На цирк или на мач - това е въпросът?

09:12
На цирк или на мач - това е въпросът?
Родният шампионат ще бъде подновен през уикенда. Любителите на продукцията с марка "България" ще се насладят на нови 15 серии, силно надявайки се да не засенчат прословутите "сапунени сериали" по кабелните телевизии.

В последните няколко години сякаш най-интересното се случва преди започване на сезона и в паузата между зимния и пролетния полусезон. Трансферите на играчите от и към футболните ни клубове са с рейтинг на любителски интерес  много по - голям от този, на който и да е предстоящ двубой, било то дори между Левски и ЦСКА. И как няма да бъде така?

В не толкова далечното минало футболът се играеше предимно за удоволствие. Сега той се играе не за пари, а за много пари. Играчите на водещите ни отбори получават заплати, чиито измерения са с пъти над заплатите дори на директори на големи предприятия. Зад кулисите отдавна се говори, че дори вечното дерби в последните години се гласи с една или друга цел. А общата са пак парите.

Появата на букмейкърски къщи у нас допълнително спомогна за изопачаване на действителността и резултатите в не един двубой, оставяха в нас обикновените хора впечатление, че са нагласени. И това не може да не е така, защото поне в това отношение си приличаме с другите развити европейски страни, където също корупцията във футбола е на мода.

Но да се върнем към предстоящите мачове, които искрено се надявам, вярвам и вие, че този път ще преминат под знака на феърплея.  Ако в съботния ден отборът на Гриша Ганчев сътвори подвиг и успее да надвие ЦСКА на "Българска армия", то първенството ще продължи да бъде интересно до някаква степен, но една не толкова не логична победа за "армейците" ще предопредели като цяло новия шампион на България.

За останалите челници надеждата е, че отборите назад в класирането могат да се окажат препъни камъчето за техните конкуренти, защото типично по нашенски дори капитанът на Локо София, Кристиян Добрев заяви "надяваме се, че отборите на Левски и ЦСКА ще грешат по-често" .

Какво пък, не е ли най-нормалното и човешко отношение да пожелаеш на съперника си провал? Правили сме, правим го и ще продължаваме да го правим, защото Бай Ганьо си е Бай Ганьо и след сто години. А ако уважавания от всички български артист Тодор Колев издаде нова песен, то тя спокойно може да бъде озаглавена така: "Как ще ги стигнем Афганистанците" . Тъжно нали? Но като се замислите, едва ли е далеч от истината.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tsetso_b_67
01.03.2008 14:26

Не мисля , че нашето първенство се различава по нещо от остананалите , така наречени "големи". Просто започнахме да правим пари като тях и за несвикналия с така наречените "изненади" му се струва странно , че и в България се случват такива неща!