Благо Георгиев: Можем да ги излъжем, ако играем като отбор

15:46
Благо Георгиев: Можем да ги излъжем, ако играем като отбор
Благой Георгиев е футболистът, който донесе точката срещу Черна гора в първия мач от световните квалификации. Той се разписа за 2:2 със силен и точен удар от фаул. Благо определено е във форма, отбеляза го дори италианският "Гадзета дело спорт" в анализа си за българския национален отбор. След две години и половина, в които игра за Алавес, Цървена звезда и Дуисбург, халфът се върна в Славия. Есента той е моторът на белите. Логично попадна и в списъка на Пламен Марков за квалификациите с Италия и Грузия. Георгиев отговори на въпросите на "7 дни спорт".

- Реално ли е феновете да очакват победа над Италия?

- Истината е, че те са фаворити. Ние ги уважаваме, но не се страхуваме. Идват у нас като актуалните световни шампиони, всички знаем за какви футболисти става въпрос, но все пак не са непобедими.

- Как ще ги излъжете?

- Треньорът ще каже тактиката. Ние, футболистите, не трябва много да говорим, а да изпълняваме задачите му. През тази седмица тренираме добре. Ако спазваме всичко, което правим на тренировките, имаме шанс да направим нещо смислено срещу Италия. Трябва да играем като отбор, а не като индивидуалности. Това е основното.

- Интересът към мача е огромен. Стадионът сигурно ще е пълен.

- Дано е така. Много трудно се играе пред празни трибуни. Всеки отбор има нужда от фенове. Националният на България - също. Те са ни помагали много пъти. Вярвам, че и сега ще е така.

- Адзурите идват без Буфон и Каморанези. Няма го и Дел Пиеро. Как ще се отрази това на отбора?

- Те безспорно са много силни играчи. Но и останалите не са лоши. Щом са повикани от Марчело Липи, значи заслужават да бъдат национали. Липи не се нуждае от много приказки, всеки футболен човек знае за какъв треньор става въпрос и какво е постигнал. Буфон и Каморанези със сигурност ще липсват на Италия, но в никакъв случай не бива да се мисли, че съперникът е по-слаб без тях.

- Вече гледахте запис на мача на Италия с Грузия. В тази среща, а и срещу Кипър световните шампиони се измъчиха доста.

- Това е стилът на Италия Винаги трудно вкарват, винаги само един или два гола, а после все бият. Защитата е силната им страна.

- Заговорихте за отбраната, каква е ролята на Канаваро?

- Той е най-опитният, капитанът. Има огромно влияние не само по време на играта, но и извън терена. Канаваро е личност, думата му се чува. Останалите го слушат. Но не само той заслужава внимание. Не бива да допускаме грешката да се съсредоточим само върху изявите на един играч, трябва да внимаваме за всички.

- Донесохте точката в първия мач от квалификациите срещу Черна гора. Можете ли да опишете ситуацията при фаула?

- Просто е - взех топката, бих и вкарах. Усещах се подготвен, цяла седмица тренирах подобни изпълнения. Радвам се, че се получи. А и друг път съм вкарвал от фаул. Прекалено много се изтъква моето име.Най-важното в този мач бе, че България взе точка, а не това, че Благой Георгиев вкара. Щях да бъда също толкова радостен, ако се бе разписал някой друг.

- Как ще коментирате останалите отбори в групата?

- Вече няма лесни тимове, към всеки трябва да се подхожда сериозно. Знам, че звучи клиширано, но е така. Кипър и Грузия измъчиха Италия. В другите групи има изненади, в евротурнирите - също. Футболът се развива непрекъснато, все повече отбори стават конкурентоспособни.

- Какви са шансовете България да се класира на световното в ЮАР?

- Няма да говоря с цифри, но вярвам, че можем да го направим. Ако не сме оптимисти, няма смисъл да играем.

- Тази есен играете в Славия. Вижда се, че сте класи над останалите. Имате ли амбиции отново да излезете в чужбина?

- Няма човек без амбиции.Не искаш ли нещо повече, значи си спрял да се развиваш. Разбрах се с ръководството да остана в Славия до зимата. След това, дай Боже, ще направя трансфер.

- За това може да помогнат както добрите ви игри в първенството, така и тези в националния отбор. На мача с Италия със сигурност ще има чужди мениджъри.

- Тази гледна точка на нещата е грешна. Когато си в националния отбор, трябва да мислиш само за България, а не да умуваш дали някой ще те види. Останалото си идва по реда си. Ако си на ниво и се раздаваш, няма да останеш незабелязан. Но не това трябва да бъде водещата мисъл.

- Ядосвате ли се, че понякога в Славия нещата не вървят?

- Обичам този отбор. Славия ме научи на много неща и винаги ми е болно, когато отборът изпитва проблеми. Този сезон повечето точки, които загубихме, са по наша вина. А не заради това, че съперникът ни е надигравал. Убеден съм, че няма кой да ни бие, ако във всеки мач играем както можем. В отбора има много млади момчета. Не бива да им се сърдим, а да им помагаме. Трябва им само да си повярват.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Nikilandjelo
10.10.2008 20:59

Прочетох само уводната част без тъпото интервю, щот такива сме ги чели много...искам един съвет да дам, ако може:

Споменавате за гаджета дело спорт и техните анализи, ама смятам че ще бъде по интересно ако публикувате това което те пишат и го преведете за да видим различни гледни точки, не просто в случая ами по принцип, така може и постепенно да разберем що за стока сме ние българите .....

PS: имам и още много други гениални идеи, ако желаете се свържете с мен...хехехе и още PS: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ: БЪЛГАРИ ЮНАЦИ : БЪЛГАРИ ЮНАЦИ