Димитър Христолов: Спасих Ботев, изнесох го на гърба си в последните 10 години

12:51
Димитър Христолов: Спасих Ботев, изнесох го на гърба си в последните 10 години
Пловдивското дерби няма начин да не бъде честно, твърди босът на “канарите”.

 Актуалният собственик и президент на пловдивския Ботев Димитър Христолов е сред най-хулените и нападани хора в българския футбол. Никой обаче не може да отрече, че той е човекът, който спаси Ботев в последните 10 години като му гарантира съществуването. Освен това изгради своя модел за футболен клуб, който се оказа доста по- ефикасен от други футболни места, където отдавна затвориха кепенците. Преди дербито на Пловдив разговаряме с ексцентричния президент на Ботев?

- Ще си върнете ли за тежката есенна загуба, и едно провокативно питане – още ли стискате палци за Локото?

- Палци за Локото не стискам, защото съм дал десетки милиони за Ботев, и не съм мазохист. Това, което направих през годините за Ботев, заделените средства от джоба ми, не знам дали бих го направил и за най-близкия си човек. Така , че който поставя под съмнение лоялността ми към Ботев, да покаже дали е способен да направи и една хилядна за този клуб, от това, което е направил Димитър Христолов?

- Гордеете ли се че създадохте един специфичен модел на финансиране и управление на български клуб?

- Винаги съм казвал, че ако на прага на Ботев застане, човек който има милиони за харчене и покаже сериозни намерение да си даде парите за просперитета на Ботев, аз ще съм дотук. Но такъв щедър меценат на спорта не се появи, и през това време съществуването на този голям български футболен клуб бе изцяло в ръцете на Димитър Христолов. И за разлика от мнозина не събрах овациите, и не си тръгнах след първите трудности а стоях и продължавам да стоя в Ботев. И няма да допусна толкова много труд, нерви и усилия да отидат на вятъра. Да, аз създадох модел, икономичен модел за футболен клуб, който работи успешно. Минах през трудности, но доказах, че съм бил правият.

- Това ви костваше доста неприятности, бе упражнен дори терор върху вас?

- Той терорът не е спирал, знаете за бомбата в двора ми, за камъните срещу колата ми. Това са едни уникални простотии, невиждано посегателство върху човешкото достойнство и бих казал живот. За съжаление това са реалностите в България и аз нищо не мога да направя. Нервите са си за моя сметка. Явно съм прекалено упорит и издържам на всякакви натоварвания. Макар, че ако тегля чертата няма да бъда убеден напълно, че вместо да си живея живота и да си гледам успешния и доходоносен бизнес, аз се отдадох да спасявам един футболен клуб. Е, някой, някой ден може да оцени и такива донкихотовци като мен.

- Сега отбора обаче върви добре, наблюдава се някаква възраждане, и да не стане, че Христолов е бил за трудното, а пък за лесното да се появят нови хора. Вече се говори, че сте изместен от управлението на клуба?

- То, за тази работа си има съдебна регистрация, актуално състояние на фирмата. Радвам се че Ботев наистина играе добре през пролетта и имаме успехи. Това рано или късно щеще да се случи. Няма лошо повече хора да помагат във финансирането на Ботев. В крайна сметка успехите не са на Христолов, или на някое друго физическо лице, а на Ботев. А и независимо от обидите, радвам се и за феновете, които най-после могат да бъдат доволни. И дано успехите ни продължат.

- Купата на България реална цел ли е?

- Напълно, ние сме турнирен отбор, който няма да се уплаши от никой. Фаворит в турнира е Литекс, но ние сме скрития фаворит. При един финал, и подкрепата на нашата публика, нищо не се знае. Но все пак трябва да стигнем до финала.

- Заговори се че Ботев вече се цели в евротурнирите, където трябва да се признае му е и мястото?

- Разбира, се че там ни е мястото. Ботев е един трите най-големи клуба на България и мястото му сред първите три е естествено положение на нещата.

- Да, но нямате стадион и ще трябва да избирате между София и Бургас?

- Проблемът със стадионите, със спортните бази е банално известен. При този закон ние нямаме кой знае какви възможности за действие. На един бъдещ инвеститор трябва да бъдат дадени много повече възможности, права и сигурност за да тръгне да влага милиони в едно рисково начинание, каквото е стадион. За съжаление, ако играем в турнира за купата на УЕФА почти сигурно ще бъдем извън Пловдив. Националния стадион е един от вариантите, като не се съмнявам че поне 20 хиляди ще пропътуват разстоянието между двата града за до подкрепят Ботев?

- Често излизате в пространството със скандали около ваши футболисти, защо се получава така?

- Ами защото големите клубове се правят и на големи тарикати. За толкова години не се намери един да признае че Ботев е създал или поне допринесъл за развитието на футболист, да седни да преговаря и да си плати като честен, коректен бизнесмен. Ясно е че Ботев няма лоби в БФС, дори напротив, често е бил жертва на безпринципността и беззаконието в съюза. Крали са ни футболисти, тази тенденция продължава. Нека хората сами преценят кой прав и кой крив. Ние които създаваме футболисти,грижим се тях, плащаме им заплата и им осигуряваме условия , или тези които се възползват от връзките си в БФС. За съжаление липсата на коректност е един от основните проблеми на клубния ни футбол. Аз със сигурност съм един от най-потърпевшите?

- И последно ще бъде ли честен мача в събота?

-Пловдивско дерби не може да бъде нечестно. Това е последния мач в който някой може да се усъмни. През есента се наговориха много глупости, сега дано не наслушаме на епизод втори.

- Тенчо Тенев ли е треньорът, който толкова дълго търсихте?

- Резултатите говорят най-добре за един треньор. Аз винаги съм се придържал към това простичко правило. Треньорът може да е сигурен за мястото си докато има резултати.

- Наближава ли времето на раздялата ви с Ботев?

- Макар и доста уморен, отговарям че в живота никога не трябва да се казва никога. Ще ми се да си живея спокойно, но нищо не се знае.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

razorblade
04.04.2008 13:41

Две изпадания по време на мандата на "успешния" президент Христолов ! Сума загуби в Пловдив от кой ли не. Не знам си колко бармани, сервитьори и докери докарани на проби от така нарачените му "приближени мениджъри" .
10 години мъки и унижения за една от най-великите и верни публики в България !
Не, господин Христолов.
Има неща , които не могат да бъдат простени ...
НИКОГА !!
Могат да се компенсирта само с две шампионски титли, но той не е човек , който ще ги донесе.

БОТЕВ ПЛОВДИВ и митко христолов(селския) са две несъпоставими неща.
Едното е институция в българския футбол, другото е селски тарикат от Крумово.
ХристолOFF !войната не е свършила , войната ще свърши , когато христолов е и на хартия ВЪН от "Колежа" ..и телом и духом !

БОТЕВ ПЛОВДИВ завинаги !