Изпълнителния директор на ЦСКА: Отпадането на Левски е знак на съдбата

11:23
Изпълнителния директор на ЦСКА: Отпадането на Левски е знак на съдбата
Новият изпълнителен директор Александър Тодоров е роден на 07.11.1970 в грaд София. Магистър по икономика, специалност стопанско управление. В последните години Александър Тодоров се е занимавал със строително предприемачество в ремонт и рехабилитация на пътища и жилищни сгради. Ал.Тодоров е член на Обществения съвет на ЦСКА. Ето какво сподели той в интервю за официалния сайт на клуба.

- Г-н Тодоров, бихте ли разказали нещо повече за себе си?

- Голям цесекар съм и често съм посещавал стадион "Българска армия", разбира се, не в сектор "Г", а в сектор "А". Освен че съм изпълнителен директор на ЦСКА, се занимавам и със собствен бизнес. В този момент съм изцяло погълнат от работата си в ЦСКА, където има страшно много въпроси за решаване, което впрочем е нормално за всеки голям клуб. Икономист съм по образование, учил съм доста дълго време точно това - да ръководя структури като ЦСКА. А и животът така се е стекъл, че съм ръководил вече 17 години всякакви структури в икономиката.

- Кое, освен че сте от партията на Томов, ви свърза с него?

- С г-н Томов се познаваме повече от 10 години. Той знае, че съм човек, който обича ЦСКА, и ми предложи този пост. Естествено, имал ми е доверие, че ще се справя.

- Как виждате в момента отбора?

- Като фен фактът, че сме на първо място, е красноречив. Доста хора не вярваха, че ще сме там, но аз ги убеждавах, че ЦСКА ще се бори за шампионската титла. Мисля, че това нещо е факт и показва, че в момента ЦСКА е един нелош отбор с футболисти, които са доста добри за нашето първенство. Смятам, че г-н Пенев ще направи отбор, който спокойно може да стане шампион с разлика.

- Ще издържат ли силите на ЦСКА, тъй като все още тимът не е играл с така наречените фаворити за титлата?

- Убеден съм, че ще издържат. Все пак нашата конкуренция не показва нищо стряскащо до този момент.

- Какво е състоянието на клуба в момента?

- Добро въпреки слуховете и постоянните писания, че е трагично. Работим в насоката клубът да е в една стабилна финансова кондиция. Нямаме никакви задължения към футболистите, абсолютно всичко е изплатено.

- Какви са задълженията на ЦСКА към момента?

- Цифри няма да ви дам, но текущи задължения която и да е фирма в света има. Така е и в ЦСКА.

- А към НОИ?

- Не. В момента са ни вдигнати абсолютно всички запори, така че всичко към държавата е изчистено.

- Да, но поне имате задължения към ДАМС за ползването на стадиона?

- През лятото ние направихме голям ремонт на "Армията", който така или иначе се прихваща, тъй като сме вложили доста пари за взимането на лиценза на стадиона, и в момента се подготвя документация за това, която ще се предостави в ДАМС. Тогава вече ще се види какво се признава и приспада от тези разходи и какво не. Ние горе-долу сме направили почти толкова инвестиции по стадиона, колкото се дължи към ДАМС.

- Вървят ли нещата с осигуряването на нов генерален спонсор и докъде стигна въпросът със собствеността?

- Това не е в моя прерогатив. Все пак това е основната задача на г-н Томов, а именно да се намери нов собственик. Има интерес, започват някой процеси, които предхождат смяната на собствеността. Смятам, че в най-скоро време ще има развитие. Иначе за генералния спонсор, нещата са свързани с процеса по смяната на собствеността.

- Ще вземе ли ЦСКА човек на мястото на Костадинов?

- Не. Ние вече сме със съвсем друга структура. Има изграден треньорски съвет, начело на който е г-н Пенев. В него си влизат съответните хора, които отговарят за спортно-техническата част. Мисля, че в ЦСКА в момента има други, достатъчно силни фигури.

- Мислите ли, че ЦСКА е недолюбван от БФС?

- Да, след като се постъпи така с ЦСКА при несправедливо отнетия лиценз. Не е тайна, че Левски има много по-голямо лоби в БФС. Надяваме се, че на предстоящия конгрес ще бъдат избрани хора, които да ръководят футболния съюз както трябва. Той е създаден, за да подпомага отборите в тяхната дейност, а не да подкрепя най-различни други интереси. ЦСКА не иска лоби в БФС, не ни е нужно.

- Кого ще подкрепи ЦСКА на предстоящия конгрес?

- Първо да видим кандидатурите. Има разговори за това кого ние да издигнем, така че няма да останем пасивни.

- Значи няма да застанете зад Михайлов?

- Естествено, че няма да застанем зад Боби Михайлов. Не той е нашият фаворит.

- Какво става с делото, което обмисляте да заведете срещу БФС за отнетия лиценз?

- В момента се подготвят самите документи и обвинителният акт, който ще се внесе. За разлика от мотивите на БФС за отнемането на лиценза, които са от страничка и половина, актът е доста обемен - 58 страници.

- Какви са надеждите БФС да компенсира ЦСКА по някакъв начин?

- Ние сме съгласни дори и за едно евро, но да бъдат осъдени хората. Ясно е, че ако ги осъдим за пропуснатите ползи, които са от порядъка на 7-8 милиона евро, трябва да закрием БФС. Това са им все пак приходите за три-четири години напред. Но важно е в този процес да възтържествува справедливостта и да се покаже, че някои хора са работили против ЦСКА.

- Къде са акциите на ЦСКА? Предшественикът ви Александър Гарибов каза, че са при някакъв нотариус.

- Аз не знам къде са акциите. Това го знае само собственикът...

- Може ли по някакъв начин играчите да разтрогнат договорите си за неполучени бонуси от миналия сезон?

- Не, няма такъв начин. Разтрогване може да стане, ако не си получават заплатите, за бонуси никой не може да разтрогне.

- Каква е разликата в бюджета на ЦСКА сега и този през миналата година?

- В издръжката на един клуб основното перо не е заплатата на футболистите, първо това искам да уточним. Тя си върви, това са бази, администрация, ДЮШ. Много хора вървят около футболистите. Разликата не е съществена, не е много по-малка, но цифри, както вече ви казах, не мога да изнеса.

- Как си обяснявате атаките на Гарибов и Такев?

- Това говори за лош професионализъм. Не може, където си работил, после да излезеш и да сипеш наляво и надясно атаки. Те атакуват по този начин не само г-н Томов, но до голяма степен и институцията "ЦСКА".

- Защо постоянно се атакува ЦСКА?

- До голяма степен явно лобито на Левски в журналистическата гилдия е много по-силно, отколкото на ЦСКА. Аз съм убеден, макар да не съм запознат в детайли, че и в Левски проблемите не са по-различни от нашите. Явно обаче някой ги крие и явно организацията им е по-добра. Ние точно това се опитваме да направим в момента, а именно да наложим тази организация и в нашия клуб, защото има неща, които са фирмена тайна и трябва да си останат в клуба.

- Мислите ли, че отпаданията на Левски от БАТЕ Борисов и Жилина са знак от съдбата?

- Естествено, аз бях убеден, че ще отпаднат безславно, особено от БАТЕ Борисов. Защото винаги става така, когато попаднеш там, където не ти е мястото и където не ти се полага да играеш. Просто те психически не бяха готови да влязат в Шампионската лига и да играят вместо нас.

- Колко по-силен е ЦСКА от Левски?

- В ЦСКА традицията е по-силна, особено в международен аспект. С какъвто и отбор ЦСКА да излезе в евротурнирите, щеше да се представи много по-добре.

- Какво бъдеще виждате за клуба?

- Светло, защото това е ЦСКА. Щом в тези условия ние се справяме, и то нелошо, представете си, ако има един солиден собственик зад гърба ни, какво ще бъде. Смятам, че тогава ЦСКА ще доминира за дълги години в нашето първенство.

- Доколко има финанси ЦСКА да оцелее, докато се намери новият солиден собственик?

- Общо взето, разчетите ни са, че до края на сезона няма да имаме финансови сътресения. Гарантирам, че ще получим лиценз за евротурнирите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация