Кокала: Плюха ме и като биехме с 3:0

09:30
Кокала: Плюха ме и като биехме с 3:0
Бившият треньор на Левски Емил Велев следи внимателно ситуацията на Герена. Макар и извън отбора, Велев е наясно с доста неща от кухнята на сините, случвали се по негово време и след това. Кокала даде интервю за "7 дни спорт", в което говори за последните два сезона на отбора.

- Господин Велев, защо според вас се стигна до тази катастрофа в Левски?

- Честно казано, и на мен ми е трудно да си го обясня. В Левски по принцип има отлична организация, плаща се редовно и точно, до стотинка. Поне досега е било така. През последните две години например в Левски нямаше такива финансови проблеми, като например в ЦСКА, където заплатите се бавеха с месеци. С една дума - всичко досега е било перфектно. Очевидно резултатите от този сезон са само на спортно-техническа основа. За голямо съжаление Левски играе слабо. Преди пролетния сезон се говореше, че отборът трябва да спечели 15 победи от 15 мача макар че според мен това е невъзможно за постигане.

- Защо резултатите са толкова лоши?

- Много са причините. Една от тях вероятно е в новите играчи. Старият отбор на Левски със Зе Соареш, Рабех и Миланов беше по-добър. Чувства се и отсъствието на Тасевски. Това, което мога да кажа, е, че миналия август аз оставих отбор с перфектна подготовка в кратките срокове, с които разполагахме, и две победи в евротурнирите.

- Тези тримата, които споменахте, обаче бяха продадени през зимата?

- Вижте, още с идването на Достанич се знаеше, че няма да разчитат на тях. За мястото на Зе Соарес обаче взеха Телкийски. Живко заслужаваше да отиде в чужбина. Рабех беше труден характер, но пък играеше силно в сезона, когато станахме шампиони. Оправяхме се с него по някакъв начин и беше полезен за Левски. За неговото място привлякоха Топузаков. Събраха се и още централни защитници - Бензукан, Милиев, Генев, който незнайно защо сега е отхвърлен. Имат и добри бекове като Станчев и Минев. Не знам защо е бил взет Петраш той не отговаря на нивото на Левски. Според мен неправилно освободиха Лусио Вагнер. Никой не може да ме убеди, че той се е отказал доброволно.

- Това обаче са само защитници, а Левски не може да вкарва голове. Защо се получи така?


- През лятото ни трябваше само още един централен нападател и почти го бяхме намерили. Трансферът на Димитър Макриев беше договорен, но в последния момент той се разколеба, вероятно под влияние и на съпругата си. Но и без него нещата щяха да се наредят. Аз подготвях за първия отбор младите Цачев, Киров и Иса. Помните, че първите двама ги пуснах срещу Санта Хулия в Андора. Казах на Еньо, че няма да мога да го ползвам. Предпочитах тях тримата и Георги Христов. Плюс, разбира се, голмайстора на Левски от миналия сезон Георги Иванов-Гонзо, след като се излекува от контузията си. Ето ви ги петима нападатели. Имахме още Йовов, Жоазиньо, Зе Соарес и Хичо. Какво повече може да иска един треньор?

- Вие така я правите сметката, ама през сезона в Левски разчитаха повече на футболисти над 30 години?

- Аз съм взел от тях само Христо Йовов и Бардон, който играеше силно в Кипър. Бях се съгласил и за Топчо на мястото на Бистрон. Толкова.

- След това обаче дойдоха Симонович, Телкийски, че и дори Кривия?


- Сашата го взеха Ратко и Гонзо. Гонзо ми се обади и пита: "Какво мислиш за Симонович?" Приятел ми е, казвам, но няма да свърши работа. Взеха го обаче. След това и Мечо, и Кривия. За какво говорим? Нека се даде път на младите. Как да бъдат готови, като не играят?

- Какво мислите за привличането на Дениран Ортега? Това също е един от провалите в селекцията в нападение.

- По принцип беше добро решение, но не като централен нападател и не в момента, когато Достанич го пусна да играе. Ортега дойде в Левски само след 3-4 тренировки със Славия. Ратко обаче го пусна титуляр срещу Баку. Момчето само където не умря на терена. А специално за този мач аз бях оставил да почиват Георги Христов, Бардон, Тасевски и Жоазиньо, те не играха в Андора.

- Достанич казваше, че Левски играел във вариант 4-3-3 и нямало играчи за 4-4-2, каквато схема искал да играе. Какво мислите за това?

- Несериозна работа. При мен Левски играеше и 4-4-2, и 4-4-1-1. Абсурдно е това. Отборът има играчи за всички постове и всякакви схеми

- Но сега не вкарва голове?

- Не знам защо, като станахме шампиони, вкарваха достатъчно. Пак повтарям - за Гонзо аз бях планирал да играе. Решението да се откаже и да приеме нов пост, след като аз се разделих с Левски, си е изцяло негово. Освен това нали взеха Антонов като таран? Нали той щеше да замени Георги Христов? На мен като левскар ми стана много болно да гледам мачове като тези с Локо София и ЦСКА, където нямахме нито едно голово положение.

- Христо Йовов го пуснаха като централен нападател срещу ЦСКА. Той за този пост ли е?


- Ицо и преди сме го използвали на тази позиция, макар че е лек нападател. Ама нали имат таран като Антонов?

- След мача с Гонзо изпаднахте в задочен спор по телевизията?

- За Гонзо лоша дума няма да кажа. Но пък не приемам, че той е единственият виновник да станем шампиони. Гонзо рискува така да обиди някой от собствените си футболисти, с които игра заедно през миналия сезон. Наистина, той вкара много и важни голове, има сериозен принос за успеха тогава. Но една титла се печели колективно и всеки има принос. Аз и Боримиров например никога не сме казали - вижте ни, направихме Левски шампион.

- Сега се сещам, че миналата година ви се търсеше сметка за мача с Черно море, който спечелихте 3:0. Каза се, че Левски не играл добре?

- Тогава ми стана много обидно. Излезе, че едва ли не Черно море са ни надиграли?! Те бяха с десет души и играха затворено, с колко да ги бием. На мача с Беласица в Благоевград пък водехме със 7:1, а нашата публика ме освиркваше. Така и не разбрах защо...

- Освирквания обаче имаше и когато направихте 1:1 с Миньор на Герена?

- Това също беше някаква нетърпимост, която не мога да си я обясня. В този мач ние ударихме греди, имахме доста пропуски. Вкараха ни един малко случаен гол, Гаджев след това изравни.

- Тя и публиката на ЦСКА е такава...

- Не съм съгласен. Когато ги победихме с 2:0, те скандираха името на Любо Пенев.

- Така е, но след това нападнаха да бият собствените си играчи и треньор в Мездра?

- Според мен там историята е друга, но нека не я коментираме сега.

- Вие като че не търпите критика?

- Аз ли не търпя? Точно във вашия вестник. Наско Сираков всяка седмица ме критикуваше. Кога с основание, кога без. Емил Спасов също. Да сте чули някога да се оплача от тях? Няма и да ме чуете.

- Нали тарикат мъж не писка?

- Точно така. Освен това аз от всяка основателна критика съм си извадил изводите. Нито съм бил безгрешен, нито нищо. И аз съм бъркал.

- Разкажете какво стана, когато Локо София ви разгроми с 3:0 на Герена?

- Ами успях да убедя момчетата, че битката не е загубена и трябва да продължим. Отидохме в Ловеч и бихме Литекс. Те имаха най-силния отбор, треньор им беше Мъри Стоилов. В съблекалнята на Левски обаче имаше и дисциплина колкото трябва, и шеги и закачки колкото трябва. Имаше професионализъм.

- Сега няма ли?

- Не съм в съблекалнята и няма как да знам.

- Когато пътувахме в самолета за мача с БАТЕ Борисов, чух да се коментира следното - Кокала е парашутист, спуснат отгоре на треньорския пост.

- И аз съм чувал такива подмятания. Не съм съгласен. Аз играх доста години в Левски, след това пет години бях помощник-треньор. Изкачил съм всички стъпала, станахме шампиони. Ясно е, че никой няма да се пенсионира в Левски, нямал съм и такива очаквания.

- Имате ли съвет как да излезе Левски от кризата?

- Имам, но безплатни съвети не давам.

- Звучи доста по еврейски...

- Може и така да се каже.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Nikinson
01.04.2010 10:57

Просто Батков и боклукчиите този шампионат строшиха ТЪПОМЕРА - и Левски и ЦСКА нямат отбори за Европа а нещата отиват много зле . Левски започва тотална разпродажба ,ЦСКА дали изобщо ще получи лиценз...

orlio_wins
31.03.2010 10:24

Добре го каза Велев.Аз само ще допълня,че ръководството сами си го направиха да е така в момента в Левски.Жалко само за най-вярната публика.