Мърсисайдско дерби с европейски залог

05:16
Мърсисайдско дерби с европейски залог
В края на този уикенд ни очаква поредното футболно дерби от Премиершип. На "Анфийлд" един срещу друг, в директен двубой за последното, четвърто място, даващо право на участие в квалификациите на Шампионската лига, излизат двата гранда от Мърсисайд - Ливърпул и Евертън. Една победа за "червените" би ги откъснала на пет точки от техните преследвачи, докато равенство или дори успех за "карамелите" ще направи борбата интересна до последния кръг.

В исторически план Ливърпул е по-успешния тим в тези сблъсъци. От 206 мача, те имат 80 победа, тимът от "Гудисън Парк" е спечелил 64 пъти, а 62 мача са завършили наравно.
През годините двубоят между Ливърпул и Евертън става известен като "Приятелското дерби", заради многото семейства, които имат поддръжници и на двата отбора. Когато феновете отиват на този мач, те са настроени за празник. Често срещана гледка е хора със сини и червени фланелки да седят един до друг. Разбира се, привържениците на победителя в двубоя ще се шегуват на следващия ден с колегите си от загубилия тим, но това е неделима част от играта.

Стадионите на двата клуба са разделени само от Стенли Парк. За разлика от други британски съперничества, то в това на града на Бийтълс няма разделение по някакъв основателен признак. В средата на миналия век са се опитали да оприличат Евертън на католически отбор, тъй като в състава е имало няколко добри ирландски футболисти като  Томи Еглингтън, Питър Фарел и Джими О\'Нийл. Това логично довежда до припознаването на Ливърпул като протестантски отбор, но времето бързо-бързо  заличава този опит за разделение.

Двата отбора са свързани и чрез още един интересен факт - създаване на най-успешният английски клуб Ливърпул. Сегашният стадион на "червените", някога е бил дом на техните градски съперници. Собственикът Джон Орел дава "Анфийлд" на Евертън под наем през 1884 година и седем години там играят своите домакински мачове. През 1891 година, Джон Хоулдинг купува комплекса от Орел и  решава да увеличи наема от 100 лири на 250 лири годишно, което било неприемливо за "карамелите". Така те се местят на "Гудисън Парк", а "Анфийлд" останал без клуб, Хоулдинг основава Футболен клуб Ливърпул.

Интересен ще е подходът на двамата мениджъри към днешния двубой. Рафаел Бенитес започва да се поучава от грешките си и оставя постоянната ротация на все по-заден план. Миналата седмица обаче, много от неговите футболисти играха слабо и закономерно паднаха от Манчестър Юнайтед с 0:3. Това може да го подтикне да направи доста промени в стартовата си единайсеторка. Също ще е любопитен и стилът на тимовете. Логично е, Джерард и компания да атакуват още от първия съдийски сигнал, но това ще се понрави на символичните гости, които цял сезон играят успешно на контра-атака. С бързи нападатели като Якубу и Анди Джонсън, дългите подавания зад гърба на противниковата отбрана ще носят опасност за Рейна.

След изгонването си срещу Манчестър Юнайтед, Хавиер Масчерано е наказан, но Стив Финън е близо до завръщането си на терена. Юси Бенаюн може да замени Дирк Кайт.
За "карамелите" основна липса ще е халфът Тим Кейхил, за който се разбра, че е аут до края на сезона. Без австралиецът, Евертън записа загуба от Фулъм и реми с Уест Хям, така че на Дейвид Мойс няма да му е лесно да компенсира липсата му. Участието в двубоя на Анди Джонсън също е под въпрос и за него ще се решава до последно. Същото е положението и със Стивън Пиенар.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

SwedeN
30.03.2008 17:38

За толкова време не се ли научихте,че стадионът е "Анфийлд" ?Иначе е ясно какво смятам за двубоя - uno и "чиста мрежа" след фиаското на г-н Стивън Бенет.Лукаш Лейва или Бенаюн ще замени Маскерано.

JPFan
30.03.2008 10:13

Според мен Евъртън доста ще се понапънат в дербито, но мисля че повече от точка едва ли биха взели..X1