Интер - Ювентус - история на дербито

19:43
Интер - Ювентус - история на дербито
Тази игра, според Балдини, е много повече от просто лига:

Журналистът Джиани Брера въведе терминът Дербито на Италия през 1967, за да опише мачът между двете най-успешни страни на Италия за времето си (от гледна точка на домашни звания), които бяха характеризирани с не по-малко гняв и враждебност от което и да е външно дерби.

Историята на връзката е с преплитащи се интрига и лоша кръв. След нахлуване на стадиона през 1961, лигата първоначално отреди едно такова дерби на Интер, само заради молба бордът да се отрече от решението и да назначи преиграване. В знак на протест Интер изпрати млад отбор, който съответно бе надвит с 9 – 1, повечето от разочарованието на Сампдориа Серджио Бригенти. Той би бил най-точковият играч за сезона, ако Омар Сивори не бе отбелязал 6 за Юве през този ден. Той също би бил италиански участник за 1961 Балон Дор, който Шивори спечели впоследствие.

По – скоро парламентът на Италия трябваше да се разпусне през април 1998, когато двама от депутатите избухнаха заради победата на Ювентус (резултат за спечелване на титлата) с 1 – 0 на Стадио деле Алпи, където реферът Пиеро Цецарини отказа на Интер наказание за блокът на Марк Юлиано над Роналдо преди да отсъди един за Юве секунди по – късно. Обратно на полето, Паоло Монтеро удари с юмрук в лицето Луиджи Ди Биаджо през декември 2000, докато Златан Ибраимович, тогава играещ за Ювентус, се увеси на Иван Кордоба и изблъска с глава Синиша Михайлович през 2005.

И тогава, разбира се, имахме Калчиополи. Интер устоя на обвиненията на много от феновете на Бианконери за открадване на двете – титли и играчи, въпреки фактът, че Ювентус бе отчаян да прекъсне заплащането след изхвърлянето и фактически получи доста честни оферти за Ибраимович(16.7м) и Патрик Виера(6.5м). Заговор на терористи (конспирация), междувременно, се бе насочил към факта Телеком Италия – компанията, която откупи Лучиано Моджи – ръководена по това време от Марко Трончети Провера, президент на спонсора на Интер Пирели.

Гледка споделена от Goal.com (Карло Карганезе), който поддържа твърдението „ Интер и Юве се оформиха като най – заклети врагове от кризата на Калчиполи през 2006, така че атмосферата в събота на Сан Сиро ще бъде експлозивна.

Интер продължи да говори смутено, когато влязохме в последната четвъртина от сезона на серии А. В сряда вечер те едва смогнаха да измъкнат 1-1 от Генуа, като през по-голямото време им се наложи да играят с 10 човека, заради изгонването на Пеле. Но както се случи обаче, този резултат се превърна в положителен, след като Рома загуби с 3-2 от Лацио в главното дерби, по този начин позволиха на Интер да увеличи водачеството си на върха на таблицата със 7 точки.

Със само 9 оставащи игри от сезона, този напредък би бил достатъчен за Интер да задържи Скудето, обаче след техните жалки последни изпълнения се предполага, че това няма да е разходка в парка. Интер определено имат по – тежката задача от тази на Рома, тъй като все още имат да победят Милан, Фиорентина, Лацио, както и Ювентус този уийкенд.

Колкото до Ювентус, те имат гарантирано място в следващия сезон на Шампионската лига (с оставащи 9 игри те държат 9-точково предимство пред стоящия на 5-о място Милан), и наскоро се възстанови от скорошен провал (когато спечелиха 1 точка от 3 игри) със спечелването на 7 точки в следващите им 3 сблъсъка). Обаче, като Интер, Юве  беше далеч от впечатляващ напоследък. Последната неделя, победиха Наполи с 1-0 и завършиха наравно с Емполи 0-0.

Въпреки всичко формата няма да е най-важна в следващата игра и Юве ще е натиснат до максимум за да спечели преднина пред тима, който повечето почитатели на "бианконерите" винят за Калциополи. Кoгато двете страни достигнаха равен резултат 1-1 в Тюрин през ноември, беше стихийна игра. Луиш Фиго счупи крака си следвайки предизвикателството на Павел Недвед, докато Джорджо Чиелини раздаде безразборно и наистина грубо отношение към екс-Бианчонеро Златан Ибрахимович.

Игра на числа

На върха на едно от най-предвидимите дербита от сезона на серии А, Интеранционале срещу Ювентус също настоящ рекордьор изиграванв на най-много пъти в италианската история: събота ще види важното събитие на 150-я мач. До тук историята изглежда e била благосклонна към Бианчонери, които са печелили състезанието 70 пъти, срещу само 42 за интер и 37 равни мача. Тези числа разбира се са много различни, ако се вземе пред вид мачовете изиграни на стадиона Сан Сиро, домашната почва на Интер: в тази категория, Неразурите водят с 32 победи, 24 равни и 18 загуби.

Този мач ще бъде и много специален и за капитаните на двата отбора, Хавиер Занети и Алесандро дел Пиеро.
Капитанът на Интер ще оглави своя 418-и мач в сериите А (изключая плейофите) с фанелката на Нерадзурите, и така ненадминатия Сандро Мацола под номер 3 за капитан на всички времена с Интер – Милан. (Джузепе Бергоми все още води това класиране с 519 мача, следван от Джиацинто Фачети с 475).

Колкото до капитана на Юве, Дел Пиеро ще достигне Гаетано Сциера на върха на класирането за всички времена за най - чест капитан в историята на Юве. Всъщност съботният мач срещу Интер ще е за Пиеро 552 мач с Бианчонери и 360-и в серия А (ДРУГИТЕ МУ МАЧОВЕ ВКЛЮЧВАТ 35 КАПИТАНСКИ в серия Б, 45 за купата Италия, 6 в суперкупата на Италия и 106 в интернационални състезания).

Тактики

Интер са без наранения Оливие Дакорт, Уолтър Самуел, Иван Кордоба, Цезар и Деян Станкович, докато Пеле е отстранен заради червеният си картон срещу Геноа. В допълнение, треньорът на Интер Роберто Манчини най вероятно ще трябва да се справя без бразилецът Максуел(който получи травма на коляното в петъчната тренировка). Формацията 4-3-1-2 предсказана от Ла газета дело спорт ще се характеризира с Деян Станкович, Патрик Виера и Хавиер Занети като средна линия , зад него плеймейкърът Луис Хименез и нападатеялт Златан Ибрахимович и Хулио Круз.

Колкото до Ювентус ще трябва да се справят без контузения Джордж Андраде и Марко Марчиони, докато кристиано Занети също е движещ се встрани. Съмненията на Клаудио Раниери се отнасят най вече за средното поле: възможно решение е Мауро Каморанези в централна роля (и Хасан Салихамиджиц в дясното крили) и алтернативата включването на Антонио Ночерино(като връща Каморанези  на крилото). И в двата случая, Момо Сисоко ще се появи в стартовите 11, зад атакуващите Алесандро дел Пиеро и Давид Трезега.

Дуели

Златан Ибрахимович (Интер) срещу Джорджо Чиелини (Юве)

Един от главните спектакли в точи мач ще бъде дуелът на Златан Ибрахимович с неговия колега от Юве Челини. Когато двойката се погледна в очи в Торино през ноември, те често удряха топката, като Челини победи битката и на физическо и на футболно ниво. Ибрахимович ще е нахъсан за реванш, докато се опитва да докаже, че може да се представя срещу големите страни.

Хулио Цезар(Интер) срещу Джианлуиджи Буфон(Юве)

В момента, тези двама супер герои с ръкавици могат сигурно да бъдат тачени като най добрите вратари в сериите(със Себастиан Фрей трети много близо до тях). Ще бъде много интересно, кой ще направи разликата в събота да запази мрежата на отбора си сигурна от силните удари.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Dumbi
23.03.2008 09:40

Юве доказаха, че са наистина солиден отбор, догодина с няколко нови покупки отборът ще мачка по терените