Христо Стоичков : Може отново да стана треньор

12:03
Христо Стоичков : Може отново да стана треньор
Бившият национален селекционер на България Христо Стоичков даде интервю пред сръбския в. "Блиц". Турнирът се проведе в Букурещ, а освен отлични познания по сръбски език, Стоичков демонстрира и завидни познания за сръбския футбол.

"Въпреки че живея в Барселона, следя сръбското първенство и националния отбор и знам какво се случва в Цървена звезда, която след три кръга е на последно място. Нормално е след големи успехи да дойде спад, след който клубът отново да тръгне нагоре. Все пак не ми се струва ненормално и необичайно това, което се случва в най-успешния сръбски клуб. Необичайно е за толкова кратко време да се сменят толкова хора на ръководни длъжности – от треньора да президента. Гледах мача на Цървена звезда с АПОЕЛ, в който белградчани имаха шанс с победа да излязат за малко от кризата. Това обаче е футбола, случват се и неща, които не бихте искали. Трябва да се бориш постоянно, а не да чакаш да постигнеш нещо само заради името си", заяви Стоичков.

- Сред честите треньорски смени в Цървена звезда се появи и вашето име като кандидат?

- Нормално е да се споменава моето име. Аз често идвам в Белград при моя приятел Мирослав Илич. Журналистите са ме видели и снимали и са решили, че може да идвам за преговори. Впрочем, никога не съм бил кандидат за треньорския пост. Цървена звезда е голям клуб на Балканите и Източна Европа, носител на КЕШ за 1991 г. Този успех има даде етикет на символ на този регион, заедно със Стяуа. Сърбия винаги е имала добри играчи.

- След края на кариерата си работихте като селекционер на България, след това започнахте работа с деца. Имате ли амбиции отново на седнете на треньорския пост?

- Ако имам предложение от клуб с добър отбор и добра структура. Тогава бих бил заинтересуван отново да работя като треньор, но само ако в клуба се изграждат играчи, а не само да се купуват звезди и да се харчат огромни суми.

- Какви са шансовете на националния отбор на Сърбия в квалификациите за световното първенство?

- Подсетете ме, в каква група сте.

- Франция, Румъния, Литва, Австрия и Фарьорските острови.

- Ох, вашата група е тежка, а на старта вече имаше няколко изненади. Австрийците победиха Франция, а Литва Румъния. Според мен в такава група и късметът да има огромно значение. Ако приемем, че Франция е фаворит, но те не играят постоянно. Така за първото място биха могли да се борят Румъния и Сърбия. Литовците също стартираха добре, след два мача имат 6 точки. Струва ми се, че Сърбия би могла да се пребори за едно от първите две места, пък ако се наложи и чрез бараж да търси място на мондиала. Най-големият проблем на балканските отбори е манталитета. Един мач играем добре, а в следващия ни няма никакви. Колкото повече свобода имаме ние се отпускаме, нашата сила е когато ни е трудно, когато сме притиснати до стената.

- Възможно ли е Радомир Антич да промени играчите, все пак е работил най-вече в испанските клубове Атлетико, Барселона и Реал?

- Треньорът не може да промени много. Антич живее в Испания, когато събере националния отбори идва в Сърбия за една седмица, а през останалото време няма достъп до тях. Те трябва да изградят своя манталитет в клубовете си. На Антич ще му бъде тежко, но той е добър треньор, знае много за футбола. Това, което е добре, е че има логиката на западен треньор.

- Споменахме, че работите с деца и в Барселона основахте академия “Христо Стоичков”.

- Хубаво е да се работи с деца, особено като знаете, че може да дадете на някого големия шанс да успее в живота. В Барселона имам две школи вече 5 години, през тях вече минаха повече от хиляда деца. В България например, всяка година правя селекция на шестте най-талантливи деца и ги водя за една година в Барселона. Там те живеят, учат език и футбол и считам, че това е безценно за тях. При това от тях очаквам да са добри ученици и ако са пропуснали нещо в училище, получават почивка, за да си поправят оценките.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

rado_kz91
16.09.2008 00:50

Не става само с ритане трябва и акъл за тази работа!!!

lastkoz
16.09.2008 00:44

И това че малко съм се объркал при писането, не е повод да остроумничиш sotrikone

lastkoz
16.09.2008 00:43

А бе хора аз не съм казал че е слаб футболист той е един от най- добрите БГ нападатели (не най-добрия), но съм, апознат с успехите му като треньор като треньор. Да не говорим че е ужасно, не отвратително тъп и нагъл човек. Ама като гледам Вие достойно му подражавате.

comers
15.09.2008 20:23

Ще стане той в Локо Мездра... той колкот успехи има вие до толкова не може да броите.Ще си останете с комплексите защото сте дечковци на по 13-14 год и не сте гледали и 1 негов мач а говорите само.Такива кат вас да си седят в хралупите да не се обаждат за туй сме на това дередже.

sotirikon
15.09.2008 19:44

Към: Issupport, Radoil, dinamomoskva!
Вие, комплексари, за нищо не ставата! Ако не вярвате, питайте жените си (ако имате такива!)!

lastkoz
15.09.2008 19:35

на Локо ще стане ама на детската школа

FaNaTiKa
15.09.2008 18:23

подигрвайте се на човека ЛЕГЕНДА ... подигравайте се ...

lssupporter
15.09.2008 12:42

а бе тоя и за чеп за зеле не става трениор ще го праите вие

Radoil
15.09.2008 12:41

Един играч на Селта беше казал че в съблекалнята им говорил само колко добър футболист бил.