Двуметров гигант изцеди силите на Григор Димитров и стана шампион в Женева (видео)

19:17
Двуметров гигант изцеди силите на Григор Димитров и стана шампион в Женева (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров имаше сили за само един равностоен сет във финала на турнира от категория АТР 250 в Женева срещу възродения “клей-кортър” Николас Джари.

Гришо отстъпи с 6:7(1), 1:6 за 97 минути игра и с допуснати два пробива в началото на втория сет до голяма степен елиминира шансовете си да внесе интрига в дуела за трофея.

Естествено, той изигра два поредни тричасови мачове по пътя си към 16-ия финал в кариерата, но този път не можа да се пребори с Джари за девета титла и трета на клей.

Димитров остава с осем титли на сметката си, последната от които от Финалите на АТР през 2017 година. Днешният му финал беше първи от Ротердам 2018-а, когато отстъпи на Роджър Федерер, като все пак той прекрати поредица от 11 загубени полуфинални битки.

Титлата е трета в кариерата на възраждащия се Джари, който по-рано тази година спечели и “у дома си” в Сантиаго, отново на червени кортове. През целия турнир той затвърди реномето си на машина при сервисите и допусна общо само три брейка през цялата седмица. По пътя към трофея той елиминира последователно Душан Лайович, Каспер Рууд, Александър Зверев и Григор на финала.

Първи сет

Гришо започна с ас по диагонала в полето за равенство, а следващото му подаване беше пласирано в тялото и съперникът пресили ретура си - 30-0. Още едно неуспешно посрещане доведе съотношението до 40-0, а после се стигна до първото разиграване и българинът усети мощните форхенди на опонента - 40-15. Още един неотразен начален удар беше достатъчен за стабилен старт - 1:0.

Джари заби форхенд-уинър за 15-15, но после излизането му на мрежата се оказа неуспешно, защото Димитров показа добра защита, застигна къса топка и матира съперника - 15-30. Гришо сбърка форхенд по диагонала и трябваше да приеме 30-30, но веднага след това достигна до шанс за пробив. Джари се справи с напрегнатата ситуация и вкара гейма в дюс след невърнат сервис, а импровизиран ретур с коварен форхенд на Григор го изненада, за да се получи нов брейк-бол. Отново мощен начален удар помогна на чилиеца да излезе от неудобно положение, като впоследствие топ тенисистът ни пак блесна с фантастичен ретур и стигна до нов дюс. За съжаление, той сгреши при посрещане на втори сервис, а Джари записа първия си ас, за да вземе почти 10-минутния гейм - 1:1.

Бомбен уинър с предната страна на ракетата на Димитров му спечели разиграване по форхенди за 15-0, преди чилиецът да пласира дълбок ретур, който затрудни подавача - 15-15. Грешка от подсечен бекхенд на Гришо доведе до 15-30, а с невърнат сервис равенството бързо бе възстановено - 30-30. Джари се справи със слайсовете на съперника и тръгна напред, а Григор не можа да осъществи минаващ удар, при което трябваше да отбранява брейк-бол. Страхотен бекхенд-уинър по правата заслужи пробив на чилиеца, а топ тенисистът ни стана жертва и на липсата на успеваемост от първи сервис - 1:2.

Джари реализира уинър от бекхенд тип контрапие за 15-0, а после регистрира невърнат начален удар - 30-0. Още един неуспешен ретур на българина доведе до 40-0, а после шампионът от Сантиаго направи грешка от форхенд за 40-15. Втори пореден пропуск с предната страна на Джари го постави под леко напрежение при 40-30, но той се справи именно с мощен форхенд за 1:3.

Гришо с втория си ас компенсира предишна неточност от бекхенд за 15-15, а после заби още една директна точка от начален удар по правата. Стигна се до неразбирателство, при което Димитров очакваше отсъждане в аут и не регира при ретура, но съдията маркира 30-30. Отлична комбинация сервис-форхенд му издейства гейм-бол, който беше реализиран чрез прекрасен смач след страхотна акция към мрежата - 2:3.

Джари навлезе в обичайния си висок ритъм на сервис и вкара ас за 15-0, а после допълни с форхенд-уинър веднага след подаването - 30-0. Гришо влезе навътре в корта за подсечен бекхенд при ретур, след което матира с форхенд за 30-15. Ново дълбоко връщане беше последвано от още два такива обратни удара на Димитров, които провокираха грешка на съперника - 30-30. Невърнат сервис позволи на чилиеца да дръпне с 40-30, а Григор не можа да уцели правата с форхенд, при което трябваше да приеме изоставане с 2:4.

Джари се пропука от форхенд при агресивен бекхенд на българина за 15-0, а после изключително воле заслужи аплодисментите на зрителите - 30-0. Геймът продължи позитивно през 40-0, а резултатът стана 3:4 след решителна атака на мрежата на Григор.

Джари започна с двойна грешка с новите топки, а после отново не можа да се справи с подсечените бекхенди на противника и пресили форхенд за 0-30. Чилиецът заби прав удар по правата за 15-30, а Гришо в търсене на уинър не можа да закачи основната линия - 30-30. Джари реализира ас по диагонала за 40-30, а бомбен ретур на българина вкара гейма в дюс. Григор стигна и до шанс за пробив след грешка от форхенд на съперника, но отново стана "жертва" на ас. Двойна грешка на чилиеца затвърди впечатлението за тотална липса на постоянство и осигури нов брейк-бол на Димитров, а втора поредна такава направи пробивът факт - 4:4. Едва за трети път в турнира Джари губи подаването си.

Гришо демонстрира отлична концентрация на сервис в следващите моменти, като спечели с два безответни начални удара предимство от 30-0. Джари заслужи аплаузи с невероятни къси топки по диагоналите, като и българинът положи много усилия в качественото разиграване. Още един невърнат сервис даде на Григор аванс от 40-15, а той с ас осъществи пълен обрат в резултата - 5:4.

Чилиецът реализира форхенд-уинър от дъното на корта, закачайки линията, за 15-0, след което отново атакува мрежата и не позволи да бъде разминат - 30-0. С петия си ас и още един невърнат сервис Джари възстанови паритета при 5:5.

Супер начален удар по правата в полето за равенство на Димитров го изведе до 15-0, а после Джари призна, че е получил ас - 30-0. Втори пореден за българина доведе до 40-0, но после той направи непредизвикана грешка от форхенд. Чудесният гейм беше завършен с качествен форхенд на Гришо, който си гарантира тайбрек - 6:5.

Джари реализира форхенд-уинър за 15-0, но после се пропука от задната страна на ракетата си при 15-15. Нова комбинация "1-2" на чилиеца му беше достатъчна за 30-15, а последствие той стигна и до 40-15. Независимо от напрежението, той все пак вкара сета в тайбрек - 6:6.

Димитров започна позитивно с форхенд-уинър веднага след начален удар за 1-0, но същото упражнение изпълни и Джари, макар да имаше доста доза късмет с хващане на линията пред празен корт - 1-1. Неотразен сервис доведе до 1-2, а за съжаление първият мини-пробив стана факт след бекхенд с рамката на Григор за 1-3. Подсечен обратен удар също излетя в аут и българинът изостана с два брейка при 1-4. Джари поведе с 5-1 с пореден безпощаден сервис, а с шестия му ас той си осигури и пет сетбола. Ретур-мрежа се оказа печелившо решение за чилиеца, а и Гришо направи нова грешка - 6:7(1).

Втори сет

Джари продължаваше да тормози с кик-сервисите си, а също така и не спираше да цели линиите, което индикираше не само за късмет, но и самочвуствие - 0:1. Григор извади форхенд в аут, но компенсира с ас по диагонала в полето за предимство - 15-15. Неотразен начален удар доведе до 30-15, след което българинът блесна с печеливша къса топка от бекхенд. Двойна грешка направи съотношението 40-30, след което концентрацията падна за още една непредизвикана от задната страна на ракетата - дюс. Поредицата продължи с пресилен форхенд и съперникът получи брейк-бол, който стана факт с четвъртата последователна неточност на Гришо - 0:2.

Джари не спираше да играе като машина на сервис и набързо поведе с 30-0, а Григор опитваше да бъде по-агресивен при ретурите, но без голям успех към момента. Отново въртелив ас в половината за равенство осигури комфорт на чилиеца, а след форхенд в мрежата на Димитров резултатът стана 0:3.

Нов пресилен форхенд на българина удължи срива му, започнат с тайбрека от предишния сет. Неотразени два поредни сервиса му помогнаха да стигне до 30-15, но дойде поредният сгрешен прав удар - 30-30. Рисков форхенд в търсене на уинър не се оправда и също излезе в аут, което даде шанс на Джари да пробие решително. Чилиецът не можа да вкара ретура си в игра и се стигна до дюс, а най-после Гришо реализира форхенд-уинър за авантаж. Неуспешен лоб на българина даде шанс на съперника да направи смач, за да получи ново равенство. Бекхенд в мрежата на Григор осигури втори брейк-бол на чилиеца, а закъсняло тръгване към мрежата за сервис-воле означаваше нов пробив пасив - 0:4.

Позабравени два "темпови" форхенда на Димитров от основната линия му дадоха позитивен старт на следващия гейм, а Джари сгреши от бекхенд за 0-30. Мрежата се намеси в полза на чилиеца и той с тежки прави удари се измъкна от напрегнатата ситуация до 30-30, след което заби ас за 40-30. Агресията на Григор в следващия момент от основната линия не му донесе успех и той не можа да провокира дюс - 0:5.

Българинът направи ас за 15-0 в стремежа си да избегне "геврек" във втория сет, а до 30-0 се стигна с пресилен форхенд на съперника. Неотразен сервис доведе до 40-0, а нов аут от ракетата на Джари направи резултата 1:5. Чилиецът сервираше за титлата, а Димитров отново направи грешка от бекхенд за 15-0. Втора поредна такава направи съотношението 30-0, а с ас по диагонала в дясната страна на корта осигури три мачбола на Джари. Невърнат сервис означаваше трета титла за чилиеца в кариерата и втора на клей този сезон - 6:7(1), 1:6 за 97 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация