След над три десетилетия пауза Лутън отново ще играе елитен футбол

02:08
След над три десетилетия пауза Лутън отново ще играе елитен футбол

Лутън Таун ще играе във Висшата лига на Англия за първи път в историята си, след като "шапкарите" победиха с 6:5 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) Ковънтри Сити във финалния плейоф в Чемпиъншип, игран на "Уембли". "Шапкарите" доминираха през първото полувреме и поведоха с гол на Джордан Кларк (23'). Втората част обаче бе за Ковънтри Сити, който изравни резултата чрез Густаво Хамер (66'). При дузпите играчите на Лутън бяха безупречни, а Дабо пропусна шестия 11-метров наказателен удар за Ковънтри. Така бившият отбор на Бончо Генчев ще играе в елита за първи път от 1992 година.

Сблъсъкът в този финал по традиция се възприема като един от двубоите, които носят най-значими дивиденти в света на футбола. Според сметките на "Делойт" победителят ще прибере минимум 170 милиона паунда дори ако още в първия си сезон изпадне от Премиър лийг. Ако оцелее в елита поне за още една кампания, приходите за този тим ще надхвърлят 285 милиона паунда.

"Шапкарите" имаха тотално преимущество през първата част и голът аванс, с който се оттеглиха на почивка, бе най-малкото, което можеха да извлекат от това полувреме. Попадението отбеляза Джордан Кларк в 23-тата минута, но голямата заслуга за него бе на Адейабо, който овладя дълго подаване около тъчлинията, напредна отляво, справи се с Макфадзиън и върна топката към Кларк, който стреля в близкия ъгъл. 

В 42-рата минута топката влезе във вратата на Ковънтри за втори път, но попадението бе отменено заради игра с ръка, макар и неумишлена, на Адебайо. Лошата новина за "шапкарите" бе, че в самото начало Том Локиър колабира на терена и след като му бе оказана помощ в продължение на няколко минути, бе изнесен на носилка и в съзнание. На почивката от клуба обявиха, че бранителят е в болница, където е подложен на различни изследвания. Той е контактен и е със семейството си. 

Иначе през първото полувреме играчите на Лутън отправиха 10 удара, три от които точни, срещу само един за Ковънтри.

Ковънтри заигра по-добре в началото на втората част и с първия си точен удар "гражданите" изравниха резултата. В 66-ата минута Ковънтри Сити организира много добра контраатака. Дойл изведе отляво Гьокереш, след което шведът добре върна към Хамер около границата на наказателното поле. Последният стреля по земя, топката премина между краката на бранител на Лутън и влезе във вратата за 1:1.

В 73-тата минута "небесносините" пропуснаха страхотна възможност за пълен обрат, след като Годън получи в наказателното поле, но стреля над вратата.

До края на редовното време атаките се заредиха и пред двете врати, но до голове и чисти положения не се стигна. Така този плейоф влезе в продължения. В първото от тях - в 99-ата минута, "шапкарите" имаха претенции за дузпа след контакт между Уилсън и Кларк. Сигнал обаче не последва, а и ВАР не видя грешка в отсъждането на Майкъл Оливър.

Умората обаче се настани в двата отбора и качеството падна значително. В 117-ата минута Джоузеф Тейлър помисли, че е отбелязал победен гол за Лутън, но попадението бе отменено след намесата на ВАР, тъй като топката рикошира в ръката на нападателя.  Така се стигна до дузпи. 

Двата отбора бяха безпогрешни в първите десет удара от бялата точка. Дан Потс реализира шестата дузпа за Лутън, но след това Фанкати Дабо стреля над вратата. Така Лутън се завърна в елита за първи път от 31 години.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация