Берба - удобната жертва

11:08
Берба - удобната жертва
Срещу Съндърланд отборът на Манчестър Юнайтед се представи силно и си тръгна с добър резултат. Момчетата на сър Алекс си даваха бързи пасове, имаше свежест в играта им и до последния съдийски сигнал не изглеждаха като да са се предали. Няколко секунди по-късно обаче те стояха на терена несигурни как трябва да реагират. Не знаеха уместно ли е да са доволни от себе си. Бавничко започнаха да се разминават, разклащайки ръце и кимайки в знак на признателност към отсрещния си колега. Но много малко бе казано и всичко бе примесено с очевидна тъга, пише в свой коментар Даниел Тейлър от британския "Гардиън", който е поместен в "7 дни спорт".

Въпреки че станаха едва третият отбор от Висшата лига, спечелил гостуване срещу Съндърланд през сезона, футболистите изобщо не се радваха. Нямаше потупвания по гърба, нямаше страстни прегръдки, нямаше "хайде всички на дискотека". Никой дори не подскочи от кеф. Обикновено, когато отборът спечели далеч от вкъщи, има яки празненства, но сега бе различно. Рио Фърдинанд бе сложил ръце на бедрата си. Пол Скоулс изглеждаше така, сякаш току-що е загубил най-големия мач в кариерата си. Димитър Бербатов, изживял един следобед на лични унижения, бе забил поглед в земята и директно се заби в тунела. Останалите вяло аплодираха гостуващите фенове и бавничко си тръгнаха.

Голът на Луиш Нани в 27-а минута гарантира, че сезонът за Юнайтед ще продължи поне до последния кръг. Поне докато Челси не измъкне титлата от "Олд Трафорд". Или иначе казано, Манчестър успя да удължи агонията си с още една седмица. Футболът може да бъде странен и може би Уигън ще направи нещо необикновено на "Стамфорд Бридж" следващата неделя. Но реално погледнато шансовете за това са нищожни. Уигън са спечелили едва 11 точки от възможните общо 54 при гостуванията им през сезона. Преди две години те успяха да измъкнат хикс на "Стамфорд Бридж" с гол в последната минута на Емил Хески, но Фъргюсън красноречиво обобщи ситуацията: "Слушайте, ние просто се хващаме за сламка."

Така, ако Юнайтед не осъществи истински подвиг на факирството, който ще надмине дори и илюзиониста Дейвид Блейн, титлата във Висшата лига ще напусне Театъра на мечтите след тригодишен престой. Дяволите загубиха общо 7 пъти в първенството този сезон и според културата на "вината", битуваща във футбола, определени личности ще бъдат набелязани като големите виновни. В този ред на мисли Димитър Бербатов се превърна в идеалната изкупителна жертва за неуспехите на отбора. Не може да се отрече, че той направи слаб сезон, особено в решаващата му фаза, но причините за спорната форма на отбора са далеч повече и по-разнообразни от представянето на един-единствен играч.

"Червените дяволи" определено могат да се оплачат от липса на късмет с контузиите. Общо 17 човека пропуснаха по месец или повече. Явен е и спадът в играта на Майкъл Карик и Фърдинанд. На отбора му липсват Кристиано Роналдо и в по-малка степен Карлос Тевес. Двамата заедно вкараха над 50 гола този сезон с екипите на Реал Мадрид и Манчестър Сити. Продажбата на Роналдо винаги ще тежи на отбора не само заради головете, които вкарваше, а и заради страха, който всяваше у съперниците им. И въпреки че Антонио Валенсия и Нани бяха едни от най-силните футболисти на тима през годината, то този елемент безвъзвратно бе загубен. Най-скъпата покупка на клуба, Димитър Бербатов, пък блестеше само от време на време, и то предимно на персонално равнище, а това е съвсем различна игра. "Бяхме несериозни в завършващата фаза - подхвърли Фърги и всички знаеха кого има предвид шотландецът. - Димитър можеше да вкара 4."

Но Бербатов не е единственият футболист, който се провали. Ако погледнем състава на Юнайтед, в опит да намерим футболиста, направил брилянтен сезон, ще видим, че единствените, които се открояват, са Уейн Рууни, Дарън Флетчър и Патрис Евра. Миналия сезон, когато Асоциацията на професионалните футболисти обяви списъка с номинираните за играч на годината, 5 от 6-е имена идваха от "Олд Трафорд". А сега единственият представител на "Дяволите" бе Рууни.

В момента Юнайтед разчита на побой над Сток Сити и издънка на Челси. Въпреки че "сините" са загубили едва 5 точки у дома този сезон. "Никога не знаеш. Футболът е луда игра. Не бих обидил Уигън по абсолютно никакъв начин, защото те са наистина добър отбор", каза сър Алекс. Но ако трябва да сме честни, надали дори и самият Фърги вярва в това, което говори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Tzeko90
06.05.2010 01:53

По пристрастна статия не бях чел! А това ,че изобщо имате някаква надежда за титлата е чиста случайност! Просто се намериха точните хора да ви бутнат в точните моменти ! И колкото да не ви се иска да си признаете АФ прееба юнт. този сезон ,ако не беше наивността му постоянно да пуска Руни може би щеше да има още 1-2 нападатели (Оуен и Бербо) ,които да могат да му изкарат мача в отцъствието на горепосочения лешпер!

intermaina
05.05.2010 20:11

danman - и двамата не успяха да помогнат на клубовете им да постигнат нещо значимо този сизон, така че ... ще ги видим и на национално ниво какво ще покажат

Pr1a7eL4e
05.05.2010 16:41

Така си е *sad* И на мен ми е болно от факта че тези мизерници Челси ще грабнат титлата, но и тези моменти ги има.

danman
05.05.2010 11:21

"На отбора му липсват Кристиано Роналдо и в по-малка степен Карлос Тевес. Двамата заедно вкараха над 50 гола този сезон с екипите на Реал Мадрид и Манчестър Сити. Продажбата на Роналдо винаги ще тежи на отбора не само заради головете, които вкарваше, а и заради страха, който всяваше у съперниците им. И въпреки че Антонио Валенсия и Нани бяха едни от най-силните футболисти на тима през годината, то този елемент безвъзвратно бе загубен. Най-скъпата покупка на клуба, Димитър Бербатов, пък блестеше само от време на време, и то предимно на персонално равнище, а това е съвсем различна игра. "Бяхме несериозни в завършващата фаза - подхвърли Фърги и всички знаеха кого има предвид шотландецът. - Димитър можеше да вкара 4."



Колко правилно казано.Това е истината за състоянието на Юнайтед.Липсва човекът,който правеше играта на отбора,човека на който разчитаха,човекът който вкарваше средно по 35 гола на сезон.А, с тези голове,едва ли Челси щяха да имат по-голяма голова разлика от нас и едва ли щяха да се докоснат до така дълго лелеяната им купа.Колкото и да ни е болно това е истината,а тя се е в цитираните по-горе 5 изречения.