Преди кръга - обзор

20:05
Преди кръга - обзор

Предстоящият уикенд във футболна Европа се очаква с голям интерес от многобройните привърженици на най-популярната игра по света. С наближаване края на първенствата, битката между отборите става все по-напрегната и свяка среща придобива огромен заряд. В четирите водещи първенства на старият континент има доста интригуващи двубои които ще приковат милиони фенове пред екраните.

Безспорно най-горещо ще е на Острова, където предстоят две от дербитата не само в английския футбол, а и в европейски мащаб. Лидерът във временното класиране Манчестър Юнайтед приема на "Олд Трафорд" своя вечен съперник Ливърпул. "Червените дяволи" победиха през седмицата застрашения от изпадане Болтън в тренировъчно темпо, благодарение на двата гола на Кристиано Роналдо и заеха първото място с три точки преднина на върха. Проблеми за Сър Алекс около титулярният състав почти няма, ако изключим състоянието на Едвин ван дер Саар който ще премине фитнестест преди срещата. В лагера на Ливърпул най-деен през изминалата седмица бе техният мениджър Рафаел Бенитес, който на няколко пъти призова отбора да се вдигне на победен марш и да атакува титлата. Формата на Масчерано, Алонсо, Джерард, Бабел и голмайстора Торес наистина е впечатляваща, но пасивът от 11 точки до върха едва ли е лесно постижима и реална цел в оставащите осем кръга до края на първенството. За тима на испанският специалист срещата ще пропусне дълготрайно контузеният Даниел Агер, но това не е новост в "червеният" лагер.

 В другия титаничен сблъсък на Острова среща на "Стамфорд Бридж" си дават лондонските Челси и Арсенал. Момчетата на Аврам Грант афишираха амбиции за златните медали, но срещнаха сериозен отпор през седмицата от друг лондонски колос в лицето на Тотнъм. Изравнителният гол на Роби Кийн в края на срещата донесе точката за Бербатов и компания, а за "синята" част от столицата разочарованието, че са пропуснали възможността да се доближат до лидера. Петър Чех е под съмнение за предстоящия сблъсък, но други проблеми около титулярната единадесеторка няма. В лагера на "артилеристите" добрата новина е пълното възстановяване на Коло Туре и Робин ван Перси които ще заемат мястото си в отбора. За съжаление Томаш Росицки и Абу Диаби няма да се възтановят за срещата, а за хърватският национал Едуардо сезонът приключи. Притесненията на Арсен Венгер идват не само от липсващата мотивация в отбора, но и от неяснотата дали Матю Фламини ще преподпише с лондонският гранд. Слуховете, че Алекс Хлеб се е срещал с агента си Клаудио Вигорели за разговори с представител на италианския Интер се оправдаха, и френският специалист възнамерява да сезира ФИФА за извършеното деяние. Въпреки проблемите при "топчиите" те са длъжни да направят достоен завършек на сезона.

 В останалите двубои: Тотнъм - Портсмут, Астън Вила - Съндърланд, Евертън - Уест Хям, Нюкасъл - Фулъм, Болтън - Ман. Сити, Рединг - Бирмингам, Блекбърн - Уигън, Мидълзбро - Дарби Каунти

В Испания вниманието ще е насочено към "Сантяго Бернабеу" където лидерът Раел Мадрид приема разочарованието на сезона Валенсия. "Белият балет" може донякъде да е спокоен за титлата в Примера, но тя евентуално няма да е плод на страхотна игра от страна на Раул и компания, а по скоро на липса на реална конкуренция от слабо представящия се отбор на Барселона. За Валенсия сезонът е истински провал, а славният отбор може дори да бъде въвлечен в битката за елитен статут. Реформите в отбора са наложителни, а ръководството трябва да направи необходимото да задържи таланти като Албиол, Висенте, Хоакин и Вия, който имат качествата да играят във водещите европейски отбори.

В друг интересен сблъсък от кръга са срещат отборите на Севиля и Атлетико Мадрид. Най-коментираната тема в лагера на севилци през седмицата са преговорите между Хосе Мариа Дел Нипо и нападателят Луиш Фабиано за евентуален нов контракт на бразилеца. Интересът който декларираха Реал М. и Барселона към играча стресна ръководството на Севиля и те са готови с конкретна оферта за продължаване на договора който изтича през 2009-та година. При отказ от страна на нападателя се задейства клауза при която той не може да напусне "Рамон Санчез Пискуан" преди изтичане на контракта, ако някой отбор не извади астрономическите 60 млн. евро. Тази цена определено шокира бразилският талант и той остави въпроса отворен, без да акцентира върху някакво решение. В състава на дюшекчийте кадрови проблеми липсват, а разбирателството между Форлан и Агуеро изглежда смъртоносно за всяка врата.

В останалите срещи: Леванте - Виляреал, Сарагоса - Алмерия, Барселона - Валядолид, Осасуна - Бетис, Атлетик (Б) - Хетафе, Расинг (С) - Рекреативо, Мурсия - Еспаньол, Майорка - Депортиво

В Бундеслигата интригата до известна степен се изгуби и Байерн Мюнхен трябва да до играят шампионата спокойно и разумно. Предстоящото домакинство срещу Леверкузен не би трябвало да създаде проблеми за Лука Тони и компания предвид липсата на кадрови проблеми в тима и постигнатата победа през седмицата срещу Волфсбург, която прати отбора на финал. Най - коментираната тема в лагера на домакините през седмицата бе желанието на бразилският защитник Лусио да напусне тима след края на сезона и да заиграе в друго първенство. "Аспирините" правят страхотен втори полусезон и се намесиха в борбата за местата даващи право на участие в Шампионската лига. Добрата вест за треньора Михаел Скибе е удължаването на контракта на Щефан Кислинг до 2012 година, като по този начин се сложиха край на спекулациите, че той ще напусне клуба. Партньорството между германския национал и съотборниците му Гекас и Барбарес е забележително което е предпоставка за доста резултатен мач на "Алианц Арина".

В друг интригуващ двубой от Бундеслигата един срещу друг излизат отборите на Херта Берлин и Шалке 04. Голяма загуба за гостите е липсата на голмайстора им Пантелич който има възпаление в прасеца и ще пропусне мача. Соломон Окоронкво ще води атаката на столичани, но неубедителните му игри могат да отворят вратата и на българина Валери Домовчийски. При "миньорите" няма важни липсващи фигури което е предпоставка за истинска битка на "Олимипящадион". Проблем пред треньорското ръководство на "сините" е желанието на ново-изгрялата звезда Ракитич да бъде трансфериран в по-голям клуб, след проявеният интерес от страна на Ювентус, Интер, Ливърпул и Челси.

 Останалите срещи от 25-тия кръг : Айнтрахт - Енерги К., Дуисбург - Хановер, Борусия (Д) - Карлсруе, Волфсбург - Хамбургер, Нюрнберг - Бохум, Щутгарт - Ханза , Арминия (Б) - Вердер

На "ботуша" нащата изглеждат предрешени в полза на старите шампиони от Интер. Момчетата на Роберто Манчини имат възможност да убият интригата в първенството още през този уикенд, ако успеят да победят Ювентус в домакинството си на "Джузепе Меаца ". Разразилият се скандал през седмицата между Манчини и Ибрахимович беше умело прикрит, а двете личности дори започнаха да сипят суперлативи един за друг пред медиите. Миланският гранд показа характер в последната си шампионатна среща срещу Дженоа, след като игра с човек по-малко цяло полувреме след изгонването на Пеле в 40-та минута. Голът на Марко Бориело в края на срещата подели точките между двата отбора и увеличи преднината Интер на 7 точки пред Рома. В Ювентус мястото в Шампионска лига е гарантирано и отборът вече мисли за лятната си селекция. Шефовете на клуба вече подготвят оферта за бразилските футболисти Алекс и Диего Лугано, които има вероятност да преминат в комплект на "Стадио Деле Алпи " от новия сезон.

Другият гранд на Милано утежни още повече позициите си за борбата за 4-то място, след като записа срамна загуба в домакинството си на Сампдория. Най-наприятното за Анчелоти е новата контузия която получи Кака и трагичното нападение в лицето на Пато и Джилардино. Гостуването на Торино ще бъде пропуснато и от Дида, което допълнително внася неувереност в изявите на защитата. "Биковете" са въвлечени в борбата за оставане в елита и всяка точка е жизнено важна за тях. Росина, Лазетич и Вентола ще присъстват в състава на домакините, а качествата които притежават тези футболисти са предпоставка за страхотен мач.

 Другите срещи от 30-тия кръг в Италия са: Палермо - Дженоа, Рома - Емполи, Aталанта - Катания, Сампдория - Каляри, Сиена - Парма, Фиорентина - Лацио, Удинезе - Ливорно, Реджина - Наполи

Във Франция шампионът Лион приема ПСЖ и има възможност да се доближи още повече до очакващата го титла. Двата отбора играха през седмицата за купата на страната и постигнаха трудни победи съответно над Сошо и Бастиа. Домакините играят уверено и със самочувствие, а формата на желаният от редица европейски клубове Карим Бензема е впечатляваща.

Останалите предстоящи срещи във Франция: Нанси - Метц, Валансиен - Бордо, Тулуза - Льо Ман, Каен - Монако, Страсбург - Лил, Олимпик Марсилия - Сошо, Ница - Лориен, Оксер - Сент Етиен, Рен - Ланс

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pandi
22.03.2008 16:44

Браво на автора! Много стегнат и прецизен коментар за въдещите европейски първенства. Продължавайте в този дух.