Шампионска лига - обзор на 1/8 финалите

20:13
Шампионска лига - обзор на 1/8 финалите
В 1/8 финалите на Шампионската лига "негово величие зрителят" изпита невероятни моменти, които ще се помнят дълго през кампанията в най-комерсиалния турнир. След изиграването на първите срещи от фазата, интригата в реваншите се запази и по този начин милиони фенове тръпнеха пред екраните в двете поредни вечери.

На спортния комплекс "Сан Сиро" един срещу друг излязоха отборите на Милан и Арсенал и противно на повечето очаквания "артилеристите" доказаха категорично, че заслужават повече място сред последните осем отбора в турнира. След кaто се добраха до равенството в Лондон чрез дефанзивна тактика и огромна доза късмет, тимът от Милано логично напусна недпреварата, надигран категорично от малдите момчета на Венгер и то пред собствените си привърженици. Креативностtа в редиците на "росонерите" просто лиспваше, а нападателната двойка Индзаги - Пато беше обезличена от безпогрешната защита на лондончани в лицето на Галас и Сендерос, дейно подкрепяни от Клиши и Саня.

Стихийното начало на италянците и неадекватните отсъждания на рефера Конрад Плауц създадоха илюзията за превъзходство в полза на Миланския гранд, което бързо се изпари щом Фабрегас и компания овладяха средата на терена. Положения пред Калач не липсваха, след като Адебайор, Хлеб и Фабрегас комбинираха умело, а изтрел на последния срещна напречната греда на рамката.

През втората част нещата на терена не се промениха, като натискът на Арсенал се засили, а Милан не успяваше да създаде нещо смислено в атакуващ план с изключение на индивидуални проблясъци от страна на Кака и Пато. Тактическата битка между Анчелоти и Венгер бе спечелена от французина в 71-вата минута, когато на мястото на Ману Ебуе се появи критикуваният в последните седмици младок Тео Уолкът. Англичанинът раздвижи играта по фланга и на два пъти създаде опасности пред Калач, но защитата пред него реагира адекватно. Логичното се случи в 84-тата минута, когато Хлеб открадна топката от Пирло и отправи пас към Фабрегас. Испанецът напредна, преодолявайки неузнаваемия през този сезон Гатузо и с мощен удар в долният десен ъгъл не остави никакви шансове за австралийския вратар на домокините.

Изтеглянето на Милан в предни позиции доведе до празни пространства в тяхната защита, които бяха умело използвани от бързоногия Тео Уолкът. При един от своите набези по десния фланг, след 40 метров спринт, младото крило премина през опитния Малдини и поднесе топката на Адебайор, който не пропусна да сложи финалният "акорд" на срещата, изхвърляйки европейския клубен шампион от турнира и пенсионирайки много от футболистите му за големия футбол.

Друг от претендентите за трофея в лицето на Барселона не срещна особени трудности при домакинството си на Селтик. Преднината от първата среща, съчетана с ранното попадение на Шави в 3-тата минута на мача, даде нужното спокойствие на "каталунците" и те доиграха срещата в тренировъчно темпо. За тяхно голямо съжаление победата им се оказа "пирова", поради факта, че загубиха един от най-добре представящите се футболисти през сезона в лицето на Лионел Меси. Аржентинският талант ще е извън терените поне за месец, което ще отслаби офанзивната част на отбора. Все пак Барселона разполага с изключителен потенциал и определено се нарежда сред кандидатите за трофея.

Турският Фенербахче е тазгодишната изненада в най-престижния европейски турнир. Възпитаниците на Зико показват изключително грамотен футбол и заслужено намериха място сред последните осем отбора. Домакините от Севиля постигнаха комфортна преднина още в самото начало на срещата, благодарение на далечните изтрели на Даниел Алвеш и Кейта, след неубедителни намеси на стража Волкан Демирел. Дейвид успя да върне турците в срещата в 21-вата минута, когато се оказа най-съобразителен при разбъркаване, след корнер, но в края на полувремето Кануте пое технично топката с гърди и от въздуха я прати зад вратаря на гостите, правейки резултата 3:1.

През второто полувреме събитията на „Рамон Санчес Пискуан” не се промениха, като и двата отбора търсеха отбелязването на нови попадения. Логиката възтържествува в 80-тата минута, след като отбраната нa Севиля изпусна за пореден път Дейвид и след един изтрел в гредата нападателят добави кълбото зад слисания поглед на Палоп, и изпрати мача в продълженията. През допълнителното време и двата отбора имаха възможност да спечелят срещата, но в крайна сметка лотарията на дузпите трябваше да определи отбора, преминаващ в следващата фаза. При 11 метровите удари, стражът на гостите Волкан Демирел се превърна в идол за всички турски фенове, а неточните удари на Ескюде, Мареска и Алвеш пратиха "фенерите" на 1/4 финалите, пишейки история.

Манчестър Юнайтед се справи с Лион на своя "Олд Трафорд", надделявайки с минималното 1:0 и с общ резултат 2:1 е в следващата фаза на турнира. Попадението за "червените дяволи" беше дело на Кристияно Роналдо в 40-тата минута, след като португалският талант се оказа най-съобразителен в наказателното поле при удар на Андерсон и прати кълбото зад Грегори Купе. Въпреки открилите се шансове пред Лион, възпитаниците на Ален Перен не успяха да се върнат в срещата и логично отпаднаха от надпреварата.

Другият английски гарнд в лицето на Челси също не допусна изненада и надделя категорично над Олимпиакос, побеждавайки го категорично с 3:0. Възпитаниците на Аврам Грант започнаха силно мача и домакинският им натиск доведе до попадения на Балак и Лампард, които осигуриха комфортна преднина за лондончани още в 25-тата минута. С началото на второто полувреме Саломон Калу сложи точка на спора, отбелязвайки трети гол във вратата на Никополидис и пращайки "сините" от Лондон на 1/4 финалите.

Поредната изненада на турнира бе сътворена на "Сантиаго Бернабеу", където звездите на "белият балет" напуснаха терена с наведени глави след победата на римските "вълци" в Мадрид. Многобройните контузии в лагера на Берн Шустер оказаха своето влияние и Реал не показа очакваната игра пред своите привърженици. При липсата на Ван Нистелрой, Ариен Робен и Уесли Снайдер, мадридчани не успяха да достигнат до креативна игра и заслужено напуснаха турнира. Италианците показаха изключително грамотен и дисциплиниран футбол, като още през първото полувреме можеха да стигнат до заслужена преднина, след като ударът на Алберто Акуйлани срещна гредата.

През втората част Жулио Баптища изпълни перфектно пряк свободен удар, но за съжаление на всички "бели" фенове топката срещна гредата. В 65-тата минута Спалети замени Сисиньо с Мирко Вучинич, а смяната на специалиста се оказа и най-сполучливата в мача. Още с появяването си на терена нападателят нацели гредата, а в следващата атака изкара втори жълт картон на Пепе и даде предимство за отбора си. Липсата на високия централен защитник пролича веднага в редиците на домакините които си позволиха да оставят непокрит Родриго Тадей, а бразилецът с елегантен удар с глава изведе отбора си напред в резултата. В ответната атака Раул се възползва от съдийския реверанс и немаркирана засада и донесе равенството в срещата. Апатичният натиск на Реал в края не доведе до нищо смислено, а при последното действие в двубоя Мирко Вучинич донесе победата за римските "вълци" след удар с глава и изхвърли Раел Мадрид от турнира.

В третия мач за вечерта Порто и Шалке 04 изнесоха изключително равностойна и изпълнена с напрежение среща. Домакините доминираха в мача, но неточности в завършващата фаза не им позволиха да водят в резултата още през първото полувреме. Всичко интересно се случи в края на срещата, след като Фусил от домакините бе изгонен в 82-рата минута, но все пак те се добраха до така нужното им попадение в 88-мата, чрез своят голмайстор Лисандро Лопес. През продълженията двата отбора не искаха да рискуват излишно и по този начин доведоха нещата до изпълнение на 11 метрови удари. Младият вратар на германците Мануел Ноер се превърна в главно действащо лице, отразявайки по брилянтен начин ударите на Бруно Алвес и Лисандро Лопес. Шалке 04 е на четвърт-финалите, потапяйки цяла Португалия в скръб.

Последната среща от осминафиналните сблъсъци ще се играе на 11 март, а един срещу друг излизат Интер и Ливърпул. Жребият ще се тегли на 14-ти същия месец.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация