Черноморец поведе с една победа на Рилски спортист

23:15
Черноморец поведе с една победа на Рилски спортист

Отборът на Черноморец отбеляза откриването на новата зала “Арена Бургас” с най-важната си победа до момента през сезона. Възпитаниците на старши треньора Васил Евтимов поведоха с 2-1 победи в серията с Рилски спортист, след като спечелиха мач №3 с крайното 84:70 (18:25, 24:12, 20:19, 22:14) на своя територия. По този начин “акулите” се доближиха на само един успех дистанция от достигането до големия финал в Националната баскетболна лига през настоящия сезон. Това може да се случи в събота от 19:00 часа, когато е четвъртият двубой между двата тима, отново в Бургас.

Преди началото на двубоя със специална церемония бе открито и самото спортно съоръжение, като на събитието присъстваха президентът на България Румен Радев. министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, както и кметът на Бургас Димитър Николов. Още една причина за празничната атмосфера в залата бе и изваждането на екипа с №13 на легендата на Черноморец Бойчо Брънзов по време на почивката между двете полувремена. 

Чисто баскетболно, отборът на Черноморец отново се възползва от пропадане на Рилски спортист във втората четвърт, което между другото е третото такова за тима от началото на серията (10:28 в мач №1, 14:28 в мач №2 и 12:24 в мач №3 тази вечер). Освен това "акулите" този път можеха отново да разчитан на високата успеваемост на своя най-добър реализатор Джордан Тъкър, който се реваншира за предходния двубой и днес бе над всички с 27 точки при 10/15 стрелба от терена, включително 5/7 от тройката. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Рилски спортист свикна по-бързо със съвсем новата обстановка в новооткритата зала "Арена Бургас", а ключовият фактор за серията от 0:6 в полза на гостите отново бе Йордан Минчев, който реализира кош и фал, за да вдигне разликата за своя отбор. Все пак "акулите" започнаха постепенно да се пробуждат от нулевото начало, и по-точно гардът Мунис Туту, който не вкара нито една точка във втория двубой. С четири поредни негови точки домакините направиха резултата 6:11, преди да получат тройка от Чавдар Костов след страхотен пас от Деян Карамфилов. 

Момчетата на Людмил Хаджисотиров продължаваха да диктуват темпото в откриващия период, като в един момент авансът им достигна седем точки, но след това те пропуснаха възможност да увеличат актива си и впоследствие получиха тройка от Николай Титков - 14:18 към края на първата част. Във финалните мигове от четвъртината обаче Рилски спортист нанесе първия си по-сериозен удар в двубоя, след като записа серия от седем поредни точки, за да се изстреля напред при 16:25. Черноморец обаче върна две в последните секунди чрез хубав пробив на Титков за 18:25. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

В трети пореден мач отборът на Рилски спортист регистрира незабележително начало на втората част. Черноморец откри периода с минисерия от четири поредни точки и благодарение на борбеността на Георги Боянов домакините се доближиха в резултата при 22:25. В следващите минути се стигна до няколко поредни успешни стрелби от далечно разстояние на двата отбора, след които гостите от Самоков разполагаха с аванс от шест точки при 25:31. Бургазлии продължаваха да дебнат за грешка на своя съперник и постоянно дишаха във врата на лидерите в редовния сезон, а благодарение на чудесен пробив от Мунис Туту дистанцията бе съкратена до само една точка при 30:31 в полза на Рилски спортист. 

Прекъсването не помогна особено на самоковци, които позволиха на Черноморец да достигне до първата си преднина в мача след чудесни стрелби на топреализатора на домакините Джордан Тъкър - 35:31. Защитата на Рилецо не успяваше да противодейства по никакъв начин на американеца, който вече имаше 18 точки на сметката си, след като вкара четвъртата си тройка в мача от четвъртия си опит за 40:35 в полза на Черноморец. Така домакините задържаха преднината си до края на първото полувреме, като резултатът след първите 20 минути игра бе 42:37. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

За разлика от началото на втората четвърт, този път Рилски спортист започна периода с минисерия от четири поредни точки. Това бе важна задача за гостите, тъй като по този начин те скъсиха изоставането си до само една точка при 42:41. Старши треньорът на Черноморец Васил Евтимов видя накъде отиват нещата и се възползва от правото си да поиска таймаут, за да могат неговите състезатели да възвърнат концентрацията си. Така бургазлии си върнаха преднината от пет точки при 46:41 след кошове на Мунис Туту и Симеон Лепичев. Последваха няколко добри комбинации от двете страни, като преднината на домакините се движеше консистентно между три и пет точки. При оставащи около три минути до края на третата четвърт пък Джордан Тъкър прати на земята Александър Янев с бърза смяна и впоследствие наниза тройка, за да поведе отбора си напред при 57:51. 

Тук някъде първенците в редовния сезон започнаха да се пропукват, особено след тройката на току-що влезлият Николай Георгиев за 60:51 в полза на Черноморец. Гардът на домакините Брандън Рандълф пое отговорност във важен момент и чрез негови пет поредни точки гостите се предпазиха от по-сериозни щети срещу себе си и се доближиха на четири точки разлика при 60:56. През целия мач се стигаше до проблеми със светлинните табла над двата коша, които или тръгваха със закъснение, или се разминаваха, или не показваха актуалните и правилни секунди. В крайна сметка с кош на Николай Георгиев поведе с шест точки разлика при 62:56 преди началото на последната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

С последователна серия от шест безответни точки за старт на финалния период отборът на Черноморец направи голяма крачка към победата в днешния мач, след като излезе напред с най-голямата си преднина в двубоя до момента - 12 точки при 68:56. "Акулите" достигнаха до тази серия чрез едни от най-силните си оръжия - борбата в нападение, като Симеон Лепичев и Макол Мойен се отличиха с агресивни действия в офанзивен план. Тимът на Людмил Хаджисотиров не можеше да разчита на висока успеваемост при стрелбата от тройката, като последователните пропуски позволиха на бургазлии да поддържат аванс от 13 точки при 70:57 в средата на финалния период. 

Сериозната липса на концентрация у редиците на Рилски спортист продължаваше да позволява на Черноморец да вдигна преднината си, която достигна цели 16 точки при 77:61 с оставащи около три минути до края на редовното време. До края на двубоя двата тима позволиха на младите си състезатели да натрупат някоя и друга минута в срещата, като крайният резултат бе оформен при 84:70 в полза на Черноморец. 

Джордан Тъкър наниза 27 точки за победата на Черноморец при 10/15 стрелба от игра. Николай Титков и Николай Георгиев се включиха отлично от пейката с по 10 точки.

Брандън Рандълф бе най-резултатен за Рилски спортист със 17 точки и 6 асистенции. Димаджио Уигинс и Чавдар Костов добавиха по 14 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация