Арда натупа здраво побългарен Ботев Пловдив

21:30
Арда натупа здраво побългарен Ботев Пловдив

Арда Кърджали ще играе бараж за участие в европейските клубни турнири. Кърджалийският тим не сгреши при визитата си на Ботев Пловдив на "Колежа" и постигна класически успех с 3:0. Светослав Ковачев (33, 75) беше точен за гостите, а през втората част удвои. Ласана Н'Диайе (81) направи оформи крайния резултат. Главен съдия на срещата бе Станислав Тодоров, а двубоят бешее гледан от над 10 000 фенове на "Колежа". В състава на Ботев личаха имената на много юноши на тима, съставен изцяло от българи. Въпреки допуснатите три гола, стражът Стефан Смъркалев се отчете с доста спасявания, някои от които бяха наистина впечатляващи. Иначе Ботев продължава без отбелязан гол на "Колежа" след откриването на стадиона в края на месец април.

Срещата определено бе по-важна за гостите, които се бяха в битката за седмото място и бараж за Европа. Днес “небесносините” трябваше да преследват задължителна победа, с която ще си гарантират със сигурност битката срещу четвъртия за място Европа. Ако бяха завършили наравно или допуснали загуба на “Колежа”, то те трябваше да се надяват същото да сторят и “белите”, които днес победиха Локо (София). 

Ботев от своя страна отдавна знаеше своята съдба, че ще е последен в групата и отдавна нямаше шанс за по-предно класиране. “Канарчетата” постигнаха най-после първа победа от началото на плейофите в миналия кръг, когато надвиха Локо (София). Те обаче все още нямат дори гол на новия “Колеж” и днес бе последният им шанс да сторят това за този сезон. В предишната среща на собствен терен Ботев направи 0:0 със Славия, преди това обаче имаше само загуби - от Левски, от Лудогорец и от Локо (София), и то все на нула. Преди началото на двубоя бранителят Виктор Генев бе изпратен от феновете на домакините. От клуба пък връчиха на борбения защитник специален плакет. Както е известно, Генев напуска Ботев, след като договорът му изтече. 

В 8-ата минута Смъркалев се отчете със страхотно спасяване след шут на Ради Цонев от фаул. Младокът се разтегна добре и изби в корнер. В 33-ата минута Арда поведе в резултата с гол на Светослав Ковачев. Радослав Цонев подаде от фаул към оставения напълно свободен Ковачев. Защитата на Ботев проспа това заучено статично положение, а при шута на Ковачев имаше коварен рикошет, при който Смъркалев нямаше как да реагира. В добавеното време на първата част Абубакар Тунгара отправи удар с глава, който мина много близо покрай вратата на Ботев.

В 52-а минута Светослав Ковачев напредна добре с топка в крака и стреля, но шутът му попадна право в ръцете на Смъркалев. В 56-ата минута младият вратар на "канарчетата" се отчете със страхотно спасяване след удар на Тунгара от далечна дистанция. Топката беше начена право под горната греда, но Смъркалев с една ръка успя да я закачи и избие в гредата. В 64-ата минута вратарят на домакините отново беше последна преграда пред гола след удар на Ради Цонев в близкия ъгъл. Младокът внимаваше и парира в корнер. Три минути по-късно гредата отново помогна на Ботев след нов удар от фаул. Този път Светльо Ковачев разтресе горната греда с техничен удар. Без съмнение Стефан Смъркалев бе футболист, който най-често получаваше аплодисментите на феновете. В 69-ата минута Ковачев изстреля снаряд към вратата на домакините, но отново Смъркалев с хубав плонж и една ръка изби топката в корнер. 

В 75-ата минута Светослав Ковачев отбеляза втория си гол в мача. Крилото навърза трима футболисти на Ботев, топката достигна до Ради Цонев и с голяма доза късмет се върна при Ковачев, който стреля слабо, но много премерено и точно в долния ляв ъгъл на вратата. Този път Смъркалев не реагира и видя как топката се оплита за втори път в мрежата му. 

В 81-вата минута Ласана Н'Диайе беше намерен от Дюлгеров на линията на защитата. Нападателят пое отлично и с шут в горния ъгъл не остави никакви шансове на вратаря за намеса. 

След третото попадение много хубав удар на Тунгара в обратния ъгъл премина на сантиметри от гредата. 

БОТЕВ ПЛОВДИВ - АРДА 0:3

0:1 Светослав Ковачев 33'
0:2 Светослав Ковачев 75'
0:3 Ласана Н'Диайе 81'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация