Григор Димитров затрудни Джокович, но напусна надпреварата в Рим (видео)

18:29
Григор Димитров затрудни Джокович, но напусна надпреварата в Рим (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се постара да постигне втората победа в кариерата си срещу Новак Джокович, но отстъпи в трисетова битка на “Мастърс”-а в Рим - 3:6, 6:4, 1:6 за 2 часа и 20 минути игра.

За шести път в кариерата си Гришо взима сет на Ноле, когото е побеждавал през 2013 година в Мадрид, но не можа да пренесе позитивната инерция в началото на третия сет. Там той допусна ранен пробив, а впоследствие и още два, за да приеме 11-тото си поражение от великия сърбин.

Световният номер 1 отново се оказа непреодолимо препятствие за топ ракетата ни, като започна да показва най-доброто от себе си именно в тежките моменти, когато биваше предизвикан от Димитров.

За съжаление, третият сет не се разви положително за Григор, но той пък вкара мача в него с изключителна поредица от 13 поредни спечелени точки срещу Ноле и заличен пробив пасив. Така в крайна сметка Джокович си заслужи класирането напред, където ще го очаква Мартон Фучович и Камерън Нори.

Първи сет

Джокович започна с двойна грешка, а Гришо вкара хубав ретур по обратния диагонал с форхенд, за да предизвика неточност от великия сърбин - 0-30. Фантастичен бекхенд-уинър по правата и страхотна защита на Григор му осигуриха три брейк-бола. Ноле опита да атакува, но сгреши с правата страна на ракетата си и резултатът стана 1:0 с ранен пробив.

Димитров направи първата си непредизвикана грешка от форхенд за 0-15, а после Джокович спечели продължително разиграване от основната линия по диагоналите - 0-30. Поредният топспин прав удар с висока траектория на сърбина му осигури успех и три шанса за рибрейк. Първият бе отразен с невърнат сервис, но в следващия момент българинът пресили форхенд по къс диагонал - 1:1.

Чудесен уинър с прав удар на Гришо му позволи да дръпне леко с 0-15, а после Ноле прояви неточност от бекхенд - 0-30. Димитров извади късмет след контакт с филето при подсечен бекхенд и нови три възможности за пробив. Джокера елиминира първата след комбинация серис-форхенд-уинър за 15-40, а с втората се справи след ас по правата в полето за равенство. Трети пореден неотразен начален удар позволи на сърбина да вкара гейма в дюс, след което той реализира бекхенд-уинър по правата за авантаж. Невърнат кик сервис приключи гейма в полза на Новак - 1:2.

Две последователни неточности от бекхенд поставиха Димитров в неприятна позиция при 0-30, преди най-после да притисне съперника от сервис и да довърши с форхенд по правата и смач за 15-30. Джокович навлезе повече в корта и натисна топката с бекхенд по диагонала от ретур, за да дочака грешка за нови два шанса за пробив. За съжаление, българинът не можа да спечели агресивна размяна на мрежата и трябваше да изостане с брейк - 1:3.

Двамата започнаха с по една грешка от задната страна на ракетата за 15-15 в следващия гейм, след което Джокович реализира форхенд-уинър по диагонала, а преди това вкара няколко отлични плоски бекхенда. Той беше спечелил 12 от последните 14 точки, когато поведе с 40-15, а добави и бекхенд-уинър, за да поеме съвсем контрол върху сета - 1:4.

Григор пласира форхенд-уинър по обратния диагонал, но след това пресили в същата посока за 15-15. Два поредни невърнати сервиса му осигуриха два шанса да спечели най-после подаването си и той го направи след атрактивна размяна на мрежата и бекхенд-воле за 2:4.

Джокович записа два отлични и неотразени начални удара, а после добави и изящна къса топка от бекхенд за 40-0. Сърбинът завърши с ас по правата за 2:5. Гришо направи ас и двойна грешка за 15-15, а веднага след това заби още една директна точка по правата в дясната половина на корта - 30-15. Неуспешен опит за къса от бекхенд на българина доведе до 30-30, а след това той направи несполучливо излизане на мрежата и сгреши воле - точка за сетбол при пробив на съперника. Григор се погрижи да удължи сета с невърнат начален удар и дюс, но секунди по-късно трябваше да отразява нов такъв шанс. Размяна на подсечени бекхенди, която беше спечелена от българина, осигури второ равенство, но не след дълго Джокович затрудни съперника със серия от бекхенди за трети сетбол. Излизане на мрежата веднага след сервис свърши работа за Димитров, но непредизвикана от форхенд го застави за четвърти път да се спасява в сета. Той се справи с невърнат начален удар, а веднага след това добави и още един, за да си заслужи най-после авантаж. Джокера блесна с хубав форхенд по къс диагонал и стигна до пети дюс, а Григор реализира ас за ново предимство. Гришо стигна до къса топка след атрактивно разиграване, но не я върна особено проблематично и беше разминат на мрежата за ново равенство. В крайна сметка 10-минутният гейм беше спечелен от българина за 3:5.

Два поредни невърнати сервиса към бекхенда осигуриха на Джокович два сетбола, а с ас по правата той приключи първия сет - 3:6 за 44 минути.

Втори сет

Гришо реализира хубав форхенд-уинър с голяма дълбочина, а и добави невърнат сервис за 30-15. Още един великолепен прав удар му отвори корта и той завърши със смач за 40-15, след което пласира ас по правата - 1:0.

Джокович направи грешка от форхенд, а после Григор спечели великолепно разиграване с къса топка от бекхенд от дъното на корта за 15-30. Ноле се отърси от напрежението с ас, а впоследствие навлезе навътре в контра, за да атакува по правата - 40-30. Димитров провокира грешка с агресивен бекхенд и вкара гейма в дюс, а там двамата спретнаха най-дългото разиграване в срещата (27 удара), спечелено от българина с разнообразие - шанс за пробив. Джокера я неутрализира със сервис по правата, а в крайна сметка съумя да си измъкне и гейма, макар и с късмет при целене на линиите - 1:1.

Джокович пласира фантастичен форхенд-ретур за 0-15, а Димитров направи двойна грешка и се подразни - 0-30. Българинът застигна къса топка и размина съперника, но веднага след това пак с доза късмет си издейства двоен брейк-бол. Първият беше спасен с бекхенд по правата, но после именно със задната страна на ракетата Гришо направи грешка - 1:2.

Димитров беше надвит с поредица от подсечени бекхенди за 15-0, а Ноле "изчисти линията" с нов форхенд - 30-0. Сърбинът стигна до лесна точка, но после беше хванат в крачка на мрежата след своя къса топка - 40-15. Новак "върна жеста" с бекхенд по правата тип контрапие и поведе с 1:3.

Двойна грешка за 0-30 допринесе за още напрежение върху Гришо, който все пак намали изоставането си с бекхенд-воле на мрежата след добра акция. Ново такова излизане напред след хубав сервис му осигури изравняване на 30-30, а следващото разиграване беше изключително - Джокович се отбраняваше отлично, но българинът можеше да завърши с бекхенд на мрежата, само че сбърка непредизвикано. Григор отрази брейк-бола с дълбок първи сервис, а после разходи съперника си по ширината на корта с форхенд и провокира неточност за авантаж в своя полза. Димитров довърши работата си в гейма и намали изоставането си на 2:3.

Ноле продължаваше да взима топката рано и да затруднява по този начин противника си, а и Гришо сбърка форхенд от водеща позиция на корта за 40-0. Към този момента сърбинът беше спечелил 36:18 точки от основната линия. Неуспешен ретур на първата ни ракета направиха резултата 2:4.

Гришо проведе отлично сервис-гейма си, реализирайки и ас, и невърнат сервис, за да дръпне с 40-0. Той обаче сбърка бекхенд, а после беше надхитрен на мрежата от съперника - 40-30, при което изведнъж интригата в гейма се върна. Нова неточност с предната страна на ракетата на Димитров при увеличено темпо от страна на световния номер 1 доведе до дюс. Великият сърбин също направи непредизвикана неточност, а Григор затвори с невърнат сервис за 3:4.

