УЕФА - обзор на 1/8 финалите

09:56
УЕФА - обзор на 1/8 финалите
Вчерашната вечер премина под знака на мачовете от турнира за купата на УЕФА. Шестнадесет отбора достигнаха до този етап на борбата разпределени в осем двойки. Жребият бе противопоставил отборите, както следва:

Андерлехт - Байерн, Фиорентина - Евертън, Олимпик М. - Зенит, Глазгоу Рейнджърс - Вердер, Болтън - Спортинг Лисабон, Леверкузен - Хамбургер, Тотнъм - ПСВ и Бенфика - Хетафе.

Безспорно най-интересният двубой според всички специалисти бе този между Тотнъм и ПСВ Айндховен, а българският зрител имаше възможността за пореден път да наблюдава мач с участието на Митко Бербатов по националната телевизия. Опитът в турнирните битки, които холандците са натрупали в последните години си каза тежката дума и те успяха да си тръгнат от негостоприемния "Уайт Харт Лейн" като победител и фаворит за продължаване на 1/4 финалите.

В друг не по-малко интересен двубой се срещнаха Фиорентина и Евертън. Отборът на домакините набра постепенно скорост и не случайно резултатите в последните срещи са повече от отлични. След като през уикенда "виолетовите" успяха да пречупят Юве при това на техния стадион, сега те надделяха над Евертън, и то с чиста мрежа.

Резултатът (2:0)  не дава ясно отражение на стеклите се събития, т.к Фиорентина не спря да тормози английската защита от първата до последната минута и само отличната игра на вратаря на "карамелите" Хауърд не позволи да се обезмисли реванша.

По силата на жребия два немски отбора трябваше да премерят сили, за да определят кой от тях ще продължи в следващия етап от борбата. Както Леверкузен, така и Хамбургер показват до момента просперитет във формата и играта си.  За съжаление на зрителите по трибуните отборите по-скоро се стремяха да опазят вратата си суха, от колкото да търсят гола. Все пак през второто полувреме двата отбора се посъживиха и логично се стигна до попадение, което бе на сметката на гръцкия национал Гекас от отбора на домакините. При този резултат завърши и мача, което прави реванша след седмица крайно интересен, а за огромно съжаление на треньора на гостите, той няма да може да разчита на Де Йонг и Компани, които си заработиха нови жълти картони и по този начин лишиха себе си и съотборниците си от важни единици в стартовия състав.

Споменавайки немските отбори в турнира, не може да не отбележим резила, който допусна Вердер при визитата си в Шотландия на местния Глазгоу. Двата безответни гола носят спокойствие в лагера на Рейнджърс. Главен виновник за провала определено е стража на гостите, който довкара топката в собствената си врата при първия гол, а при втория не отреагира добре на поредния далечен изстрел, позволявайки по този начин добавката на Дейвис да се озове за втори път в неговата мрежа.

Водачът в Бундеслигата и главен фаворит за купата на УЕФА - Байерн Мюнхен се разправи по безцеремонен начин с домакина Андерлехт, надигравайки го категорично с 5:0. Така немците направиха реванша пред своя публика протоколен и спокойно могат да мислят за следващия си съперник. Интересното за отбелязване е, че и петте гола бяха записани на сметката на различни играчи, което подсказва за една креативност в действията на немските футболисти.

Противно на своето представяне във френския шампионат, отборът на Марсилия продължава да се изявява силно по европейските терени. Руският шампион Зенит бе поставен на колене пред нападателната мощ на домакините и напълно закономерно до 57-та минута, Олимпик имаше преднина от три гола. Зенит все пак съумя да върне едно попадение малко преди края на мача и по този начин остави някои въпросителни за реванша. Отличен мач за домакините изигра бившият играч на Ливърпул Джибрил Сисе, който се отчете с две попадения.

Представянето на португалските отбори във вчерашния ден бе белязано по различен начин. Отборът на Бенфика посрещна испанският Хетафе и след последния съдийски сигнал трябваше да напусне терена като победен. Попадението на Манторас за 1:2 в края на мача, едва ли носи някаква утеха за клуба и неговите привърженици, но оставя макар и минимални шансове за реванша, който е на 12-ти март.

Другият лисабонски тим Спортинг имаше тежко гостуване на Болтън. Напълно според очакванията, домакините наложиха своя силов стил на игра и той им донесе преднина от един гол още в 25-тата минута от мача. През втората част, гостите се поокопитиха и успяха да стигнат до толкова важното изравнително попадение, дело на Симон Вукчевич. Реваншът, който е на 13-ти март ще определи, кой от двата отбора е по-достоен да продължи, но предимството вече е в полза на португалците, които пред своя публика рядко допускат грешки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация