След 44 години пауза Англия отново ще е световен шампион!

13:14
След 44 години пауза Англия отново ще е световен шампион!
Родината на футбола Англия досега е триумфирала само веднъж със Световната титла – през далечната 1966 година, когато албионците са били домакини на форума. Оттогава досега почти на всеки следващ Мондиал звездите от Острова са неизменно сочени като фаворит за спечелването на трофея (главно от местните медии), но в крайна сметка или стават за смях още в самото начало, или пък просто отпадат след дузпи срещу някой от рода на Германия, Португалия или Аржентина.

От 1966 година досега Англия е успяла да се класира единствено на един полуфинал на Световно през далечната 1990 година, когато са отстранени от Германия и след този мач се ражда знаменитата сентенция на Гари Линекер: “Футболът е проста игра. Излизат 11 срещу 11 и накрая винаги немците печелят”.

Вече като че ли е станало традиция поданиците на кралицата да тръгват с голямата кошница на подобни форуми и после да се връщат рано рано в родината си.


Сега нека направим едно отклонение към клубния футбол и по специално към изминалия сезон в Шампионската лига. В началото на тази надпревара в средата на септември един отбор за пореден път стартираше с големи амбиции, но и с етикета "Неудачниците на Италия". Да, говоря точно за Интер, клуб, който доскоро се крепеше на стари лаври отпреди 45 години. Напук на обичайните тенденции, през тази кампания "нерадзурите" не станаха за смях, а напротив триумфираха в най-престижния европейски клубен турнир. На почти половинвековната им суша бе сложен край.

Броени дни преди началото на Мондиал 2010 имам основание да твърдя, че и дългото чакане на английските футболни фенове ще свърши и албионците ще станат Световни шампиони.

Обстоятелствата почти никога не са били на страната на ентусиазираните островитяни преди подобни форуми. Или няма да им пасне климатът, или пък най-голямата звезда ще се контузи точно преди първия мач, или просто Бекъм или Дейвид Бати ще се разтреперят и ще пропуснат някоя решаваща дузпа...нещо от този сорт. Това поне после дава много хляб на местната преса, която си измисля антагонист и поне три-четири седмици това е лайтмотивът, който терзае цялата им нация, която честно казано е една от най-шовинистичните в Европа.

Но нека се върнем за обстоятелствата преди това Световно първенство. Първо и може би най-важното. По какво си приличат Интер, спечелил требъл през този сезон, и английският национален отбор?

\"\"

И двата тима са водени от безкомпромисни велики специалисти, готови да жертват всичко, за да спечелят. Моуриньо и Капело са хора, известни с това, че са поставили в култ дисциплината на и извън терена. Те са едни модерни деспоти и мотиватори, които винаги успяват да изстискат максимума от своите възпитаници.

По-конкретно, Англия за първи път е водена от истински класен специалист, който пък има на разположение един много боеспособен състав, воден от реализатор от световна класа, какъвто безспорно е Уейн Рууни.

Това, което може вече със сигурност да се каже за тази английска селекция е, че във важните мачове британците няма да се оставят да загубят като наивници, както се случваше доскоро. Тоест, в последните големи форуми, Англия имаше много класен отбор, но той често биваше тактически надхитрен от другите велики сили във футбола. При Капело подобен вариант не съществува. Дори, напротив, ако албионците се изправят срещу Испания на Шави, Иниеста и Сеск, очаквайте Англия да прилича на онзи Интер, който триумфира на "Камп Ноу". Естествено, като се има предвид изпълнителите, с които разполагат Трите лъва на контраатака (Тио Уолкът, Аарън Ленън, Рууни), може да се предположи, че испанската защита ще бъде доста изтормозена.

\"\"

Не случайно споменавам "Ла Фурия", защото европейските шампиони първо имат огромната класа, второ разполагат с умен наставник в лицето на Дел Боске и трето същият този Дел Боске не направи нито един гаф, определяйки разширения състав за Мондиала.

За разлика от него подобни гафове направи и Дунга, и великият и неповторим Марчело Липи, и "обичаният от цяла Франция" Доменек, и естествено Дон Диего.

Имам предвид, че на пръв поглед англичаните и испанците тръгват за ЮАР с най-консистентни състави, което е едно огромно предимство пред другите основни фаворити. Казано с други думи, ако например Хавиер Масчерано се контузи, кой от избраниците на Марадона ще може да го замести пълноценно? Има ли още някой, който да вярва, че дуетът РобиньоЛуиш Фабиано е по-класен от Алешандре Пато – Луиш Фабиано? Възможно ли е Самир Насри, направил страхотни мачове за Арсенал през този сезон, да не бъде повикан? И какво толкова попречи на Липи да даде повиквателна на Франческо Тоти и Антонио Касано?

Тези факти са още един довод към тезата, че Англия е основен фаворит на предстоящия Мондиал.

Един от почти сигурните залози, които могат да се направят преди началото на форума, е че албионците ще са победители в групата си. Противниците САЩ, Алжир и Словакия със сигурност не са от класата на "Трите лъва", но в случая това изобщо не е най-важното. Другаде трябва да падне основният акцент. Статистиката показва, че отборите на Капело никога не излизат от дадена групова фаза на второ място. Един прост пример: През сезоните 2004-2005 и 2005-2006 година Ювентус (воден именно от Капело) от дванайсет мачове в груповата фаза на Шампионската лига записа 11 победи и една загуба, като и през двата сезона "бианконерите" спечелиха своите групи. Тоест, най-логично е да очакваме три от три за Англия в груповата фаза, като поданиците на кралицата ще се надяват Германия също да е първа в своята група и двата тима да не се срещнат на осминафинал.

Друга важна характеристика, която до голяма степен обрича Англия на успех, е желанието на Капело да използва схемата 4-3-3, преливаща в 4-5-1 във фаза защита. Вчера срещу Мексико албионците бяха построени в класическото 4-4-2, но не си мислете, че във важните сблъсъци италианският специалист ще залага на тази схема. Причината е проста, Уейн Рууни няма достоен по класа партньор в нападение. Пред същия проблем се бе изправил сър Алекс преди началото на миналия сезон и шотландецът го реши по перфектен начин. Пусна Рууни да играе сам в атака и юношата на Евертън вкара над 30 гола за Манчестър Юнайтед.

\"\"

Сега Капело обмисля да направи същото, а именно да даде пълната власт в нападението на Рууни, а зад него да действа Стивън Джерард, който пък също е свикнал да играе на тази позиция, тъй като в Ливърпул той е човекът, от когото се очаква да захранва с пасове Фернандо Торес.

По двата фланга на Англия се очаква да действат Арън Ленън и Тио Уолкът, а Фабио Капело наскоро загатва, че ще даде шанс и на Адам Джонсън.

При контузията на Гарет Бари най-вероятно като вътрешни халфове ще оперират Франк Лампард и Джеймс Милнър, които имаха много силен сезон във Висшата лига и са готови да продължат да печелят.

В отбраната Капело също е избистрил състава си – Глен Джонсън на десния бек, Ашли Коул отляво и естествено дуото Рио Фърдинанд – Джон Тери ще си партнират в сърцето на защитата.

Все още не е ясно само на кой вратар ще гласува доверие италианският специалист. Вратарите винаги са били ахилесовата пета на Англия, но в лицето на Джо Харт те разполагат с талант, който успя да запази доста чисти мрежи в отбор като Бирмингам, който преди началото на миналия сезон бе сочен като фаворит за изпадане от Висшата лига.

\"\"

В крайна сметка 2010 изглежда годината, в която е писано дългото чакане на някои отбори да свърши. След 45 години Интер, воден от великия Моуриньо спечели Шампионската лига.

Защо не след 44 години Англия, водена от също така великия Фабио Капело, да не триумфира в ЮАР?

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

winnerch4o
22.07.2010 17:25

*lol* *lol* xa смешно е, когато чета подобна статия след Световното

kumansr
08.07.2010 11:31

Добрата стара Англия шампион? И как ще стане това след като те вече отмарят от тежкия футболен маратон? Откакто са измислили футбола, англичаните не са и мръднали на йота в развитието и усъвършенстването на тази игра. Те продължават да си играят техният си футбол от 19век. Световният футбол се развива, а те нехаят за това. Така, че световна титла през крив макарон.

