Дузпи определиха втория финалист за Купа България

20:55
Дузпи определиха втория финалист за Купа България

Отборът на Лудогорец е вторият финалист за тазгодишното издание на Купа на България. "Орлите" минаха през истински трилър във втория полуфинален реванш срещу Черно море и загубиха с 1:2 в редовното време. След като в първия мач разградчани бяха постигнали успех със същия резултат във Варна, мачът влезе в продължения, а след това се стигна и до дузпи. Там играчите на Ивайло Петев бяха по-точни и с 4:1 се класираха за мача за трофея. Там те ще срещнат тима на ЦСКА 1948, който в другия полуфинал отстрани Локомотив (София).

За последно Лудогорец спечели Купата през сезон 2013/2014, а последният им финал датира от сезон 2016/2017. Черно море пък триумфира през сезон 2014/15, когато надигра Левски след продължения.

Първата опасност пред една от двете врати дойде в 13-ата минута. Тогава след центриране от статично положение Игор Пластун с глава нацели горната греда на вратата на "моряците".

В 35-ата минута Спас Делев пропусна отлична възможност да реализира, след като се оказа по диагонал сам срещу опразнената врата, но не успя да намери целта и топката мина над вратата.

В 42-ата минута гол на Лудогорец бе отменен. Оливие Вердон стреля с глава след центриране от Кирил Десподов, вратарят Иван Дюлгеров спаси, но Пластун добави топката във вратата. При първия удар обаче се оказа, че бранителят е бил в засада, което бе потвърдено от повторенията и нямаше преразглеждане от ВАР.

В началото на втората част още един гол на домакините бе отменен и отново правилно. Кирил Десподов получи топката по десния фланг и бързо намери Клод Гонсалвеш на празна врата с успореден пас, който реализира. При подаването към национала обаче имаше отчетлива засада, която бе регистрирана от арбитрите.

В 55-ата минута Черно море откри резултата. Мазир Сула получи топката по левия фланг и центрира към наказателното поле. Там Пластун игра с кълбото, което обаче се превърна в отличен пас към Васил Панайотов на задна града, който с плонж откри. 

Само три минути по-късно обаче Лудогорец изравни. Десподов нахлу отляво и центрира, след което Делев с глава насочи топката във вратата за 1:1.

В последната минута на редовното време Черно море имаше претенции за дузпа. Симон Сулга излезе неразчетено и позволи на Атанас Илиев да вземе топката. Нападателят задържа и опита да намери съотборник в наказателното поле. Топката се удари в китката на Вердон, но реферът прецени, че това не е достатъчно основание за наказателен удар.

В крайна сметка буквално в последната секунда на срещата Черно море стигна до продължения. След една изсипана в наказателното поле топката Илиев върна към Матеус Машадо, който макар и в битка с Якуб Пиотровски успя да в добута в мрежата, с което да изпрати срещата в продължения.

През първото продължение Лудогорец имаше териториално предимство, но не успя да създаде нищо пред Дюлгеров. През втората част натискът се усили и на няколко пъти имаше инфарктни моменти пред вратата на гостите. Текпетей и Кайо Видал можеха да реализират, но пропуснаха. В даденото продължение пък домакините имаха претенции за дузпа след интервенция на Машадо срещу Текпетей и последвала игра с ръка на Влатко Дробаров. Повторенията показаха, че защитникът обаче е свил ръцете си към гърдите и Гидженов не сметна, че има основания за бялата точка.

При изпълненията на дузпи Лудогорец показа по-здрави нерви и никой от четиримата изпълнители Вердон, Текпетей, Неделев и Видал не сбърка, докато за гостите Илиев и Пашеко сбъркаха, а точният изстрел на Алекс се оказа недостатъчен.

ЛУДОГОРЕЦ 1:2 ЧЕРНО МОРЕ

0:1 Панайотов 55'
1:1 Делев 58'
1:2 Машадо 90'+5

При дузпите 4:1

1:0 Вердон (Лудогорец)
1:0 Илиев (Черно море) - пропуска
2:0 Текпетей (Лудогорец)
2:1 Алекс (Черно море)
3:1 Неделев (Лудогорец)
3:1 Пешеко (Черно море) - пропуска
4:1 Видал (Лудогорец)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация