Филмът \"Ристосков\" - буря в чаша вода

20:35
Филмът \"Ристосков\" - буря в чаша вода
Реферът Христо Ристосков хвърли камък в блатото на българския футбол и предизвика на пръв поглед нещо повече от размътване на тинята в управлението на най-популярната игра у нас. До такава степен, че ръководството на БФС обяви свикването на Конгрес, който трябва да се проведе до края на годината.

След полу-нелегалните прожекции на прословутата "Ристоскова" видеокасета, президентът на Футболния съюз Борислав Михайлов побърза да обяви, че не я е гледал, защото това трябвало да стане само в присъствието на целия Изпълком на Централата, а и да се произнесат компетентните органи. Той подчерта, че са били направени всякакви опити да се оправят батаците в българското футболно съдийство, но всички мерки се оказали неуспешни. В резултат, за пореден път през сегашния мандат на управата на БФС бе разпусната съдийската комисия. Видеозаписът и твърденията на Ристосков, че върху съдиите се оказва натиск да манипулират резултатите в мачовете и им се взимат пари, за да израстват в кариерата, костваше поста на досегашния шеф на Съдийската комисия Борислав Александров. Той набързо подаде оставка, след като бе на разпит и освободен с парична гаранция от следствието.

Изгърмя и най-големият възможен "бушон" в случая - зам.председателя на ДАМС и член на футболния Изпълком Иван Леков. При него дори се получи престараване в показната акция на "органите" целяща да докаже, че у нас битката с корупцията на всички нива е безкомпромисна. Леков демонстративно бе арестуван на работното си място в Спортната палата от служители на Агенцията за национална сигурност с черни качулки на лицата и тържествено отведен в кола със примигваща синя лампа. Предвидливо, някой бе поканил на мястото на събитието фотографи и телевизионни екипи. Бившият международен арбитър бе задържан за максималните 72 часа предвидени от закона.

Днес нашите футболни арбитри напълно демократично се избраха нова ръководна комисия и нов шеф - Димо Момиров. Алтернативите за поста му бяха Костадин Гергинов и Ичко Лозев. По думите на отговорника за съдийството от Изпълкома на БФС Христо Порточанов - Момиров бил негов избор. Ами как няма да е ? Преди 12 години на мача в Бургас: Нефтохимик - ЦСКА, Порточанов, тогава президент на бургаския клуб, опря пистолет в корема на същия този рефер. Сплашването на полувремето даде резултат и след почивката на терена се свиреше "правилно". Днес на брифинга след избора на новата съдийска комисия, Христо Порточанов заяви, че няма да допусне натиск върху комисията и всичките 15 члена на Изпълкома ще оказват подкрепа на реферите.

Управниците на българския футбол от години декларират подкрепа на съдийството, но в същото време продължава практиката от всички страни да се оказва най-разнообразен, при това явен натиск върху реферите. Влизат им в съблекалните и ги "съветват", бият ги на терена, бият ги и извън терена. Като примерите за това не са само от "борческите" години в средата на 90-те. Отделно за натиска в медиите е излишно да се споменава. Какво му остава тогава на бедния съдия, като избор ? Да го млатят с водопроводни тръби като Митко Костов (в Бургас), да го нокаутират пред дома му като Христо Ристосков (в Сандански), или да си вземе хонорара за "правилно" завършилия мач. И ако случайно възникнат въпроси, да каже че е добре с парите, защото печели от тотото и.... "бизнесът ми извън футбола напоследък върви добре".

А, между другото на прословутата касета на Ристосков, не се вижда и чува нищо толкова съществено. Както обяви шефът на ПФЛ Валентин Михов там присъстват Борислав Александров, Иван Леков и Христо Ристосков. Вижда се бял плик на масата, но в него както се изрази в свой стил Михов, може да има молба за работа. Или покана за сватба, концерт, или каквото и да е бих добавил аз.

Компетентните органи работят по въпроса за корупцията в българския футбол. Качулки, сини лампи, изявления на прокурори - сериозна работа ! Лучано и Весела Лечева и те не спят, ще взимат мерки. И в Изпълнителния комитет на БФС не се помайват - ще искат вот на доверие на Конгрес. При това нечувано - сами си го свикват. Даже и футболните ни съдии се взеха в ръце. Сами си избраха управата. Само дето всичко ми прилича на поговорката:

"Напънала се планината и родила....мишка."

Като им гледам избора на нашите рефери бих добавил само още едно изречение като коментар, което по разбираеми причини ще съдържа многоточие:

"Нов бардак, със стари к.... не се прави."


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация