Григор е полуфиналист в Женева

19:00
Григор е полуфиналист в Женева

Григор Димитров стигна до втори полуфинал за сезона, след като осъществи драматичен обрат срещу Кристофър О’Конъл в Женева - 6:7(5), 7:5, 6:4 за 2 часа и 46 минути игра.

Гришо е полуфиналист отново, както беше в Ротердам по-рано тази година, като тогава отстъпи на Даниил Медведев, а сега ще трябва да премери сили с Тейлър Фриц.

Димитров впечатли с обрата си във втория сет, когато изоставаше с 1:4, но оттогава не позволи на противника да си помисли, че може да вземе преимущество.

Първи сет

Както беше и в предишния мач, така и сега Гришо започна мощно с отличен сервис и не даде шанс на съперника да влезе в разиграване - 1:0. С две грешки от форхенд О'Конъл направи 30-30 в своя сервис-гейм, но като цяло подаването му беше трудно за посрещане. За съжаление, воле на българина излезе със сантиметър в аут от водеща позиция на корта и той не можа да завърже още гейма - 1:1.

Димитров отново предложи великолепно ниво на начален удар с допълни с предната страна на ракетата си за два уинъра веднага след подаването, за да поведе с 2:1. Българинът пласира два страхотни ретура, след които спечели точки за 0-30, а после реализира малко странен уинър с подсечен бекхенд тип контрапие. С голям късмет австралиецът отрази втория брейк-бол, когато докосване до филето му осигури предимство, а Гришо сбърка бекхенд. В крайна сметка геймът влезе в дюс и О'Конъл успя да се измъкне с два добри сервиса.

За трети пореден път Григор спечели сервис-гейма си без никакво напрежение и с отлични подавания за 3:2. О'Конъл не се поддаде на напрежението и си взе на свой ред гейма със серия от невърнати начални удари за 3:3. Българинът за първи път показа колебания с двойна грешка за 0-30, но се измъкна от напрегнатата ситуация с добри комбинации сервис-форхенд. Намеса на мрежата отново в полза на австралиеца вкара гейма в дюс, но Гришо се справи, за да си издейства ново леко предимство при 4:3.

О'Конъл си взе сервис-гейма и след това отново напрегна обстановката при подаване на Димитров, който не можеше да вкара първи подаване. Независимо от това той се справи с форхенд-уинър за 30-30, но след това направи непредизвикана грешка с предната страна на ракетата и трябваше да отбранява точка за пробив. С невърнат втори сервис тя беше отразена, а после нов сгрешен ретур на австралиеца донесе авантаж на Гришо. Фантастичен бекхенд по правата след отлична защита обърна гейма в полза на българина за 5:4.

О'Конъл си създаде сам проблеми от 40-15 с две грешки, но все пак си взе гейма за 5:5, а после Гришо не му даде шанс да вземе точка и си гарантира тайбрек при 6:5. Австралиецът се справи и докара сета до "дълъг гейм", за да затвърди равностойното развитие на срещата до момента. Именно той поведе първи с мини-брейк, след като систематично атакуваше бекхенда на българина и дочака удобен момент да запише уинър по диагонала за 1-3. Григор бързо успя да възстанови паритета след тежкоа разиграване, в което беше дълбоко зад основната линия, но успя да надделеее с форхендите си. Димитров отрази сетбол с прекрасна атака с форхенд по правата и се избави от първото критично положение в турнира, но после сбърка с правия си удар и прати топката в мрежата, губейки гейма 6:7(5) за 1 час игра.

Втори сет

О'Конъл взе първия сервис-гейм без много проблеми и започна позитивно втората част, пренасяйки инерцията от предишния сет. Подаването на Гришо съвсем се загуби, а натрупалият самочувствие съперник не спираше да атакува мрежата при всеки удобен случай и си заслужи брей-бол. За негово съжаление той загуби размяна на бекхенди по диагоналите и се стигна до дюс, но Димитров направи двойна грешка. Тя беше неутрализирана с добър форхенд на българина, за да влезе той в ново равенство, но веднага след това сбърка къса топка и трябваше да отбранява трети шанс за пробив. Гришо се справи с комбинация сервис-форхенд, но после не можа да повтори същото упражнение и сам си навлече напрежение при четвърти брейк-бол. Форхенд далеч-далеч в аут вкара българина в неприятната ситуация да изостава с 0:2.

Гришо "се закачи" в следващия гейм, но О'Конъл блесна с мощни форхенди от дъното на корта и си издейства страхотно предимство от 0:3. Зрялост, търпнение, постоянство и непримиримост - нещо, в което българина е упрекван, че не притежава - му позволиха да заличи пробива пасив и да върне интригата в сета и в мача.

Продължение на страхотното представяне от основната линия и няколко чудесни минаващи удара парираха атаките на мрежата на О'Конъл и той не издържа на напрежението - Гришо поведе с 6:5 и си издейства позиция да сервира за втория сет.

Гришо спечели втори пореден сервис-гейм на нула и завърши впечатляващия обрат от 1:4 до 7:5 за още 55 минуи игра.

Трети сет

Фантастични ретури позволиха на Гришо да постави съперника в неудобни ситуации, а комбинация от класа и изящни изпълнения с предната страна на ракетата направиха първия ранен пробив възможен - 1:0. Асове номер 10 и 11 допринесоха за бързо затвърждаване на брейка за българина, който продължи перфектното си представяне на сервис - 2:0.

За съжаление, необясним спад в състоянието на Григор и в цялостното му отношение към ситуацията позволиха на О'Конъл да върне пробива, без да го е заслужил с някакви невероятни отигравания. Австралиецът си взе медицински таймаут при 2:1, което може би е нарушило концентрацията на Димитров, но все пак не се очакваше такъв спад в нивото на сервис.

Гришо трябваше да защитава два шанса за пробив, заради поредните си грешки от форхенд и неработещ първи сервис, но все пак се справи със задачата и се постара да върне интригата в гейма. Феноменална къса топка на българина му позволи в крайна сметка да изравни на 3:3 и да спре поредицата на съперника.

Настъпи срив и в О'Конъл след 30-0, което позволи на Григор да се възползва, а с отличен минаващ удар той си издейства брейк-бол. Нова грешка на съперника направи резултата 4:3 в решителен момент от двубоя. Пефектно проведен сервис-гейм за Гришо без почти никакви разигравания го изведе изключително близо до крайната победа - 5:3.

O'Конъл не спираше да атакува мрежата, но и правеше грешки, една от които донесе мачбол на Гришо още при посрещане, като все пак австралиецът я отрази. Австралиецът се справи с подаването си, но Димитров стигна до два мачбола набързо след отлични сервиси и без практически да дава на съперника да играе с топката. В крайна сметка обратът стана факт с успех на българина и втори полуфинал за сезона за него след 2:43 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация