Шампионската лига зове, днес интригата е в група \"D\"

17:11
Шампионската лига зове, днес интригата е в група \"D\"
Да спечелиш точка – 400 000 евро, да победиш – 800 000 евро. Да обещаеш и след това да го направиш – безценно, около 6,5 милиона само ако влезеш в групите! За всичко останало има милиони фенове, големи стадиони, телевизионни права и много изгризани нокти. Тази перифраза на популярна реклама се роди в главата ми сутринта, когато се сетих, че днес стартира груповата фаза на Шампионската лига.
С очаквания за много атрактивен футбол и без участието на български отбор започва битката в най-комерсиалния турнир, който винаги е бил цел № 1 за водещите клубове в Европа и заветна мечта на по-скромните футболни нации.
Тази вечер са първите мачове в групите от A до D и съвсем естествено ще насочим вниманието си към тях.

Група А – безпроблемната?!
Изглежда, че Челси и Рома са абсолютни фаворити и не би трябвало да имат проблеми да излязат от групата. В компанията на Бордо и Клуж, като че ли задачата изглежда лесна, но според мен не е точно така. Мисля, че "сините" от Лондон няма да имат затруднения и ще финишират първи, докато за "римските вълци" ще бъде по-трудно. Очаквам спад в резултатите и формата на Рома, и нищо чудно италианците да се препънат още в груповата фаза. В мачовете им с Бордо според мен ще се реши второто място. Жирондинци не се слаб отбор и у дома ще вземат точки. Румънският Клуж също може да обърка сметки и мисля, че ще се представи достойно, без разгромни загуби и ще спечели най-малко точка. В първите мачове от тази група Челси – Бордо и Рома – Клуж очаквам трудни победи за домакините с един гол разлика.

Група В – фаворити в коварна гръцка компания
Една борба, една любов, един отбор – този лозунг от агитката на ЦСКА много приляга на амбициите на Морати и Мауриньо. Да, Интер е фаворит, но не играе добре, а и започва с трудно гостуване на Панатинайкос. Предполагам, че италианците ще заложат на прагматичната тактика победи вкъщи и хиксове навън. Системата не е лоша, но обикновено се пропуква в най-важния момент. Така че Интер трябва да внимава, защото врящият гръцки котел не е никак гостоприемен, а ако играта на Вердер тръгне, "бременските музиканти" не цепят басма на никого. Отборът на Мауриньо ще се класира напред, макар и не безпроблемно. Вердер са отбор, способен да бие всеки с по 2-3 гола. Проблемът им е в непостоянната игра. Редуват страхотни мачове с неочаквани провали. Не се изненадвайте, ако германците бият у дома Интер и паднат вкъщи от Панатинайкос. Това е типично в техен стил. Панатинайкос има сили да се бори за едно от двете места, като ще заложи най-вече на домакинствата. Ако спечелят точка от Интер и бият Анортозис навън всичко ще се реши в директните мачове с Вердер. Така че не отписвайте гърците. Те са добър отбор, имат самочувствие и опит. Ако успеят да случат и деня, в който пред тяхната врата в Бремен ще ври и кипи, но като по чудо гол няма да падне, не е изключено Вердер отново да играе за УЕФА. От Анортозис не очаквайте изненади.
В първите мачове предвиждам хикс или трудна победа за Интер навън срещу Панатинайкос и убедителен успех на Вердер, въпреки "умението" на бременци да се провалят в най-неподходящия момент.

Група С – един голям и три на кантар
Барса тръгна с голямата кошница, а само след два кръга в Испания Гуардиола вече е на дузпата. За каталунците предстои поредният труден сезон в Премиерата, но поне в Шампионската лига изглежда, че няма да имат сериозни проблеми. Не всичко ще бъде гладко и без моментни сътресения, но първото място на Барселона в групата не буди съмнение. Очаквам между останалите три отбора, които се изключително равностойни да се получи зверска въртележка. Трудно ми е да фаворизирам някого, но смелата ми прогноза е, че Спортинг ще започне със загуба в Барселона, но ще завърши втори в групата. В другия мач Базел – Шахтьор – трудна победа за домакините или самоубийствен хикс.

Група D – everything is possible!
Може да звучи клиширано, но е вярно – групата на смъртта! Ливърпул би Манчестър и винаги е силен в Европа, Олимпик е по-сериозен отбор от миналата година, ПСВ пак е фаворит в Холандия, а мадридският "дюшек" този сезон няма да е мек!
Разбира се, фаворит е Ливърпул. Окрилени от победата над Юнайтед и носещи в себе си традициите и харизмата на големи евробойци, момчетата на Бенитес тръгват на поредния си поход към върха. Групата обаче, никак не е лесна, а мърсисайдци по презумпция трудно стигат до победите. Очаквам да се класират, но трудно и мъчително. С минимални победи, с малко късмет, с голове в края, но път на тях в това им е чарът!
От останалите отбори със селекция и амбиции като че ли изпъква Атлетико Мадрид. "Дюшекчиите" винаги са били хубав отбор, но все нещо не им достига да отлепят от посредствеността и в най-добрия случай зона УЕФА. Разгромът над Шалке 04 в третия предварителен кръг и добрата игра, която демонстрират ги поставя малко над Марсилия и ПСВ. Холандците са традиционен участник в лигата, но само толкова. Мисля, че няма да се класират напред, но няма и да отпаднат съвсем без бой. За Олимпик Марсилия европейската сцена е предизвикателство. Дори когато се играли безобразно слабо във Франция, марсилци са се представяли на ниво в турнирите. Очаквам второто място в групата да се реши в последния им мач срещу Атлетико у дома.
Иначе за предстоящите срещи ПСВ – Атлетико и Олимпик Марсилия - Ливърпул...,за да бъде кашата пълна и гореща в тази група, да речем два хикса.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация