Велев: В Ловеч се печели с агресия и самочувствие

11:06
Велев: В Ловеч се печели с агресия и самочувствие
С Емил Велев разговаряхме след края на неделните мачове в "А" група. Бившият треньор на Левски коментира играта, която е наблюдавал по нашите терени, и впечатленията си от представянето на "сини" и "оранжеви" дни преди дербито. Впоследствие той стана вариант и за нов треньор на Литекс, което наложи съответната актуализация на интервюто, което Кокала даде специално за "Меридиан Мач".

- Г-н Велев, в момента футболът до каква степен присъства в ежедневието ви?

- Непрекъснато се занимавам с футбол. Гледам и анализирам срещи в първенството, освен това и тези от Английската Висша лига и другите шампионати в Европа.

- С какво ще е по-различно дербито в Ловеч от това, в което участвахте и вие преди година?

- Дерби като всички дербита. Видяхме и на последния мач между двата отбора на "Герена", че зрителите имаше какво да видят. Стана завързан мач, който изби дори в някаква степен и в грубости. Имаше и скандали. За съжаление футболът бе по-малко от необходимото.

- Реално ли е след тази победа срещу Миньор Левски отново да бъде считан за претендент за титлата?

- Според това, което гледаме по терените, е напълно реално и възможно всеки отбор от първата петица да се намеси в борбата за златните медали. Левски си е Левски, както и да играе. Това все пак бе първи мач за отбора и не може да се правят генерални изводи от него. Пак ти казвам, гледах и другите срещи и впечатлението за оспорваност се набива на очи. Всеки може да загуби точки навсякъде. Може би само Локо Сф запази ниво, но игра със Своге, а изходът на този мач се знаеше предварително. Те даже пропуснаха още няколко добри положения за гол.

- А какво ще кажете за представянето на Литекс?

- Гледах ги и в първия кръг срещу Мездра и още тогава имаха колебания. Те обаче се проявиха особено силно срещу Пирин. Футболистите мислеха, че отборът на Пирин сам ще се бие. Не показаха нищо от възможностите си. Имаха желание, в началото превъзхождаха по отношение притежанието на топката, създадоха и голови ситуации, но Нифлор пропусна с глава и дотам... Учудващо за мен и не знам защо Ивелин Попов не започна като титуляр?

- Заради умора от мача на националите...


- ... Кога беше този мач? От сряда до неделя има доста време. Нормално е 48 часа след мач един играч да е възстановен. Още повече, че той игра само едно полувреме  срещу Полша. При нас става някаква мода да се говори, че един футболистите не могат да издържат на цикъла сряда - събота. За мен лично това е най-хубавият цикъл. Играчите са максимално подготвени, винаги са в темпо...

- Трябва да уточним възможността вие да сте новият треньор на ловчанлии...


- ...Първо засега никой не ме е канил. Нито съм се предлагал. Не е колегиално, а и всеки президент си има право на избор. Но след като съм поел по пътя на тази тежка професия - треньорството, аз бих приел всякакви предизвикателства особено от отбор като Литекс. Там има стройна организация, добри футболисти, перфектна школа...

- ...Клуб - мечта за българските стандарти.

- Може и така да се каже. Не е нужно обаче да коментираме тази тема точно преди мача им с Левски. Играчите трябва да бъдат оставени да се готвят на спокойствие и да ни предложат добра игра в края на седмицата.

- Преди няколко дни се изказахте доста остро по адрес на Гонзо, той ли е истинската причина за моментното състояние на Левски?


- Напротив, аз срещу Гонзо не съм се изказвал. Просто изразих учудването си, че той се сравнява с Наско Сираков. И Наско има минуси, но специално за това дали  Гонзо е над него, фактите говорят сами по себе си. Иначе не мога да ти кажа коя е причината за състоянието на отбора. Липсата на подходящи футболисти в момента със сигурност е породило този вид схема на игра с двама централни нападатели. Все пак от треньорския щаб са имали три месеца на разположение, да знаят кое е най-доброто за тима в момента.

- Как се печели мач в Ловеч?


- Ще се повторя, че това е дерби и ти трябва да си напълно подготвен. Печели се с агресия, с амбиция, самочувствие, каквито футболистите на Левски трябва да притежават. Естествено, трябва да имаш и необходимите футболни качества , не става само с ритане и блъскане. Дано футболът победи тоя път. Искаме красива игра и непрекъснато се сравняваме с другите. Според мен обаче гледаме само тъмната страна, акцентираме на грешките и подминаваме доброто. Трябва по-положително да се гледа на българския футбол като цяло.

- Вие лично с кой отбор смятате, че би ви било най-лесно да спечелите титлата в момента?

- Нескромно е аз да го кажа и да се представям като едва ли не гаранция за успех. Да, бил съм шампион с Левски и като треньор, и като помощник-треньор, и като играч, но е трудно да ви отговоря. За мен водещи за нивото на един тим са резултатите. Те показват сами по себе си. Най-красноречива бе последната година. Както и да ви се струва, но аз мисля, че до голяма степен и аз бях причината Левски да стане шампион. Сега говорим за отборите от  първата петица, но там има и други предпоставки. Аз не мога да съм треньор на един отбор по ред причини...

- На ЦСКА.

- Ти го казваш. По отношение на другите обаче имам самочувствието, че бих могъл да съм водещ треньор в тях.

- Съгласен ли сте, че през пролетта ще има сериозни размествания в класирането и фаворитите в края на 2009-а вече регистрират отстъпление?

- Не искам специално да се спирам на Черноморец, защото там хвърлят доста средства, но резултати няма. Аз не знам кой друг президент би похарчил толкова пари и да няма резултати. Моят подход винаги е бил свързан с резултатите Когато има победи, когато има постоянство и стремеж към изява на най-високо ниво, тогава има хубав футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация