Кокала: Мениджър в Левски - добре, но точно Гонзо...

11:06
Кокала: Мениджър в Левски - добре, но точно Гонзо...
Бившият старши треньор на Левски Емил Велев - Кокала се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач". Специалистът, който изведе "сините" до титлата, но после беше скандално освободен от поста, коментира ситуацията на "Герена" и драматичните събития, които разтърсиха ЦСКА. Ето какво каза Велев:

- Г-н Велев, да очакваме ли скоро да поемете някой отбор?

- Това е много вероятно. В момента обмислям 2-3 оферти. Все още обаче не знам какво ще правя.

- Откъде са офертите?

- Само от чужбина, български отбори не са ме канили.

- Разделихте ли се окончателно с Левски?

- Да. Видях се с Тодор Батков и приключих с Левски.

- Имаше ли напрежение по време на разговора, като се имат предвид начинът и моментът, в който бяхте освободен от "Герена"?

- Всичко беше нормално, нямаше някакви остри реплики. Времето лекува. Аз съм човек, който прощава бързо.

- Това значи ли, че ще приемете евентуална нова оферта от Левски?

- Естествено. Пазя отлични спомени от "Герена". Станахме шампиони, а с това не могат да се похвалят много хора... Левски когато и да те покани, трябва да приемеш. Обичам предизвикателствата и екстремните ситуации. Закален съм в тях. Такъв съм бил, такъв и ще бъда. На "Герена" изискванията към треньорите са само едни, макар че не се казват гласно - титла, купа и колкото се може повече мачове в Европа. Именно такива винаги са били и моите амбиции. Не искам да се хваля, но ако човек погледне визитката ми, ще види, че кариерата ми на футболист и помощник-треньор или старши винаги е била съпътствана от титли. Резултатите не може да се забравят, а именно те ме карат да вярвам, че имам качества като треньор.

- Какво е мнението ви за сегашната ситуация на "Герена", в която Георги Иванов е директор и старши треньор?

- Напълно подкрепям подобен тип управление. В Англия от доста години мениджъри имат цялата спортно-техническа власт в клубовете. Докато бях в Тотнъм, гледах какво прави Хари Реднап и се убедих допълнително, че това е правилният начин на работа. От доста време на "Герена" се коментира обединението на двата поста. Друг е въпросът дали Гонзо е точният човек за този пост...

- Изненада ли ви сагата около Христо Йовов и Стяуа?


- Да, и то много. Всъщност още не мога да разбера каква е истината около интереса на румънците към Христо. Не мисля, че сериозен клуб като Стяуа ще иска и толкова настойчиво 32 - 33-годишен футболист. Нещо намирисва. Цялата история май беше някаква спекулация на румънските медии.

- Георги Иванов е предложил на Йовов да му стане помощник на "Герена". Добре ли ще бъде за Левски тандемът  Гонзо - Христо?

- Първо да вземат треньорски лиценз... Иначе ми е малко странно това понятие - играещ помощник-треньор. Как стават нещата, ето това не мога да си го обясня. Помощникът първо показва упражнението и после го прави ли?!

- Каква беше за Левски изтеклата година?

- Мога да я разделя на две части. През първата станахме шампиони в един много тежък сезон, а след това започнахме новия с две победи в Европа. Както се казва, има свършена работа - станах шампион. После дойде втората. Аз останах на "Герена" и след като бях освободен от поста старши треньор. Тодор Батков ми предложи да съм мениджър и аз приех. Ратко Достанич обаче така и не се допита за нещо до мен. Смятам, че тогава бях доста навътре в нещата и можех да му помогна, но... После Достанич направи тази глупост с допълнителната подготовка и футболистите играеха изтощени в мачовете. От „Герена“ не спряха да се оплакват, че им се събрали много мачове, а според мен цикълът сряда - събота е най-добър за България. Никой не може да ме убеди в обратното...

- Защо част от феновете водиха война с вас? Батков изтъкна като основна причина за освобождаването ви именно атаките на феновете.

- И тогава, и сега истинските левскари ме обичат, защото знаят, че бих дал всичко за успеха на клуба. Нападаха ме само част от феновете. Всичко обаче изглежда доста парадоксално, особено като се има предвид какво се случи през есента и реакцията на агитката за това. Докато водех Левски, записах само два много лоши мача - загубата от Локо Сф на "Герена" и поражението от Пирин Бг в полуфинала за купата. Е, няма как да завършим без загуба. Смея да твърдя, че в останалите срещи играехме добре, а и смачкахме ЦСКА в дербито, което ни донесе и титлата. Ситуацията от началото на сезона е доста по-различна. Левски записа 13 загуби - 7 в Европа, 5 в "А" група и един за Купата на  България. Не видях обаче феновете да нападат с плаката някой от спортно-техническото ръководство. Всеки сам да си вади изводите.

- Как ще коментирате ситуацията в ЦСКА?

- Драмите в ЦСКА нещо ми дойдоха в повече. Там всеки говори нещо и същевременно прави нещо друго, а после се оправдава с всички останали в клуба. Точно заради това не мога да кажа дали Любо Пенев е бил освободен правилно. Истината обаче е, че когато отборът загуби, за това са виновни всички, а не 7-8 момчета, набедени за пияници.

- Спряга се Миодраг Йешич за нов треньор, той ще оправи ли нещата на "Армията"?


- Помня Йешич с това, че докато беше треньор на ЦСКА, ни водеха със 7 точки, а после Левски стана шампион. Докато беше в България, изговори и страхотни простотии. Моето мнение е, че в България трябва да работят наши треньори, а не да викаме някакви чужденци - доказани и недоказани. Иначе отново ще се стигне дотам, че някакъв мним спец, който е водил 14 отбора и отвсякъде са го гонили след няколко месеца (б.р. - Велев визира Ратко Достанич), пак ще стане треньор на Левски или ЦСКА. Тук е моментът да кажа, че напълно подкрепям заканата на Емил Костадинов треньори без лиценз да не могат да сядат на пейката, като това най-вече да важи за чужденците. Имаме си вече такъв в "А" група, който е "отявлен специалист" (б.р. - Велев визира Дуци Симонович).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация