Брайтън написа финалните надписи на научнофантастичния филм "Арсенал шампион"

20:32
Брайтън написа финалните надписи на научнофантастичния филм "Арсенал шампион"

Интригата за титлата в Премиър лийг на практика приключи, след като Арсенал загуби от Брайтън с 0:3 на „Емиратс“ и остана на четири точки зад шампиона Манчестър Сити, и то с мач повече. Това означава, че „гражданите“ ще официализират титлата си само при три спечелени точки в оставащите си три срещи в първенството до края на сезона. Реално обаче две точки ще бъдат напълно достатъчни на „небесносините“, защото те имат сериозно предимство по отношението на головата разлика. По този показател шампионите имат 20 попадения преднина пред Арсенал. С други думи – Манчестър Сити може да стане шампион още следващата неделя в домакинския сблъсък с Челси. Ако в предишния ден "топчиите" загубят гостуването си на Нотингам Форест, то Сити ще стане шампион още в този момент. Брайтън пък изигра много силен двубой на „Емиратс“ и заслужено стигна до победата с голове на Хулио Енсисо (51'), Дениз Ундав (86') и Первис Еступинан (90+6'). С този успех тимът на Роберто Де Дзерби прави голяма крачка към участие в евротурнирите през следващия сезон. В момента „чайките“ са на шеста позиция, като имат по-малко изиграни мачове от всички отбори около себе си.

Микел Артета бе направил само една промяна от мача с Нюкасъл преди седмица. Тя бе очаквана, след като стана ясно, че Олександър Зинченко получи контузия и няма да бъде на разположение до края на сезона. На мястото му започна Киърън Тиърни.

Роберто Де Дзерби предприе четири корекции след тежкото поражение от Евертън. Контузеният Адам Уебстър бе заменен от Леви Колуил. Енсисо, Гилмор и Фъргюсън също започнаха.

„Чайките“ стартираха със самочувствие на „Емиратс“ и владееха топката много повече от тима на Микел Артета. Още в 20-ата минута пък мениджърът на домакините трябваше да прави принудителна смяна, след като Мартинели получи контузия след доста твърдо влизане на Кайседо. Бившият играч на Брайтън Леандро Тросар замени бразилеца, което за момент се отрази добре на атаката на „топчиите“, която придоби повече острота в тези минути. Именно белгиецът създаде най-чистата възможност за Арсенал през първата част, когато получи отляво от Джака. Движението на Тиърни увлече бранител и отвори пространство на Тросар за стрелба. Неговият удар обаче срещна напречната греда. 

В 36-ата минута и Брайтън имаше чиста възможност. Митома получи дълго подаване по левия фланг, след което много добре елиминира Уайт и центрира в наказателното поле. От чудесна позиция Енсисо обаче стреля над вратата.

В добавеното време на първата част сантиметри не достигнаха на Сака да открие резултата след удар на английския национал от 17-18 метра.

Брайтън нанесе тежък удар по амбициите на Арсенал в 51-вата минута. Митома отново получи отляво и се справи добре с Уайт, след което хубаво пусна към Еступинан. Неговото първо центриране бе пресечено, но топката се върна към него и с второто си подаване еквадорецът сложи топката на главата на Енсисо, който отблизо откри резултата. По време на споменатото първо центриране обаче Кивиор бе настъпен и остана без обувка. Полякът остана на тревата и не успя да попречи на Енсисо впоследствие. ВАР обаче прецени, че няма основание за отсъждане на нарушение срещу централния бранител и попадението бе зачетено.

В 63-тата минута Рийс Нелсън, който се появи като резерва, бе близо до това да изравни, но негов хубав удар към далечния ъгъл бе избит със сетни усилия от Стийл. 

В 76-ата изстрел на Мак Алистър профуча на сантиметри от дясната греда на вратата на Рамсдейл. 

В 84-тата минута Габриел Магаляеш имаше претенции за дузпа, след като в момента, в който опита изстрел, бе задържан от Кайседо. Сигнал за нарушение обаче нямаше. Две минути след това Брайтън удвои аванса си след груба грешка на Тросар, който получи подаване от Рамсдейл, но не успя да отиграе добре, топката рикошира в Грос и попадна на пътя на Ундав, който прехвърли Рамсдейл за 0:2.

Первис Еступинан сложи точка в шестата минута на добавеното време. Ундав и Уелбек комбинираха добре, германецът стреля, а Рамсдейл изби, но еквадорецът, който нахлу отляво, направи добавка за крайното 0:3.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация