Късен гол донесе радост за Уест Хям във финала на Лигата на конференциите

00:04
Късен гол донесе радост за Уест Хям във финала на Лигата на конференциите

Уест Хям Юнайтед е победител във второто издание на Лигата на конференциите! "Чуковете" победиха с 2:1 Фиорентина във финала, игран на "Еден Арена" в Прага. В герой за тима на Дейвид Мойс се превърна Джаръд Боеун, който отбеляза решаващия гол в последната 90-ата минута. Преди това Саид Бенрама откри от дузпа за лондончани (62'), а Джакомо Бонавентура изравни (67'). 

Това е второ европейско отличие за Уест Хам. Клубът има във витрината си и трофея от КНК през 1965 година, когато надделява срещу Мюнхен 1860. "Чуковете" обаче не бяха печелили никаква купа от 1980 година, когато за последен път вдигат ФА Къп. Днешният триумф донесе на отбора и квота за Лига Европа през следващия сезон.

Фиорентина се появи на европейски финал за пети път в историята си. "Ла Виола" не можеше да се похвали с голяма успеваемост в решителните двубои и спечели единствено КНК през 1961 година след две победи срещу Рейнджърс. Днес "виолетовите" станаха първият клуб, който записва участие във финалите на 4 различни европейски клубни турнира.

Как стигнаха до финала двата отбора? Фиорентина завърши на втората позиция в своята група в компанията на Истанбул Башакшехир, Хартс и РФС. Впоследствие тимът от Флоренция елиминира последователно Брага, Сивасспор, Лех (Познан) и Базел.

Уест Хям беше безапелационен в груповата фаза, като спечели и шестте си мача срещу Андерлехт, Силкеборг и ФКСБ. Така лондончани пропуснаха плейофите, след което отстраниха АЕК Ларнака, Гент и АЗ Алкмаар. Като цяло съставът на Дейвид Мойс постигна впечатляващите 13 победи и едно равенство в турнира по пътя до финала.

На вратата на Фиорентина застана Пиетро Терачано, а четиримата бранители пред него бяха Додо, Никола Миленкович, Лука Раниери и Кристиано Бираги. Роландо Мандрагора, Софиан Амрабат и Джакомо Бонавентура си партнираха в средата на терена, а в предни позиции старши треньорът Винченцо Италиано заложи на Николас Гонсалес, Лука Йович и Кристиан Куаме. На пейката останаха Жонатан Иконе, Рикардо Сапонара и Артур Кабрал.

Микаел Антонио действаше на върха на атаката на Уест Хам, а зад него играеха Джаръд Боуен, Лукас Пакета и Саид Бенрама. Двойка дефанзивни халфове бяха Томас Соучек и Деклан Райс. Отбрната пред Алфонс Ареола беше в състав Владимир Цоуфал, Курт Зума, Наиф Агер и Емерсон Палмиери. Тило Керер, Пабло Форналс и Дани Ингс бяха сред резервите. 

Още в началото на срещата Микаел Антонио отправи удар към вратата на Терачано, но без да затрудни италианския страж. В следващите минути Фиорентина владееше топката по-продължително и се опитваше да намери пролуки в защитата на "чуковете". Мандрагора пробва да изненада Ареола с далечен шут, който обаче излезе в аут. В 13-ата минута лошо изчистена топка попадна на крака на Деклан Райс, който не се поколеба веднага да стреля, но малко не му стигна да открие резултата.

Съперниците бързо прекосяваха средната зона и насочваха атаките си по фланговете. В 20-ата минута Лука Йович получи възможност да отправи удар след пас на Куаме, но няколко играчи в бяло блокираха сръбския национал. В средата на полувремето се оформи натиск на Фиорентина. Миленкович се извиси в наказателното поле след центриране от корнер, но не успя да насочи топката във вратата. Малко по-късно сърбинът фаулира Микаел Антонио, но Дел Серо Гранде подмина ситуацията и си навлече гнева на английските фенове.

След половин час игра Бенрама проби на скорост, но пожела да си спечели нарушение около границата на пеналта и получи заслужен жълт картон за симулация. Лошо впечатление направиха част от феновете на Уест Хам, които на няколко пъти обстрелваха с пластмасови чаши футболистите на Фиорентина. Една от тях уцели Бираги и от главата на защитника на "виолетовите" потече кръв. От аудиоуредбата прозвуча предупреждение към привържениците на Уест Хам. След кратко прекъсване срещата беше подновена.

В 42-ата минута Емерсон беше фаулиран малко пред наказателното поле, но последвалото центриране от статичното положение не доведе до нищо опасно за Терачано. В добавеното време на първата част дойде и най-любопитното положение пред някоя от вратите. Куаме стреля с глава, Ареола изби, а Йович с глава добута топката зад голлинията. Оказа се обаче, че нападателят на Фиорентина е бил в засада и попадението му беше отменено. 

С началото на второто полувреме в игра за италианския тим влезе Кабрал на мястото на получилия контузия Йович. "Виолетовите" отново бяха по-активни, а техният съперник разчиташе на епизодични контраатаки. В 52-ата минута Нико Гонсалес и Агер се сблъскаха във въздуха, а бранителят на Уест Хам получи официално предупреждение. Кристиан Куаме намесе първия точен удар за Фиорентина, но Ареола спаси с лекота. Секунди по-късно Бираги докосна топката с ръка пред погледа на Джаръд Боеун и от Уест Хам поискаха дузпа. Дел Серо Гранде прибегна до помощта на ВАР и даде дузпа. Зад топката застана Бенрама, който с прецизен удар по гредата откри резултата.

Още преди изпълнението на дузпата Италиано замени Кристиан Куаме с Рикардо Сапонара. За Уест Хам пък влезе Тило Керер вместо Курт Зума. В 66-ата минута Кабрал стреля в рамото на Керер, а Мадрагора бурно протестира с искане за дузпа, за което Дел Серо Гранде му вдигна жълт картон. Секунди след това Нико Гонсалес свали към Бонавентура и опитният халф технично прати топката в далечния ъгъл на вратата - 1:1. 

В 72-ата минута Фиорентина организира най-хубавата си атака от началото на мача. Гонсалес проби и подаде на Кабрал, той обработи топката с гръб към вратата и намери Мандрагора, но неговият удар мина на сантиметри от целта. С наближаването на края на редовното време двата тима станаха по-предпазливи. В 82-ата минута Уест Хам можеше да стигне до втори гол, но Терачано отрази изстрела с глава на Соучек.

В последните секунди на редовното време Пакета загуби топката на тъчлинията и Фиорентина бързо пренесе действията пред вратата на Ареола, но ударът на Амрабат се оказа лесен за френския страж. Развръзката настъпи в ответната атака, когато Лукас Пакета изведе в коридор Джаръд Боеун, той демонстрира скоростта си и с малко късмет преодоля Терачано, носейки трофея на Уест Хям.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация