Филип Филипов: Целта ни е да останем в елита и право на грешки нямаме!

18:10
Филип Филипов: Целта ни е да останем в елита и право на грешки нямаме!
Младият специалист Филип Филипов е всьо и вся по спортно-техническата част в отбора на Вихрен. Отборът от Сандански след шумно прогласените амбиции преди старта на шампионата сега се бори да не изпадне и да не завърши скоропостижно приказката в "А" група. До края остават девет кръга, но предстоящият мач с Локо София се явява като крайъгълен камък в кампанията на Вихрен за оцеляване. Как вижда ситуацията самия кормчия на заседналия в плитчините кораб?! Ето и вижданията на Филип Филипов, който даде специално за WINNER.BG.

- Г-н Филипов, предстои ви може би най-важният мач в битката ви за спасение – този срещу Локо София?

- За нас е много важно да спечелим точки от този двобой, защото всеки следващ неуспех ни сваля под чертата на изпадащите. Трудно ще ни бъде срещу един от най-силните в България, но се надявам да направим добра игра и да вземем пълния актив от точки.

- Имате ли спортни аргументи да търсите победата срещу превъзхождащ ви съперник като Локомотив София?

- В България много трудно може да се говори за огромна разлика в класите, а нали за по-малките като нас именно големите са предизвикателството да се докажем. Така или иначе шампионатът е в такава фаза, че нямаме право на грешки, още повече у дома. А и тези три точки са стратегически важни, защото ще ни качат на една сериозна разлика пред трите изпадащи с оглед на очакванията за развитието на мачовете в кръга.

- А дали мотивацията ви ще бъде на ниво, доста от срещите на Локомотив София като гост се поставят под съмнение?

- Вихрен досега не е бил обвързан с никакви съмнения около неговите мачове. Не виждам причина сега да е по-различно. В българския футбол се говори какво ли не, но аз ви гарантирам, че всеки резултат, получен в Сандански ще бъде в унисон с феърплея.

- Не се ли страхувате от хванати играчи, от съдията?

- От първото не, защото вярваме в нашите футболисти, а и не виждаме какво толкова би ги изкушило да предадат клуба. Все пак те и догодина ще искат да играят във Висшата лига. Съдийският фактор не коментирам, там нещата са много странни. Лошото, е не когато съдиите грешат, лошото е когато го правят умишлено. Дано срещу Локомотив не ни се случи второто.

- Говори се, че Локомотив работи здраво със съдиите?

- Това са само приказки без доказателства. Всички знаем колко неща се говорят в пространството.

- Вие сте все още млад треньор и вероятно амбициите ви надскачат реалностите във Вихрен?

- Всеки има право на големи амбиции, но все отнякъде трябва да се тръгне. Естествено ще се опитам да развия потенциала на клуба и да постигнем по-сериозни от сегашните резултати. Много важно е какъв лимит от време ще имам, как ще влезем в лятната пауза. Зад гърба си Вихрен има и не малко горчив опит, грешки в селекцията, така че сега очаквам всички да сме си взели поука от случилото се.

- Преди сезона тръгнахте с амбиции дори за място в евротурнирите, сега се борите за оцеляване?

- Ами точно затова отговорих в предишния въпрос. Трябва по-плавно да построим плановете си оттук нататък, да се укрепим на едно прилично футболно равнище и тогава да мислим за по-големи неща.

- Вихрен обаче не е от отборите, които впечатляват с качествен футбол или поне много малко се говори за играта на този отбор?

- По принцип ние нямаме лоби, и наистина за нас се пише твърде малко и то откъслечно, най-вече когато има нещо по-сензационно. Играем такъв футбол, какъвто може да ни донесе резултати. Срещу силните, особено като гости, сме по-прибрани, защото сме реалисти и не можем да очакваме чудеса. Чудото обаче можеше да се случи на „Българска армия”, където само секунди ни разделиха от престижно реми срещу лидера.

- Коя е най-голяма слабост на отбора според вас?

- Нямаме резултатни нападатели и това продължава през целия сезон. Затова през зимната пауза очаквахме да решим проблемите си в атака с привличането на типичен таран като Евгени Йорданов. За зла участ ЦСКА също се насочи към него след контузията на Гарсес. Естествено един голям клуб има повече лостове да вземе онова, което иска и в крайна сметка Гената, който започна подготовка с нас, си тръгна няколко дни преди началото на полусезона. В момента по-редовно голове за нас вкарва унгарският халф Золтан Фехер, който доскоро дори е действал като централен защитник, а взетите номинални централни нападатели Сиби Анс Канонин и Лукас Тихамер още не могат да открият головата си сметка за отбора. Дано това стане срещу железничарите.

- Правите впечатление на много самокритичен, винаги търсите вината в себе си и оценките ви за мачовете са напълно обективни.

- Това вече е оценка, която не мога да коментирам. Целта ми е да свърша работата, а част от нея е да виждаш реално какво се е случило на терена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ivostef
04.04.2008 23:09

Фичо, ние сме твои приятели от Ситняково (пазара) ! Вярваме , че ще станеш старши треньор на ЦСКА, някой ден!

rednik_angelov
04.04.2008 21:37

здравейте!
Искам да кажа, че познавам добре Филип Филипов тъй като ми е бил треньор и знам че с това с което се е захванал ще го изпълни докрай.ако всички треньори имаха поне малко от неговите качествата сега може би футбола ни нямаше да е на такова ниво.
желая му успех и дано класира Вихрен там където му е мястото,сред първите 8 отбора.

с уважение към бате Фичо:мариян Ангелов