Notlike
28.05.2010 10:52

Те повечето звезди в Англия не са англичани бе *joking*

Lollipopp
26.05.2010 17:39

fcb_spain - Испания та Испания *erm* какво са Испания - един остаряващ вратар - Касиас , 2-3ма провъзгласени за някакви си - Шави , Иниеста и Фабрегас и всичко се върти около Торес *sick* и си прав в едно - Висшата лига е много по-силно първенство отколкото Примера дивизион *wink* и не ми излизай с номера че във Висшата лига играели много чужденци и затова е по-силно , защото и в Примера дивизион не всички са "испанци" *thinking*

Manchester117
26.05.2010 00:05

тая година възлагам големи надежди на Англия и дано наистина спечелят мондиала!!! *beer* *thumb_up* *party*

fcb_spain
25.05.2010 22:48

zobie ти кво иска6 като диемите заразяват,англия та англия,какво са англия?на клубно ниво може да им е силен футбола но на национално не стават

zobie
25.05.2010 22:36

Още дори не е започнало Световното и вие ги направихте шампиони. *smile*

fcb_spain
25.05.2010 20:30

извинявам се за тоя коментар 4е го написах така неграмотно просто нямам кирилица ползвам тази от сайта а и кат пи6а бързо бъркам буквите

fcb_spain
25.05.2010 20:28

manunited666 испанците имат стра6ни 6коли много наливат пари в футбола и от занапред винаги 6те са от ранга на бразилия просто вадят стра6ни игра4и,ако иска6 ме намери ж скайпа да дискутираме ни6то 4е сме фенове на разли4ни отбори fcb_spain1 се пи6а

manunited666
25.05.2010 20:04

fcb_spain ти говореше как Испания са доказвали , че и без добри тренери са показвали , че са силни и затова ти казах , Испания до сега не е бил фактор на европейските и световни първенства.Има една европейска титла през 50-та година и следващите 50 години нищо.Нито финал , нито трето място , нито четвърто.На световното същи нищо."който си го може си го може,нации като бразилия и испания са доказали 4е и без добър треньор са сила докато при англи4аните не е така" ето това ти беше грешното изказване.Испания не са от ранга на Бразилия , Аржентина , Германия , Италия и Франция , последните 3 години само са фактор иначе не.

krasenco
25.05.2010 19:24

Досега на всички първенства съм се обзалагал,че Испания ще стигнат максимум Четвъртфинал,но си мисля,че тази година няма да е така.На Испания отпаданията бяха се превърнали в комплекс.След,като счупиха каръка на Европейското,си мисля,че сега ще си повярват повече и това световно ще е по-добро.А и имат все пак невероятни играчи.Не казвам,че ще спечелят,но един финал е напълно вероятен.А относно Англия мога да ви уверя,че няма да станат шампиони *wink*

fcb_spain
25.05.2010 19:24

съ6то така аз не съм фен на испания,това 4е сега 6те викам за тях е за6тото има там много игра4и от барса,но по принцип не са ми от лубимите аз от националните викам най ве4е за БЪЛГАРИЯ

fcb_spain
25.05.2010 19:22

а пък и забравя6 4е испанците имат 2 европейски титли,успехите на една страна не се изразяват само на световно има и европейски първенства а европейските отбори са най силни

fcb_spain
25.05.2010 19:20

аз не ги превъзнасям испанците,просто в момента имат стра6ен отбор и те заедно с бразилия са най големите фавороти за купата

des_v24
25.05.2010 18:46

Англия има отбор но отсега да се каже ,че ще стане световен шампион е доста силно.Да не забравяме Бразилия,Арж,Исп,Фра,КотДивоар а защо не и ЮАР и без да съм ги забравил настоящия все още действащ шампион Италия!

peshotar
25.05.2010 18:30

И аз мисля като тия от winner и мога да сложа 20 лева на eurofootballа че Англия е световен шампион! *thumb_up*

manunited666
25.05.2010 18:01

Испания няма ни най-малки успехи на световни първенства.Те са на 24-то място по-този показател от 24 отбора(24 защото това е броя на отборите класирали се между 1 и 4-то място на световни финали).САЩ , Хърватия и Търция имат по-големи успехи от тях.Испания има едно четвърто място през 1950 година.Пак ти казвам не ги превъзнасяй толкова.

manunited666
25.05.2010 17:54

fcb_spain и къде са им титлите на Испания ? Испания са сила в последните 3-4 години.Говориш сякаш винаги са били от ранга на Бразилия.Не е вярно.Бъди и ти по-обективен ако обичаш.Прекалено много ги превъзнасяш испанците.Те нямат титли , не са били и сред фаворитите на Европейскити и Световните първенства.От последното Евро са силно.Бъди обективен!!!

fcb_spain
25.05.2010 17:42

който си го може си го може,нации като бразилия и испания са доказали 4е и без добър треньор са сила докато при англи4аните не е така

fcb_spain
25.05.2010 17:40

прекалено голямо зна4ение отдавате на треньорите,капело с ни6то няма да може да им помогне когато сре6ту тях излезнат испания или бразилия,испанците покориха европа с луис арагонес а той в момента къде е на кой отбор е треньор?

Leader78
25.05.2010 17:03

Даа освен снуукър може и на онова BALL-s с топчетата дето завиват *joking* дейба и лешперите са тия розовите

manunited666
25.05.2010 16:49

fcb_spain в Англия почти нямат Волейбол и Баскетбол , такаче ги махаме и им остава само хандбал.Самоче те и там не са голяма сила.Такаче тия спортове дето ги изреди няма как и по тях да са световни шампини.Евентоално по снукар имат шанс!Иначе Англия ще излязат със сигурност от групата даже ще са първи но после веднага отпадат!

Nq_KiN
25.05.2010 16:49

Англия световен шампион 10,1% шанс. *lol* *wink*

fcb_spain
25.05.2010 16:42

аз дори съм сигурен 4е англетата може да не излезнат иот групата,usa 6те ги ебат със сигурност,остава алжир да направят ма4а на живота си и прасетата са аут а вие за световни ми ги пи6ете...

fcb_spain
25.05.2010 16:41

световни 6ампиони по хандбал,волейбол,баскетбол но на футбол едва ли 6те станат *wink*

TAHKO1
25.05.2010 16:33

Когато цифнат налъмите англия ще е световен шампион!!!! *lol*

Manchester4o
25.05.2010 16:27

В групата на Англия са Словения а не Словакия

michael_forever
25.05.2010 16:09

manunited666 написа:
По какво си приличат Интер, спечелил требъл през този сезон, и английският национален отбор? По нищо , Интер няма англичани в състава си , затова стана европейски шампион ! Англия веднъж вече стана световен шампион и то с призрачен гол и то на собствена земя.Затова сега съдбата ще им го връща тъпкато.На осминафинала Англия отпада! *thumb_up* Аз съм казал съдбата ще им го връща тъпкано до 2066 и евентуално ако тогава мондиала е в Англия може да спечелят за 2ри път *lol* *lol*

razor_sharp
25.05.2010 15:08

приварженик сам на Италия ,но мога да кажа 4е Северно Американски отбор или Испания-Германия ще триумфират

el_n1n0
25.05.2010 14:23

абе winner да не сте ходили на врачка бе. ако англия стане световен шампион това лято, ще напиша с големи букви че абсолютно нищо не разбирам от футбол.

gogo_1994
25.05.2010 14:22

ХАХА как може да сочат Англия да най-големия фаворит катона евро 2008 дори неможаха да се класират *lol*

boc1
25.05.2010 13:55

Ха ха Англия има още да чакат, пак се надуват преди световното и ще ядат дървото *lol* *lol*

manunited666
25.05.2010 13:48

По какво си приличат Интер, спечелил требъл през този сезон, и английският национален отбор? По нищо , Интер няма англичани в състава си , затова стана европейски шампион ! *joking* Англия веднъж вече стана световен шампион и то с призрачен гол и то на собствена земя.Затова сега съдбата ще им го връща тъпкато.На осминафинала Англия отпада!

Dankow
25.05.2010 13:44

гледай да не ядеш на Рууни и компания чеповете анално недоразвит *lol* *lol*