Преди България - Финландия

13:21
Преди България - Финландия
В сряда от 18 часа на стадион "Васил Левски" наставникът Пламен Марков за втори път ще изведе националния отбор на България, след повторния си дебют начело на отбора срещу Северна Ирландия. Именно това е треньорът, който за последно класира "трикольорите" на голям футболен форум през 2004 г. Съперникът Финландия не е стряскащо име в световния футбол, но скандинавците са се доказали като корав и боеспособен отбор.

В избора на Марков от 18 футболисти, които да носят националните фланелки имаше и няколко изненадващи имена. За пръв път бяха повикани Георги Какалов от Ботев, Станислав Генчев от Литекс и двамата съименници от Черно Море - защитникът Александър Александров и плеймейкърът на отбора, познат ни с прякорите Кривия или Алекс. Подвизавалият се дълго време в Турция 33-годишен бивш играч на Левски отказа поканата на Марков, тъй като по негово собствено мнение неговото време за националния отдавна е минало и няма да е полезен на отбора. Талантливият полузащитник дълго време беше пренебрегван от националните треньори в най-силните си години, така че неговата реакция е нормална. На негово място наставникът повика друг дебютант - младият халф на Левски Георги Сърмов.

И четиримата дебютанти останаха много изненадани и радостни от избора на Пламен Марков и обещаха да направят всичко възможно, за да се докажат с националната фланелка. Останалите избранници на треньора са все добре познати имена. В групата не попаднаха продадените от Левски Телкийски, Йовов и Топузаков, рядкоиграещият Владо Манчев и контузените Чавдар Янков, Вагнер и Рангелов. Изненадващо не беше повикан и нито един футболист на Локомотив София. Живко Миланов и Александър Александров пък се оплакват от травми, но вероятно ще са готови за контролата с Финландия.

Ето и пълния списък на Марков:

Димитър Иванков - Кайзериспор (Турция)
Георги Петков - Левски
Живко Миланов - Левски
Александър Тунчев - ЦСКА
Валентин Илиев - Терек (Грозни- Русия)
Игор Томашич - Левски
Михаил Венков - Литекс
Александър Александров - Черно море
Стилян Петров - Астън Вила
Станислав Ангелов - Енерги (Котбус)
Станислав Генчев - Литекс
Здравко Лазаров - Шинник (Русия)
Велизар Димитров - ЦСКА
Благой Георгиев - Дуисбург
Георги Сърмов - Левски
Мартин Петров - Манчестър Сити
Димитър Бербатов - Тотнъм
Георги Какалов - Ботев (Пд)


От своя страна Финландия ще излезе на Националния стадион без част от най-добрите си футболисти - Юси Яаскелайнен (Болтън), Петри Пасанен (Вердер), Шефки Куки (Кристъл Палас), Сами Хупия (Ливърпул) и Хану Тихинен (Цюрих). Звездата на гостите Яри Литманен е възстановен от контузия и ще вземе учасите в срещата. Останалите по-известни имена в редиците на Финландия са Теему Тайнио (Тотнъм), Роман Еременко (Удинезе), Мика Вейринен (ПСВ Айндховен) и Микаел Форсел (Бирмингам).

На пресконференция преди контролата с Финландия наставникът Плавен Марков сподели, че иска лидерите на отбора да играят така, както го правят за клубните си отбори. Треньорът на А отбора ни изпитва тревога, че Стилян Петров не играе достатъчно често за титулярите на Астън Вила. Марков заяви още, че разчита на новите момчета в отбора и се надява те да оправдаят доверието му. Наставникът остава оптимист за бъдещето на националния отбор и за предстоящите световни квалификации.
 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

zdravec
26.03.2008 17:55

Очакваше се Рангелов да се завърне в мача на Енерги срещу Байерн, който те спечелиха, но контузията му се осложни и се очаква той да се завърне в игра едва средата на Април.
Иначе браво и от мен за Пафата

paunQ
26.03.2008 15:15

Искам да попитам Рангелов (Енерги Котбус) още ли има контузия?

meh0
25.03.2008 20:56

Браво анализа е много добър и полезен.Поздравления !!!

feim_g
25.03.2008 18:23

Аз лично мисля, че и Иван Цветков от Сивасспор трябваше да бъде в тоя състав.Той има голям принос за тази позициа на турския отбор в Суперлигата.

pafata
25.03.2008 17:33

Шегуваш ли се, поне 30-ина анализа съм писал досега, макар и на по-различни теми

Spider17
25.03.2008 17:01

Добра е статията. Мога ли да попитам дали си писал и преди или ти е за първи път?