Българинът влезе в разиграване и го диктуваше отлично с разнообразни изпълнения, завършени от форхенд-уинър по диагонала за 0-15. Изумителен минаващ прав удар на Гришо матира излезлия на мрежата съперник за 0-30, след което се стигна до троен брейк-бол, защото Джокович пресили форхенд. Още една грешка от ракетата на сърбина означаваше пробив на нула и 4:4.

Григор увеличи серията си на шест поредни точки и поведе с 30-0, а езикът на тялото на Джокера продължаваше да е негативен и той не спираше с неточностите - три гейм-бола. Бекхенд-воле на мрежата позволи на българина да поведе с 5:4 и да провокира съперника да сервира за оставане в сета.

Предпазливо разиграване и от двамата осигури шанс на Гришо да завърши с форхенд-уинър за 0-15 и да продължи поредицата на сметката си. Джокович сбърка бекхенд и загуби 12-та поредна точка, но все пак я прекрати с форхенд-уинър по правата след ново продължително разиграване. Невърнат сервис му помогна да стигне до 30-30, а нов изключителен минаващ бекхенд от почти отчайваща позиция доведе до сетбол за българина. Ноле беше затруден от поредица от сечени бекхенди на противника и прати топката в аут - 6:4.

Трети сет

Григор изпълняваше ударите си с повишено самочувствие от приключилия втори сет и го пренесе в началото на третия, за да поведе набързо с 30-0. Джокович го изтласка назад в следващото разиграване и стигна до 30-15, а и все повече започваше да се оплаква от корта и от странните отскоци на топката. Грешка от форхенд на българина доведе до 30-30, а после ново разиграване с близо 30 удара беше спечелено от съперника, въпреки че накрая Димитров усети посоката на удара, но не можа да намери очертанията на корта. С двойна грешка обаче Гришо загуби инерцията си и подари пробив на великия си противник - 0:1.

Гришо продължи с неточностите и направи две поредни за 30-0, а Джокера допълни с неотразен начален удар за 40-0. Впоследствие великият сърбин свърши работата си и затвърди неочаквания пробив за 0:2. Димитров индикира, че може би излиза от мини-кризата в третия сет с две поредни вълнуващи отигравания за 30-15, но после поредните странни отскоци на топката го провокираха да сбърка - 30-30. Въпреки че се премина през дюс, Григор все пак се справи с намаляването на резултата на 1:2.

Джокович проведе убедително своето подаване и го спечели лесно, без да загуби точка - 1:3. Григор също пласира два перфектни сервиса и дръпна с 30-0, но когато използваше втори, Ноле отговори с дълбок и коварен ретур за 30-15. Българинът сбърка непредизвикано форхенд за 30-30 - неговият шести за третия сет, докато в същия момент съперникът му не го бе сторил нито веднъж. Димитров завърши по правата след ново успешно първо подаване, но после беше разминат на мрежата за дюс. Сбъркан обратен удар на Гришо го изправи пред угрозата да бъде пробит отново, а той пресили сериозно бекхенд по правата и трябваше да приеме резултата - 1:4.

Ноле направи двойна грешка, а после в продължително разиграване демонстрира консервативност от основната линия и сгреши форхенд за 15-30. На сърбина му беше присъден ас след намесата на съдията на стола, при който Димитров очевидно не беше съгласен - 30-30. В следващата точка пък българинът загуби равновесие и се подхлъзна, при което нямаше как да прехвърли мрежата - 40-30. Новак си свърши работата с повече търпение и се доближи само на гейм до победата - 1:5.

Гришо трябваше да премине през дюс в стремежа си да остане в мача, след като отново първият му сервис не влизаше. Той стана жертва на качествена къса топка и не можа да я върне, при което трябваше да отбранява мачбол за трети път. За разлика от предишните два в сета, този път българинът пресили форхенд и фиксира крайния резултат 3:6, 6:4, 1:6 за 2 часа и 20 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация