Уикенд с аромат на европейски футбол

12:40
Уикенд с аромат на европейски футбол

През изминалия уикенд се изиграха поредните футболни срещи от вътрешните първенства в Европа. За "Цар зрител" не липсваха емоции, някои положителни, други не толкова, но именно непредсказуемостта на тази играя я прави така интересна.

Обзора на срещите ще започнем с мачовете от Испания, където битката за шампионската титла продължаваше да се води между вечните врагове Барселона и Реал. И пред двата отбора предстояха тежки изпитания, като Реал посрещаше Еспаньол, а Барса отборът на Виляреал. След като отпадна и от Шампионската лига, на настоящият шампион на Испания остана единствено надеждата да защити титлата си от изминалия сезон. Настроението в лагера на отборът предвид загубата от Рома, както и статистиката в последните сезони от срещите с Еспаньол носеха не малко притеснения в щаба на "белия балет". Началото бе повече от лошo, като благодарение гола на Валдо, каталунците поведоха в резултата. Малко преди края на полувремето обаче, Реал се върна в играта с попадение на Игуайн. През второто полувреме играта се изостри и накъса с груби фалове, но късмета се усмихна на домакините, които чрез Раул в 72-та минута поведоха с 2:1. Голът дойде след отсъждане на наказателен удар. Гостите продължиха да налагат груб стил на игра, а в самия край на мача, нервите на Тамудо не издържаха и в рамките на една минута, той си заработи два жълти картона.

В неделния ден, отборът на Барселона посрещна "жълтата подводница" с амбицията за победа и нови три точки, които да запазят разликата от мадридчани на пет точки. Желанието им обаче не се покри с действителността и след една отлична игра на Виляреал, то гостите си тръгнаха с победата. И в този двубой не липсваха грубости, като девет играчи от двата състава бяха декорирани в жълто. По-тревожен за Рийкард и неговите момчета обаче бе факта, че разликата от водачите във временното класиране набъбна на осем точки.

В друг двубой от испанската Примера, отборът на Валенсия излезе срещу възродилия се тим на Ла Коруня с амбицията да покаже добър футбол и да зарадва своите привърженици. Мачът се разви по необичаен сценарий, като още до 24-та минута, отборът на Куман имаше аванс от две попадения, които бяха пропилени с лека ръка още до почивката. При резултат 2:2 завърши и двубоя, но Валенсия определено може да съжалява за изпуснатите точки,

Мачовете на Албиона преминаха на два фронта. Освен мачовете за първенството се изиграха и двубоите от ФА Къп. Именно в турнирната битка се получиха някой интересни резултати, като например победата на Кардиф в Мидълзбро, а истинският шок дойде от "Олд Трафорд", където гостуващия Портсмут победи с 1:0 Манчестър и го изхвърли от борбата за трофея. Елитният Челси също напусна борбата за трофея, след като загуби в гостуването си на Барнзли. Голът за домакините отбеляза Кайоде Одежай и по този начин сложи край на амбициите на лондончани за домашен трофей.

В първенството от изиграните срещи прави впечатление убедителният успех на Тотнъм в дербито с Уест Хям, а за наша радост, българският нападател, Димитър Бербатов се отчете с две попадения. Останалите два гола бяха дело на новопривлечения Жилберто и най-после отпушилия се, Дарън Бент. Отборът на Ливърпул победи напълно очаквано "свраките" с 3:0, а падението на Манчестър Сити продължи при визитата им на Рединг.

На "Ботуша" всички челници, освен Фиорентина не допуснаха колебания и прибавиха по нови три точки към актива си запазвайки статуквото в подреждането. Милан, Рома и Ювентус победиха при своите гостувания, а Интер спечели с лекота  домакинството си на Реджина, съумявайки да запазят силите си за предстоящия мач реванш с Ливърпул от Шампионската лига. Фирентина допусна минимално поражение от Сиена с 1:0, като гола за домакините падна в 80-та минута след гол на Макароне, който явно бе забравил, че има вече официално предупреждение и изразявайки радостта си от гола, получи втори жълт картон, оставяйки последните 10-ет минути съотборниците си в намален състав. Загубата на виолетовите позволи на преследващите ги Милан да сведат разликата до една точка.

В Германия в безспорно най-заинтригуващия двубой, настоящият шампион Щутгарт разгроми с 6:3 Вердер, а с три попадения се отчете, голмайсторът на тима, Гомес. Шалке завършиха, както и започнаха седмицата, а именно с радост, побеждавайки с 2:0 домакините от Арминия. "Аспирините" продължиха отличното си представяне през сезона, като този път в тяхна жертва се превърна отборът на Хановер. Отборите на Нюрнберг и Хамбургер изнесоха един постен от към голове двубой за да фиксират крайното 0:0.

Във Франция интересът на всички бе насочен към дербито между първия и втория в подреждането, а именно тимовете на Лион и Бордо. В предишни сезони, отборът на домакините имаше повече от комфортна преднина пред своите преследвачи, но през този сезон нещата не изглеждаха така и разликата от три точки между тях и "жирондинците" носеше допълнителен заряд. В крайна сметка, класата на френския шампион си пролича за пореден път и след един голов спектакъл те завършиха като победители. Така разликата набъбна на шест точки, което до известна степен предопредели и новия шампион.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация