Копа Италия отново е за Интер

00:07
Копа Италия отново е за Интер

Интер е новият-стар носител на Купата на Италия. "Нерадзурите" защитиха трофея си от миналата година след успех във финала срещу Фиорентина с 2:1. Сблъсъкът на "Олимпико" в Рим предложи много емоции, а Интер направи обрат благодарение на голямата си звезда Лаутаро Мартинес. Фиорентина поведе с ранно попадение на Николас Гонсалес в 3-ата минута, но в 28-ата Лаутаро изравни, а в малко преди почивката отново той беше точен и донесе купата на миланския гранд.

Интер вдигна отличието за 9-ти път в историята си и изравни по брой спечелени купи Рома. Повече пъти трофея е печелил само Ювентус. Освен това, отборът на Симоне Индзаги има великолепен шанс да завърши сезона с требъл. "Нерадзурите" вече завоюваха Суперкупата на Италия, а през юни им предстои финалът в Шампионската лига срещу Манчестър Сити.

По пътя към финала Интер елиминира последователно Парма, Аталанта и Ювентус. Фиорентина пък преодоля съпротивата на Сампдория, Торино и Кремонезе. По-рано през сезона съперниците изиграха двете срещи помежду си в Серия "А", в които си размениха победи като гост - Интер се наложи с атрактивното 4:3 на "Артемио Франки", а Фиорентина взе реванш с 1:0 на "Джузепе Меаца".

Символичният домакин Фиорентина започна с Артур Кабрал на върха на атаката, а по крилата на бразилския таран помагаха Жонатан Иконе и Николас Гонсалес. В средата на терена стартираха Софиан Амрабат, Джакомо Бонавентура и Гаетано Кастровили, който бе предпочетен пред Роландо Мандрагора. Четиримата бранители бяха Додо, Никола Миленкович, Лукас Мартинес Куарта и Кристиано Бираги, а на вратата застана Пиетро Терачано.

За Интер пазеше ветеранът Самир Ханданович, а триото бранители оформиха Матео Дармиан, Франческо Ачерби и Алесандро Бастони. Дензъл Дъмфрис и Федерико Димарко сновяха по фланговете, в халфовата линия си партнираха Николо Барела, Марсело Брозович и Хакан Чалханоолу, а двамаат нападатели бяха Лаутаро Мартинес и Един Джеко. На пейката остана Ромелу Лукаку.

Очакванията за предпазливо начало не се потвърдиха. Фиорентина успя да поведе още в 3-ата минута с гол на Нико Гонсалес, който завърши перфектна триходова комбинация на "Ла Виола" с участието на Бонавентура и Иконе. Французинът центрира ниско по тревата, защитата на Интер внимаваше за Кабрал и остави непокрит Гонсалес, за когото не бе проблем да прати топката в мрежата. По този начин аржентинският национал вкара още едно много важно попадение след двете срещу Базел, които помогнаха за класирането на отбора за финала в Лигата на конференциите.

Интер опита да изравни веднага, но изстрел на Джеко беше блокиран. Малко по-късно Дъмфрис влезе на скорост в наказателното поле, но се забави с центрирането и загуби топката. Секунди преди пробива на нидерландеца имаше интересна ситуация пред вратата на Ханданович, но ударът на Амрабат излезе в аут. В 18-ата минута футболистите на Интер сгрешиха при изнасянето на топката и това откри нова възможност пред Николас Гонсалес, но този път той шутира над напречната греда.

В средата на полувремето Бастони се включи добре в предни позиции и потърси хитро подаване към Лаутаро Мартинес, но той закъсня да стартира. Първата стопроцентова голова ситуация в полза на "нерадзурите" пропиля Един Джеко, който остана очи в очи срещу Терачано и вместо да прати топката в мрежата, я изстреля над вратата. Изравняването дойде в 28-ата минута благодарение на Лаутаро Мартинес. Той беше изведен в коридор от Брозович и завършващият му удар беше безупречен - 1:1. 

Попадение номер 100 на Лаутаро с екипа на Интер вдъхна допълнителна увереност на съотборниците му. "Синьо-черните" все повече се задържаха в противниковата половина, а защитата на Фиорентина изглеждаше разколебана. В 37-ата минута Барела центрира от десния фланг към Мартинес, той изпревари Миленкович и по много атрактивен начин заби топката под гредата. Интер организира и още опасни атаки до почивката, но те не доведоха до ново попадение.

В началото на втората част Фиорентина беше по-напористият отбор, но това сякаш беше по вкуса на Интер. В 53-ата минута Бираги стреля встрани от целта. Интер отговори с неточен удар на Димарко. Индзаги прбиегна първи към смените и в 58-ата минута извади от игра Джеко и Бастони, а на техните места се появиха Ромелу Лукаку и Стефан де Фрай. Секунди по-късно Винченцо Италиано също предприе двойна смяна и пусна Рикардо Сотил и Роландо Мандрагора вместо Иконе и Кастровили.

В 67-ата минута Лукаку нанесе мощен удар от границата на наказателното поле, но Терачано спаси, а притичалият за добавка Димарко беше в положение на засада. Лука Йович и Лука Раниери също се включиха от пейката за Фиорентина, но тимът от Флоренция имаше много трудности с организираната защита на Интер и прибягваше основно до центрирания. Едно от изключенията беше мощен изстрел на Нико Гонсалес в 73-ата минута, отразен от Ханданович. Две минути по-късно капитанът на "виолетовите" Кристиано Бираги отправи страхвоит удар от далечна дистанция, но топката профуча над напречната греда. В ответната атака Лукаку проби и потърси комбинация с Робин Госенс, но той беше изпреварен.

В тези минути Интер с лекота отнемаше топката и излизаше на чисти позиции. Голям пропуск направи Барела и той можеше да коства много на "нерадзурите", защото секунди по-късно Лука Йович можеше да изравни. Сръбският нападател получи хубаво подаване от Бонавентура и стреля, но Ханданович се намеси стабилно. В 82-ата минута Йович отново беше близо до гола, но този път с глава насочи топката покрай вратата. 

В 87-ата минута Нико Гонсалес финтира двама бранители на Интер и създаде смут пред вратата на "нерадзурите", но Матео Дармиан изби топката малко пред голлинията, а после Ханданович я улови. В оставащото време щурмът на Фиорентина не донесе нищо повече освен няколко хаотични центрирания. Интер дори можеше да вкара трети гол, но опасен удар на Лукаку беше избит в корнер. Така, тимът на Симоне Индзаги постигна още една от целите си през сезона и сега ще насочи вниманието си към домакинството на Аталанта, което може да му гарантира място в топ 4 в Серия "А". А "черешката на тортата" е финалът в Шампионската лига срещу Манчестър Сити на 10 юни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация