Експресна победа за Григор Димитров в Женева

23:32
Експресна победа за Григор Димитров в Женева

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра един от най-солидните си мачове от началото на сезона в тура. Поставеният под №4 в схемата българин елиминира испанеца Роберто Карбайес Баена с 6:1, 6:4 за 67 минути в среща от втория кръг на надпреварата от сериите ATP 250 в Женева. Така Димитров си осигури двубой с австралиеца Кристофър О’Конъл на четвъртфиналите, като мачът ще e трети на централния корт през утрешния ден.

Днес Григор изнесе истинска тенис лекция на своя съперник, като най-сериозното впечатление бе представянето му на начален удар - 85% спечелен първи сервис. Освен това българинът се стараеше да вкарва максимално агресивни ретури, като именно благодарение на тях той записа три пробива срещу сервиса на 58-ия в световната ранглиста испански състезател. Гришо не допусна нито една точка за пробив срещу своето подаване и бе категоричен във всеки един по-критичен момент. 

Така утре около 15:30 часа българско време Димитров ще излезе срещу Кристофър О'Конъл, който отстрани последователно Нино Сердарушич и Бернабе Сапата Мирайес по пътя към четвъртфиналите на турнира. До този момент двамата са се изправяли един срещу друг само веднъж - на Australian Open през 2017-а, когато Григор печели със 7:6(2), 6:3, 6:3. 

ПЪРВИ СЕТ

Димитров започна двубоя със свой сервис гейм, в който показа, че още от самото начало ще се опитва да бъде максимално агресивен срещу своя съперник. Благодарение на мощни удари от основната линия българинът спечели първата точка в мача, а след това сервисът му също влезе в употреба и по този начин хасковлията взе първото водачество в мача - 0:1. 

Още в откриващото си подаване Роберто Карбайес Баена срещна доста трудности в целта си да изравни резултата. Испанският тенисист имаше проблеми с успеваемостта на първия си сервис, а след непредизвикана грешка допусна Димитров да поведе с 15:30. Чудесен печеливш удар на българския ас от форхенд по правата му донесе и първата точка за пробив при 30:40, като той я материализира чрез още една непридизвикана грешка от ракетата на опонента си - 0:2. 

Гришо откри второто си подаване в мача с първия си ас, а след това последва фамозно воле от негова страна, като така той си спечели аванс от 30:0 на свой сервис. Убедителното представяне на Димитров на сервис продължи с ас №2, чрез който той задържа подаването си и дръпна с ранен аванс от 0:3. 

Поставеният под №4 в схемата на турнира българин записа още едно впечатляващо отиграване на своята сметка, след като с мълниеносен бекхенд по правата не остави шансове на Карбайес Баена. Все пак испанецът отвърна на удара и обърна гейма до 40:15 и впоследствие откри сметката си в мача, за да намали изоставането си до 1:3. 

Сервисът на Григор беше като добре смазана машина в първите минути от мача и това се доказа отново - безпроблемен гейм на нула, с който не остави шансове на 30-годишния си съперник - 1:4 в полза на Димитров. 

Първата ракета на България отново се опитваше да притисне Карбайес Баена до стената. Благодарение на агресивните си ретури Димитров си печелеше предимство в разиграванията, а при 15:30 испанецът допусна двойна грешка и така бе изправен пред опасността да изостане с два пробива дефицит в първия сет. Григор направи неуспешен опит да изненада световния №49 с къса топка, а след това пропусна и втората си възможност за брейк заради ретур в мрежата - 40:40. Двете неуспешни възможности обаче не спряха Гришо, който беше достатъчно настоятелен и постоянен в следващите две разигравания, за да ги спечели и да сервира за първия сет - 1:5.

Без особени колебания Григор си извоюва водачество от 30:0 на свой сервис при затварянето на сета, като след това дори си позволи да пробва да изненада своя опонент със сервис-мрежа от второ подаване, което обаче не се получи. Леката липса на концентрация не позволи на Димитров да изпусне от контрол първия сет и с поредния чудесен сервис всичко в частта приключи при 1:6. 

ВТОРИ СЕТ

Малко по-дългата пауза се отрази много положително на разколебания Карбайес-Баена, който показа самочувствие и с мощни сервиси успя да задържи откриващия си гейм за втория сет по възможно най-убедителния начин - на нула за 1:0. 

Възходът в представянето на испанеца продължи със спечелване на първата точка на сервис на Димитров, което му даде известна доза увереност за развитието на гейма. Въпреки това бившият №3 в световната ранглиста изобщо не се стресна и показа, че няма намерение да допуска ранен пробив - 40:15. Най-добрият български тенисист не успя да затвори гейма си при първата възможност, но го стори с непредизвикана грешка от страна на Карбайес Баена - 1:1. 

Димитров попрекаляваше с агресията при ретурите и те вече нямаха същата успеваемост като от първия сет, когато той записа два пробива. Карбайес Баена отново си спечели аванс от 40:0 на свой сервис и впоследствие поведе за втори път в частта при 2:1. 

Григор продължаваше да отговаря на предизвикателството, отправено от своя съперник, и така отново разчиташе изцяло на своя сервис, който му помогна да разполага с актив от 40:0 по пътя към изравняване на резултата във втория сет. Отлична акция към мрежата завърши с успешен смаш от страна на българина, който възстанови равенството при 2:2. 

Следващият сервис гейм на Карбайес Баена започна с двойна грешка от негова страна, а след това Димитров отново съумя да си спечели водачество от 15:30 на подаването на съперника. След това двамата си размениха много агресивни удари, а първоначално отсъденият аут на Григор бе поправен от съдията и така благодарение на печелившия му удар той достигна до нови две точки за пробив при 15:40. Поредица от блестящи удари на четвъртия в схемата му осигуриха пробив аванс и шанс мачът да завърши в два сета - 2:3 в полза на Димитров. 

Шестият гейм в мача беше първият такъв, в който Димитров допусна спад в представянето си. Непредизвикана грешка от ракетата на Гришо позволи на Карбайес Баена да поведе с 15:30, но след това българският тенисист реагира с фантастичен форхенд по правата, чрез който той изравни резултата до 30:30. С третия си ас в мача Димитров поведе при 40:30, но след това не успя да затвори гейма и испанецът стигна до дюс чрез супер изпълнение на къса топка. Всичко обаче приключи набързо и благодарение на поредния си уинър от форхенд Григор поведе с 2:4, затвърждавайки пробива си. 

Този път Карбайес Баена бе напълно амбициран да стои близо до противника си по-дълго време, отколкото през първата част, и с категорично представяне в следващия си сервис той скъси дистанцията от Григор до 3:4. 

С два бомбастични сервиса от ракетата на Димитров започна следващото му подаване и изцяло благодарение на тях и на отличното си пласиране на мрежата при втората точка хасковлията поведе с 30:0. След това обаче Карбайес Баена реагира с поредица от дълбоки удари и така той методично затрудняваше Григор. Поставеният под №4 в схемата пък отвърна с могъщ бекхенд, който изненада испанеца, а след това с атрактивно воле той приключи гейма си и се доближи на крачка от победата - 3:5. 

Карбайес Баена все още нямаше намерение да развява белия флаг и след като спечели някои от по-дългите разигравания в мача, той достигна до аванс от 40:15 на свой сервис. С хубав сервис световният №44 приключи гейма и вече можеше да мисли как да пробие "стената" Димитров - 4:5.

Дежавю - страхотен сервис от Димитров сложи начало на най-вероятно последния гейм в мача. След това Карбайес Баена изпита проблеми с ретура и чрез удар с върха на ракетата топката дори не беше близо до това да се върне на корта - 30:0. Още един фамозен сервис на Григор и впоследствие изключително изпълнение на смаш му донесе три мачбола, като още с първия той материализира успеха си - 1:6, 4:6.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация