Станимир Стоилов : Надявам се, че Литекс ще играе добре и ще победи

12:57
Станимир Стоилов : Надявам се, че Литекс ще играе добре и ще победи
Два дни преди дербито Левски – Литекс няма по-подходящ човек за разговор от Станимир Стоилов. Постигналият големи успехи със "сините" специалист в събота ще седне на противниковата скамейка и ще се пробва са накаже бившия си тим.

"Оранжевите" загубиха шест точки в мачовете с по-слаби отбори и вече нямат право на грешка, ако искат да останат в битката за титлата.


- Г-н Стоилов, предстои дербито Левски - Литекс? Какви сa очакванията ви?

- Това ще бъде един дерби мач между два сериозни отбора. Надявам се Литекс да играе добре и да спечели.

- Феновете на Левски постоянно скандират името ви? Вероятно така ще бъде и в събота.

- По принцип не желая да коментирам Левски, защото много се спекулира с моите думи. Знам, че публиката на Левски може да скандира моето име. Няма как да кажа сега, че това ми е неприятно. Напротив – приятно ми е. Благодаря за подкрепата. Явно през годините, в които работих на "Герена", съм направил нещо, което ги радва. Вероятно са били удовлетворени от това, което са наблюдавали. Никой не може да манипулира и да купи публиката на Левски. В Левски бях треньор, който си обичаше и си вършеше съвестно работата. Резултатите ги има и ги няма. Факт е, че винаги съм работил с цялата си душа и сърце. Както и, че постигнахме много с футболистите и цялото ръководство. Заслугата не е само моя. Важното е, че през онзи период публиката и отборът бяха едно цяло. И доставяхме радост на хората.

- Задължен съм все пак да ви попитам – защо напоследък вашето име се споменава в негативен план от хора в Левски?

- Смятам, че "доброжелатели" около собственика правят интриги и говорят откровени лъжи. Не ми е приятно, когато се говорят лъжи по мой адрес.

- С какво трябва да се пребори Литекс, за да спечели мача на "Герена"?

- Казах го още след първия мач в първенството – през тези месеци, през тази година Литекс ще се бори изцяло със себе си. Имам предвид, че тимът трябва да изчисти собствения си стил. Да подобри организацията в играта. Във всеки мач трябва да даваме максимума от себе си. Успеем ли да направим това в събота, имаме шансове да спечелим.

- Каква е прогнозата на Станимир Стоилов за мача Левски – Литекс?

- Надявам се, че Литекс ще играе добре и ще победи.

- Защо Литекс играе добре, но понякога резултатите липсват? Защо Литекс губи точки от по-слаби отбори?

- Първото и основно обяснение е, че Литекс се намира по средата на пътя. В моите очи отборът напредва значително. Момчетата полагат огромни усилия. Хубавото е, че придобиват тактическа грамотност и футболна увереност. Наистина отборът напредва. Не говоря за резултати. Ако успеем да се преборим и със себе си, смятам, че не са далеч дните, в които Литекс ще изглежда като отбор, който заслужава уважение. Не говоря за отбор, който да побеждава навсякъде. Говоря за отбор, който да се чувства комфортно на европейската сцена. След като играеш добър футбол, рано или късно ще имаш успехи. Аз не съм треньор за временен резултат. Никога не съм го търсил. Ако искам, мога да постигам временни резултати. Но желанието ми е тимът ми да играе качествен и красив футбол, който да радва хората, без значение на кого са привърженици. Иначе знам много добри рецепти за временни резултати. Ако искам да спечеля един или два мача, най-лесно е да наруша визията ми и разбирането за футбола. И какво ще стане после, десет човека ще ме тупат по рамото. Не искам това. Искам през качеството да дойдат и победите. Ако отборът покаже нужния интелект, смятам, че ще успеем. Естествено и собственикът, стига да има търпение. Моят стил и начин на работа е такъв. Не държа никой да ме разбира. В моята работа много пъти съм оставал неразбран. И съм обвиняван в какво ли не. Но пак ви казвам – аз съм треньор, който иска отборът му да играе добър футбол. Не съм треньор, който търси временни резултати.

- Съгласен ли сте със заглавия от типа на: "Селския манталитет на Литекс проваля Станимир Стоилов", "Селска чест" и т.н., които се появиха в медиите след загубата от Астън Вила?

- Това са несериозни неща. Проблемът в Литекс е един – в момента се сменя и начинът на игра, и начинът на мислене. И начинът на развитие, разбира се. И затова има колебливи резултати. Проблемът е в мен. Защото се опитвам да променя начинът на игра, отношението към работата и отношенията между футболистите. Проблемът не е в манталитета или качествата на момчетата. Литекс има млади играчи, на които трябва да променим отношението към футбола. И да ги доразвием. Защото имат качества, но трябва да станат истински професионалисти. Нека не говорят за проблеми в Литекс. Проблемът изцяло е в Станимир Стоилов и неговия начин на работа. Ако съм искал да постигна временни резултати, сега щяхме да сме еднолични лидери със сериозен аванс пред втория в класирането.

- Докъде стига потенциала на Литекс?

- Трудно може да се каже на този етап. Винаги, когато се сменя начин и стил на игра, се получават пробойни. Нормално е да се допускат грешки. Ние обаче сме в Литекс, затова, за да се опитаме да постигнем максимума. И естествено, ако усетим, че някъде има нужда от запълване на дупки, да го направим. При всички положение потенциалът е огромен. Въпросът е да дадем всичко от себе си.

- Титлата реална цел ли е?

- Тази година първенството е много равностойно. Доста отбори ще се борят за първото място. За жалост ние пропуснахме на три пъти да спечелим. В две от срещите бяхме "леко" ограбени. Литекс ще може да спечели титлата, когато покаже футболно постоянство. Да играе добре, да играе на максимума на възможностите си във всеки мач. Тази година в никакъв случай няма да се откажем от борбата за първото място.

- Как ще коментирате големите скандали в българския футбол?

- Сто и един път съм казвал, но май никой не иска да ме чуе. Трябва да се бръкне с пръст в раната.

- Дълбока ли е раната?

- Не е дълбока, ако лекарите искат да я излекуват. Има някои задължителни неща, които трябва да се направят. Първо, да се подобри базата. Второ, квалификацията на треньорите. Оттам ще се подобри начинът на работа в школите, отборите, начинът на мислене на футболистите. После идват и допълнителните фактори като съдийството например. Оттам нататък не трябва да се търсят причините за проблемите в администрацията на футбола. Друго важно нещо – не трябва да се поставят директиви като: "Да спечелим на всяка цена", "Да сме първи", "Да сме в УЕФА". В спорта на всяка цена няма нищо. Това е просто едно състезание, което можеш да спечелиш или да загубиш.

- Нещата, които споменавате не изглеждат ли като бели кахъри на фона на арестите на клубни президенти и членове на изпълкома?

- Сигурно е така. Но това ще се забрави след 20 дни. Нещата, които ви споменах, са глобалните. Трябва да се работи много със съдиите. Необходимо е българското съдийство да стане професионално. Футболните хора трябва да променят мисленето си. Трябва да разберат, че футболът е игра, която носи радост на хората. И удоволствие. Футболът не е война. Във футбола няма нищо на живот и смърт. Футболът – това е просто един мач.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drummer
07.11.2008 10:53

danas1970,вярно е и това което казваш ти. Но мисля че на "треньора" Стоилов бе даден твърде дълъг кредит на доверие.След това което се случи с "десетте малки негърчета"( Беверен), всеки треньор у нас независимо как се казва той, щеше да бъде изхвърлен на минутата.А той остана, благодарение на своя благодетел и до голяма степен двамата са с основна вина за състоянието на отбора.

danas1970
27.09.2008 12:23

drummer,а сега какво е ? Щом е решил да го маха,логично е да му потърси по-добър заместник! А той какво направи-смени "слаб" треньор с още по-слаб! Затова сме на този хал и ако продължава така ще сме радостни ако този сезон влезем в шестицата!Аз лично досега никога не съм виждал Левски толкова непостоянен и демотивиран,а нали това е едно от задълженията на треньора?

drummer
26.09.2008 20:13

danas-e, какво да го прави Батков, при 16 точки разлика от прекия конкурент ЦСКА, и пълна игрова несъстоятелност на отбора му? Да му слуша глупостите за "правилния футбол" и лекциите по "озеленяване" на футболните терени у нас?

danas1970
26.09.2008 15:19

напълно съм съгласен с Мъри!И ме е яд,че БОРАТКОВ не го разбра и го изгони,въпреки добрите според мен резултати които постигна.Не харесвам Литекс,но мисля,че Мъри ще ги направи отбор с който трябва да се съобразяват не само в България!Стига разбира се Гришата да има повече търпение и доверие в него!