Интер направи две огромни крачки към финала на Шампионската лига

00:04
Интер направи две огромни крачки към финала на Шампионската лига

Интер за трети пореден път възтържествува като господарят на Милано и същевременно се доближи до финала на Шампионската лига в Истанбул. „Нерадзурите“ записаха безпроблемна победа с 2:0 над Милан на „Джузепе Меаца“ в Дерби дела Мадонина от полуфиналите на турнира. „Змията“ си гарантира успеха още в началните минути след попадения на Един Джеко (8‘) и Хенрих Мхитарян (11‘). Резултатът можеше да е по-различен, но Хакан Чалханоолу и Сандро Тонали нацелиха по една греда за двата тима, а дузпа за победителите беше отменена след проверка с ВАР. Реваншът е на 16 май отново на „Сан Сиро“.

Това е историческа първа победа на Интер в градското дерби в ШЛ от петия опит. „Змията“ също така може да се похвали с трети успех над този противник от януари насам след тези с 3:0 за Суперкупата на Италия и с 1:0 в Серия "А". Междувременно, „нерадзурите“ спечелиха пети пореден двубой във всички турнири. От друга страна, „Дявола“ претърпя поражение за първи път от 18 март насам, когато отстъпи с 1:3 на Удинезе в първенството. Освен това „росонерите“ не успяха да вкарат гол срещу градския си съперник в трето поредно дерби за първи път от 1979/80 насам.

Големият въпрос около титулярите, избрани от Стефано Пиоли, се оказа с неприятен за феновете на „росонерите“ отговор. Контузената звезда Рафаел Леао не само, че не стартира мача, но го изгледа от трибуните, тъй като по думите на треньора на тима играчът все още е чувствал болка преди началото на срещата. По този начин на левия фланг този път действаше Алексис Салемакерс. Що се отнася до останалите играчи от 11-орката на Милан, те бяха същите имена, които отстраниха Наполи в четвъртфиналната фаза. Така тандемът в защита беше съставен от Фикайо Томори и Симон Кяер, офанзивен плеймейкър беше Исмаел Бенасер, а на върха на атаката играеше Оливие Жиру.

Симоне Индзаги пък беше изправен пред голяма дилема кой да бъде в средата на терена: Марсело Брозович или Чалханоолу, като в крайна сметка наставникът се довери на бившия плеймейкър на градския съперник. Другите десетима титуляри бяха тези, за които се очакваше да стартират сблъсъка. Триото в защита беше съставено от Матео Дармиан, Франческо Ачерби и Алесандро Бастони. От друга страна, капитанът Лаутаро Мартинес и Джеко си партнираха в нападението на отбора, което прати Ромелу Лукаку на пейката на "нерадзурите" за началото на двубоя.

Както и се очакваше, „Джузепе Меаца" беше изпълнен докрай със 75532 зрители по трибуните. В ложите освен клубните шефове на двата отбора бяха и редица знаменитости. Един до друг, точно пред директорите на Милан, седяха клубната легенда Андрий Шевченко и световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович, който е голям фен на тима. В близост до тях беше и славният вицепрезидент на „росонерите“ Адриано Галиани. Легендарните играчи Жулио Сезар, Алесандро Неста, Андреа Пирло, Кларънс Зеедорф, Самуел Ето’о и Диего Милито също бяха сред специалните гости за сблъсъка.

Още по-интересно беше при агитките на двата отбора. „Курва Суд“ изобразиха огромна глава на смеещ се дявол, а в едната от другите домакински трибуни беше изписан надписът „Форца Милан“ над хореография от адски пламъци. Противниковите ултраси им отговориха, изписвайки „Курва Норд Милано“ в своята част от северния сектор.

"Змията" въобще не се забави и откри резултата още в осмата минута. Тогава при центриране от корнер Джеко с лекота се пребори с противниковия капитан Давиде Калабрия и с красиво воле даде ранен аванс на Интер. Вместо да се освестят, "росонерите" допуснаха втори гол едва три минути по-късно. Федерико Димарко проби по левия фланг и пусна топката пред наказателното поле, където Лаутаро я остави за Мхитарян, който се възползва от това и с плътен шут удвои преднината на своя тим.

Тоталната доминация на "нерадзурите" продължи и в 16-ата минута те бяха на сантиметри от трето попадение. Чалханоолу нанесе страховит изстрел от огромна дистанция, който беше спрян само от едната странична греда. Атаката продължи и секунди след това на Майк Менян му се наложи да спаси опасен удар на Мхитарян от добра позиция, а добавката на Николо Барела прелетя над вратата. Въпреки избегнатия трети гол ситуацията за Милан се влоши повече още в 18-ата минута, когато Бенасер беше принудително заменен от Жуниор Месиас заради травма на алжиреца в коляното. В 24-тата минута Джеко се опита да се разпише за втори път, но в този случай не намери целта.

В 30-ата минута "Дявола" най-после сътвори голова възможност, като техничен удар на Браим Диас мина встрани от вратата. При ответната атака Лаутаро беше приклещен в наказателното поле от Томори и Кяер. Усетил контакта от датчанина, световният шампион се свлече на земята и това накара Хесус Хил Мансано веднага да посочи бялата точка. Все пак испанският съдия реши да прегледа ситуацията чрез ВАР, като в крайна сметка прецели, че съприкосновението е било твърде леко и затова отмени дузпата. В 34-тата минута именно Лаутаро предприе удар от границата на наказателното поле, с което прати топката в аут. Малко преди почивката Салемакерс предприе слалом между двама съперникови играчи, но беше спрян навреме от Дензъл Дъмфрис.

"Дявола" започна втората част по-смело и така в 49-ата минута Диас пробва изстрел, който мина покрай вратата. Само две минути по-късно Сандро Тонали изведе Месиас по чудесен начин, но шутът на бразилеца се оказа разочароващ. "Нерадзурите" бързо отговориха със златна възможност за Джеко, но Менян излезе напред и с крак изби удара му в корнер. В 56-ата минута Тонали нанесе далечен изстрел, който се оказа неточен. Именно италианският национал можеше да намали изоставането на отбора си в 63-тата минута, но тогава невероятният му удар от границата на наказателното поле срещна единия страничен стълб. Шест минути по-късно Ачерби отправи далечен шут, който не беше проблем за Менян. В оставащите минути Месиас, Тео Ернандес и резервата Томазо Побега не успяха да вкарат поне почетно попадение за „росонерите“. Така техният опонент си тръгна с комфортен аванс преди реванша в следващия вторник.

МИЛАН - ИНТЕР 0:2

0:1 Джеко 8'
0:2 Мхитарян 11'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация