Появиха се финансови пречки, които може да осуетят преминаването на Везенков в НБА

14:41
Появиха се финансови пречки, които може да осуетят преминаването на Везенков в НБА

От доста време насам лидерът на Олимпиакос Александър Везенков е спряган за сигурно ново попълнение на Сакраменто Кингс в НБА от следващия сезон. Според информация на авторитетния баскетболен журналист от специализирания уебсайт BasketNews - Донатас Урбонас, шансовете българският национал да премине отвъд океана са били редуцирани в последните няколко дни. Причината за това са чисто финансови, като ето какво казва Урбонас в поредния епизод на своя подкаст.

“Първоначално беше почти сигурно, че той е напълно приключил с Олимпиакос. В последните няколко дни обаче разбрах, че ситуацията до известна степен се променя и все още не е ясно дали той ще отиде в НБА, тъй като има някои въпросителни. Например - откупната му клауза и потенциалната му заплата отвъд океана. Ако той не получава чисто по $4-5 милиона на година, което означава, че той трябва да подпише поне $10-милионен договор, то това няма да е най-доброто му решение от финансова гледна точка. Друг въпрос е откупната му клауза - той трябва да заплати половината от тези 1.5 милиона евро на Олимпиакос. От своя страна пък ръководството на Сакраменто също трябва да предвиди своите ходове през лятото и да прецени каква част от тавана на заплатите ще остане свободна, преди да мисли за трансфер на Везенков. В момента няма чак такава увереност в преминаването на Везенков в НБА в сравнение с това, което се говореше по време на Финалната четворка в Евролигата”, сподели Урбонас.

Преди седмица стана ясно, че преговорите между представителите на Везенков и ръководството на Сакраменто ще започнат от $3-4 милиона годишно. Според правилата на НБА българинът е длъжен да заплати половината от своята откупна клауза на стойност 1.5 милиона евро, като “кралете” могат да покрият максимум другата половина от нея.

Освен това Сакраменто, който през миналия сезон се завърна в плейофите на НБА след 16-годишна пауза, първо трябва да стигне до договорка с една от големите си звезди - Домантас Сабонис, чийто договор изтича следващото лято. Също така един от потенциалните конкуренти на Везенков в ротацията - Харисън Барнс, който беше титуляр в състава през последните години, е с неясно бъдеще, тъй като договорът му с клуба изтече. Подобна е ситуацията с друго от тежките крила на Сакраменто - Трей Лайлс, който също е свободен агент през това лято.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация