Купата на УЕФА - осминафинални сблъсъци

18:13
Купата на УЕФА - осминафинални сблъсъци

Турнирът за Купата на УЕФА достигна до осминафиналната си фаза. Тук вече няма слаби отбори и всеки един от осминафиналистите има реален шанс да спечели турнира:

Андерлехт - Байерн М: Баварският гранд е сочен за главен претендент за трофея. Възпитаниците на Отмар Хитцфелд отдавна не бяха играли в този турнир, който спечелиха през 1996 г. Сега амбициите са им са за повторен успех. Андерлехт не е същото величие както преди няколко години и дори е извън челната тройка в Белгия. През зимата към отбора се присъедини чешкият национален нападател Вълчек, както и белгийският национал Луиджи Пиерони, който дойде под наем от Ланс. Това доведе до добри резултати и напоследък Андерлехт играе силно, така че Байерн М със сигурност няма да спечели лесно този двубой.

Марсилия - Зенит: Намиращият се във възход отбор на Марсилия посреща руския шампион Зенит. Победната серия на Олимпик във Франция го изкачи до четвъртото място. На 1/16 финалите марсилци се справиха със съпротивата на друг руски клуб - Спартак Москва. Руското първенство се подновява скоро, но Зенит със сигурност все още не навлязъл в оптимална форма. Това може да се окаже голям плюс за Марсилия за двубоя във Франция. Въпреки всичко, тимът от Санкт-Петербург отстрани силния състав на Виляреал в предишния кръг. Наказани за срещата са капитанът на Марсилия Кана, а за гостите Широков и Ширл. През сезон 2005/06 двата състава отново се срещнаха в този турнир, като победител в сблъсъка беше Зенит.

Фиорентина - Евертън: Един от най-интригуващите осминафинални сблъсъци изправя два отбора, които се представят отлично през тази кампания. И двата отбора заемат четвъртото място в своите първенства и се стремят да вземат квоти за Шампионската лига. Представянето им в турнира за Купата на УЕФА е на висота и досега не срещнаха сериозни трудности, достигайки до тази фаза. Евертън дори е в серия от 7 поредни победи в турнира. През уикенда Фиорентина взе много ценна победа срещу Ювентус, а "карамелите" продължиха серията си от 8 мача без загуба в Премиършип с победата си над Портсмут. С контузии за домакините са Муту, Ливерани и Семиоли, а за гостите - Артета и Гравесен. И двата отбора се намират във форма, което предвещава много оспорван сблъсък.

Байер Леверкузен - Хамбургер: този немски сблъсък обещава да бъде много интересен. Двата отбора са съседи в класирането в Бундеслигата и вече се срещнаха два пъти през този сезон - 1:0 в Хамбург и 1:1 преди един месец в Леверкузен. Домакините сразиха с 5:1 Галатасарай и излизат с голямо самочувствие в тази среща. Хамбургер също не срещна трудности срещу Цюрих. Двата отбора също така спечелиха своите групи преди това. В досегашните 60 мача между тези два състава Хамбургер е взел 24 победи, а Байер - 21. В Леверкузен балансът е 13 победи за "аспирините", 11 за гостите и 6 равенства. Байер записа само победи в досегашните си домакинства в турнира. За гостите ще отсъстват Кастелен и Атуба, а за домакините - Билюкин.

Тотнъм - ПСВ: В може би най-интересният осминафинал се изправят два много стойностни отбора - носителят на Карлинг Къп Тотнъм и шампионът на Холандия ПСВ. "Шпорите" вече си осигуриха квоти и догодина за Купата на УЕФА и сега могат да оставят представянето си в Премиършип на заден план. Хуанде Рамос се е устремил към исторически трети пореден триумф в този турнир. ПСВ и през този сезон е най-сериозният кандидат за спечелването на титлата в Ередивизие. Тимът премина и през групите на Шампионската лига, където остана трети. В предишния кръг ПСВ не срещна трудности срещу Хелзингборг. За Тотнъм под въпрос за двубоя са Доусън и Уудгейт. Със сигурност ни очаква зрелищен сблъсък между два стойностни състава.

Бенфика - Хетафе: В този португало-испански двубой също има много неизвестни. Бенфика изостава на цели 12 точки от лидера Порто в португалския шампионат. На този етап обаче "орлите" могат да бъдат спокойни за втората си позиция. Португалският гранд завърши трети в група "D" от ШЛ, а на 1/16 финалите за Купата на УЕФА се справи трудно с намиращия се в криза Нюрнберг. Хетафе заема място в средата на таблицата в Примера, но е само на 4 точки от зоната на изпадащите. Отборът, ръководен от Михаел Лаудруп отстрани гръцкия АЕК в предишния кръг. За гостите има немалко отсъстващи, сред които са Уче, Беленгер, Марио и Гавилан. Наказани за домакините са Петит и Биня.

Рейнджърс - Вердер: Друг интригуващ осминафинал е този между лидера в Шотландия и втория в Германия. Двата отбора имат големи амбиции през този сезон. Рейнджърс е в прекрасна серия от 11 поредни победи в местния шампионат, което му осигури преднина от 4 точки пред вечния враг Селтик. Домакините преминаха през групите на Шампионската лига, а в предишния кръг от Купата на УЕФА успяха да отстранят Панатинайкос след две равенства и повече голове на чужд терен. Двубоят пропуска Даршвил поради наказание. Вердер е сред фаворитите за спечелването на турнира. "Бременските музиканти" са все още в борбата за сребърната салатиера в Бундеслигата. Вердер също премина през групите на ШЛ, а в миналия кръг се справи лесно с Брага и постигна две победи. За гостите под въпрос са Диего, Пасанен и Боровски. Очаква ни един доста оспорван сблъсък.

Болтън - Спортинг: Това са два от отборите, които нямат особено големи претенции към трофея в турнира. Болтън е замесен в борбата за оцеляване в Премиършип и заради това Купата на УЕФА остава на заден план. "Уондърърс" не играят много сполучливо напоследък, но въпреки това отстраниха един от най-стойностните тимове в турнира - Атлетико Мадрид. Достигането до тази фаза със сигурност е голям успех за скромния английски клуб. Ел-Хаджи Диуф е наказан, а Гавин МакКан - контузен. Спортинг също изпитва трудности в португалския шампионат и в момента е едва четвърти. Отборът играе на приливи и отливи, което му пречи да постигне желаните резултати. Португалският гранд идва от групите на Шампионската лига, където остави добри впечатления с играта. На 1/16 финалите за този турнир  се разправи с Базел с общ резултат 5:0. Трудно може да се определи фаворитът в тази осминафинална двойка.

Осминафиналите ни предоставят някои много интригуващи сблъсъци между добри и равностойни отбори. До тази фаза достигат едни от най-добрите отбори в Европа, които, да се надяваме, ще ни покажат интересен и вълнуващ футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация