уцелен с хвърлена от противниковите тифози факла. След това феновете продължават да хвърлят факли на терена и това принуждава главния рефер да прекрати мача, с което е присъдена служебна загуба на “Змията” с 0:3. На финала в Истанбул Милан се изправя срещу Ливърпул и въпреки че повежда с 3:0 до почивката, допусна да се стигне до равенство 3:3, а при изпълнението на дузпи отстъпва на мърсисайдци.


Това е полуфинал номер 13 за Милан в Купата на европейските шампион или Шампионската лига. Успеваемостта на тима в предишните му полуфинали е цели десет класирания за финалната битка за трофея. Що се отнася за Интер, отборът е участвал на финал в цялата история на турнира пет пъти след общо осем изиграни полуфинала. Това, което е общото между двата клуба, е, че при последния за всеки от тях полуфинал в ШЛ, впоследствие те успяха да триумфират в турнира. За „Дявола“ това става през 2007 г., а за „Змията“ – през 2010 г.


През настоящия сезон двата тима вече изиграха три двубоя помежду си. Милан спечели в Серия "А" с 3:2 през есента, докато през януари Интер първо спечели Суперкупата на Италия с убедителното 3:0, а след това отново спечели, но само с 1:0 в първенството. В исторически план "нерадзурите" имат 87 победи във всички турнири в Дербито на Милано, равенствата са 69, а успехите за "росонерите" са 79. Моментната форма също е на страната на „нерадзурите“, които могат да се похвалят с пет поредни победи във всички турнири, включително над Ювентус, Лацио и Рома. От друга страна, „росонерите“ за последно претърпяха поражение на 18 март от Удинезе, но след това спечелиха четири от девет възможни мача в различните състезания. В елиминациите на ШЛ „Дявола“ отстрани Тотнъм и Наполи, докато „Змията“ се справи с Порто и Бенфика.


Около съставите на двамата треньори има малко, но важни съмнения. Голямата въпросителна пред треньора на Милан Стефано Пиоли, който вчера отбеляза точно 6 години от уволнението си като треньор на градския съперник, е свързана с контузията на звездата Рафаел Леао. Първият вариант е все пак португалецът да стартира като титуляр. Втората и по-възможна опция, поне преди днешните прегледи на играча, е дясното крило Алексис Салемакерс да бъде преместен на левия фланг както беше в последния мач срещу Лацио. Очаква се Оливие Жиру да поведе атаката на тима, Исмаел Бенасер да играе зад него като офанзивен плеймейкър, а опитният Симон Кяер да помага на Фикайо Томори в центъра на отбраната.


Колебанията пред наставника на Интер Симоне Индзаги също са свързани предимно с нападението и по-точно кой да бъде партньор на голмайстора Лаутаро Мартинес. Смята се, че ветеранът Един Джеко ще бъде предпочетен пред навлизащия във форма Ромелу Лукаку. В средата на терена най-вероятно Хенрих Мхитарян ще започне като титуляр за сметка на Марсело Брозович, а триото в защита ще остане същото от срещата с Рома: Матео Дармиан, Франческо Ачерби и Алесандро Бастони.


Реваншът е отново на "Сан Сиро" на 16 май от 22:00 часа, а крайният победител в полуфинала ще се изправи срещу Реал Мадрид или Манчестър Сити на финала на Шампионската лига в Истанбул на 10 юни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация