Левски се явява на първи поправителен изпит в Европа

14:15
Левски се явява на първи поправителен изпит в Европа
Вицешампионите на България подновяват днес участието си в евротурнирите. На практика мачовете с БАТЕ Борисов от третия кръг в квалификациите на Шампионската лига не се броят. Те могат да се окачествят и само като един лош сън. Все пак Левски зае мястото на ЦСКА в най-престижната европейска надпревара служебно, а и президентът на "червените" Александър Томов убедително твърди, че има доказателства за неправомерното отнемане на лиценза на отбора му. Така, че левскарите няма какво да съжаляват за отпадането си, защото така или иначе са били нелигитимни и сега отново стартират надпреварата в Европа от там където щяха и без това да я започнат - от първия кръг в турнира на УЕФА.

Препятствието наречено Жилина е преодолимо. Чукам на дърво, защото така казвахме и за белорусите. Съперникът ни е клуб, който е основан точно преди един век, със стадион за 9 хиляди зрители, от индустриален град голям колкото Перник. Като финалист за Купата на бивша Чехословакия има един четвъртфинал  (1961 г.) в някогашния европейски турнир за КНК. Иначе титлите (4 в последното десетилетие и две през 20-те години на миналия век) са все от Словашкото първенство. В сегашния състав има един босненски национал - Адмир Владавич, плюс още двама негови сънародници, трима чехи и бразилската звезда на отбора Да Силва. Съперникът ни отстрани във втория предварителен кръг чешкия Слован Либерец и това е най-сериозната индикация, че срещаме тим от нашата черга. Може би дори и по-слаб, ако се позовем на статистиката. Защото сме отстранявали наскоро в УЕФА шампиона на Словакия - Артмедия, а в контролите през последните години в повечето случаи побеждаваме отбори от Унгария, Полша и Чехия, които са минимум от ранга на Жилина. Е, по паметливите ще си спомнят, че преди 10 години словашкия Слован Братислава отстрани Левски след 1:1 в София и 2:1 на реванша, но да речем че това е изключение от правилото. Между другото, тогава срещу Слован, Гонзо дебютира със синята фланелка на ст. "Васил Левски" и пак игра с окървавена превръзка на челото.

Връщайки се към сблъсъка Жилина - Левски, най-клиширано казано, шансовете за краен успех на двата тима са 50/50. Мисля, че този път подценяване от страна на Левски не може да има, защото плесникът от БАТЕ още пари, а и сините играчи продължават да се червят от срам, че ги е отстранил евроаутсайдер. За словаците като непознат противник също не може да се говори. Стана дума, че от няколко години насам играем по време на летните и зимни подготовки все със съперници от бившия соц.лагер със стил на игра като Жилина. В психологически план, имаше спад в играта и мотивацията на "сините" след провала в град Борисов, но ми се струва, че той вече е преодолян. Най-вече след победата в последните секунди с 3:2 (след две изоставания в резултата) при гостуването на Локомотив Пловдив. Плюс за отбора ни е, че може да има подценяване от страна на съперниците. Те също се радваха, че им се е паднал възможно най-слабия съперник, а и добре знаят кой и как ни е елиминирал.

Емил Велев няма сериозни проблеми по състава си като изключим наказанието на Георги Христов. С Георги Петков на вратата, нещата в отбраната си идват на мястото и под негова команда Миланов, Рабех, Бистрон и Вагнер ще изглеждат далеч по-стабилни. Слабото място е в средата на терена. Няма качествен организатор, който да дава извеждащите пасове (Деко от Шумен не става за тази работа), липсва и класически разбивач. Въпреки че Гаджев, който е силен и в офанзивен и дефанзивен план, все повече се набива приятно на очи и би могъл да запълни дупката. Тиберканин, Жоазиньо и Зе Соареш се адаптират и представят по възходяща линия, но може би им трябват още месец-два, за да достигнат максимума на възможностите си и да се сработят с останалите. Така, че Жилина им идва малко рано. Ники Димитров пък забоксува в изявите си, след като ходи напразно до Англия и му замътиха главата с трансфер в Арсенал. В атаката е ясно, че ще се разчита на Карлош, Гонзо и Кръстовчев. В "А" група, левскарите досега вкараха 12 гола в 4 мача, но срещу БАТКОТО записаха едно попадение за 180 минути. Жеан Карлош е бразилец-централен нападател, който не вкарва голове. Такова животно нема, би казал шопът. На Георги Иванов очевидно му беше забранено да бележи във Франция, Турция и Хърватия, но поне като си идваше за кратко на "Герена" целеше мрежите като в доброто старо време. Сега и него го е налегнала реализаторска криза. Като е наказан Христов и при ялови Гонзо и Карлош остава само ENYO (Кръстовчев) от Дупница. Той блестеше в Марек, но в Левски още е нищо. Като приказка за по-младите ще разкажа, че някога преди тридесет и повече години, след като се прочу в Дупница (тогава гр.Станке Димитров) и Академик (Сф), при сините дойде център-нападателя Кирил Миланов-Байко. Той игра кратко, преди БКП да го отстрани от футбола, но бе запомнен завинаги от запалянковците с головете и сърцатата си игра. Байко доскоро стопанисваше кафе-аперитива до касите на "Герена", Еньо би могъл да го потърси и да се научи от него как се вкарва, не само на нашите селяндурски тимчета, но и на големи европейски клубове.

Толкова с лиричните отклонения. Мачът срещу Жилина е на дневен ред, довечера от 20.30 ч. на стадион "Под дубном". Синоптиците в Словакия още от понеделник предупредиха, че там ще вали днес през деня, а вечерта ще е хладно - около 4 градуса над нулата. Футболистите на Левски заминаха в сряда сутринта от столицата при същата температура и дъжд, така че и в това отношение няма с какво да ги изненада чуждия терен.
Дано да продължи да им върви по вода.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

SaDisTa
18.09.2008 21:58

Разбирачооооо,в момента гледам мача по Евроком БГ...

stenli111
18.09.2008 19:54

Сега разбрах че няма да дават Жилина-Левски по нито една телевизия.......не стига че футбола ни е селски.....то и телевизиите са ни още по зле .............та това е народният отбор бе тъпаци загубени............това беше като за капак ,повече няма да гледам български мачове(то и да искаш неможеш )..............ПИСНА МИ!!!

kzl
18.09.2008 19:05

"СЕЛЯНДУРСКИ ТИМЧЕТА" ?!?!?
И НА ТОЗИ СУБЕКТ МУ СЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПИШЕ СТАТИИ ТУК ??!!
А ОТ КОЕ ЛИ СЕЛО Е СЪЩИЯ ...АЙДЕ ДА ПОЗНАЕМ ...ПОДУЕНЕ МОЖЕ БИ ???

САМО ЖИЛИНА, БАТЕ!!!
ПЛОВДИВ МРАЗИ И НЕНАВИЖДА ФК КЕНЕФСКИ ПОДУЕНЕ !

kzl
18.09.2008 18:59

НАПРЕД, СЛОВАЦИ , ВСИЧКИ СМЕ С ВАС !
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ФК ЕВРОИДИОТ ПОДУЕНЕ !

devata
18.09.2008 15:48

бре нема ли кой да драсне некоя статийка и за ЕВРОЧОРБЕТАТА

venigani
18.09.2008 15:39

Поправителен за ЛЕВСКИ -догодина в ШЛ.Сега започва похода в УЕФА.А относно мижавите истории,ЦЕЦА да отива да си плаща тока и да се не ослушва пред телевизора.Догодина пак ще са само телезрители.

blq
18.09.2008 15:28

Франки,кой наричаш ти мижав бе

Frankie_Lampard
18.09.2008 14:59

г-н Веселинов лично аз не мисля , че Левски ще имат проблем с отбора на Жилина , но нека все пак не изпързвам. Знам от мои източници за курупцията в БГ футбола и за мачовете , които левскарите купиха наскоро така , че не може да ми говорите за добра форма на Левски просто това са пълни глупости. Също така мисля , че тази вечер трябва да обърнем много сериозно внимание на другите два БГ участника , защото там мачовете ще са много по атрактивни и приятни за гледане от колкото да се гледат 2 мижави отборчета от средна класа.

OnlyInter
18.09.2008 14:30

Това за нашите "селяндурски тимчета" не е особено тактично спрямо останалите отбори от "А" Група, които се предполага, че също си имат фенове на които това определение няма да хареса много...