\"През 2008-а се молих на ЦСКА да ги лицензирам\"

10:54
\"През 2008-а се молих на ЦСКА да ги лицензирам\"
Красин Кръстев не е най-популярното лице в родния футбол, но вероятно има най-желания подпис. Това е човекът връзка между клубовете, БФС и УЕФА. Лицензионният мениджър всяка година чака до 31 март документите на клубовете и в следващите два месеца ръководи процеса по одобряването им - и за Европа, и за родното първенство. 45-годишният бивш банков служител не е подчинен нито на БФС, нито на УЕФА. Европейската централа само оторизира комисията му да извършва лицензиране, но не може да наложи такова. Кръстев е с висше икономическо образование от Московския университет.

- По-различен ли е за вас периодът между март и май, когато раздавате лицензите?


- Особено тази година, да. Но не само за мен са трудни времената, а и за футбола. При тази финансова криза - нормално, навсякъде има проблеми. Футболът ни е производна величина на бизнеса. Той сам не произвежда нищо, както би трябвало да бъде.

- Какво е напрежението в работата ви?

- Увеличава се. Все пак идва момент да се решават съдби на клубове, от това се вълнуват фенове, хора са. Нормално е да има напрежение.

- Имало ли е някога натиск върху вас?


- Натиск винаги има. Важното е да не се поддаваш. Все пак през 2008-а година лиценз не получи ЦСКА, тогава шампионът на България. А подобно нещо не се случва често в Европа.

- Колко души вземат решенията за "съдбите"?


- Самото решение е дело на лицензионната комисия, тя е от петима души. Ако има жалба, евентуално, се стига до решение на Апелативната комисия. Там са трима. Но разглеждането на документите по лицензирането се извършва от доста специалисти. Финансовите се гледат от двама одитори. Особено тези за евроучастниците ни. Единият е на клуба, а другият наемаме ние. Това е човек извън комисията.

- Имало ли е фалшификати?

- Да, имаше такъв случай. Ако помните онзи Пирин, който вече не съществува. Те представиха фалшив документ и моментално всичките им бумаги отидоха в прокуратурата. За съжаление приключиха участие в организирания футбол. Това винаги е жалко.

- Най-актуален пак бе казусът с ЦСКА. Каква е разликата в сравнение с 2008 година?

- Голяма. Тогава аз се молих на ЦСКА да се лицензират, а сега те се молят на нас... Това е полу на шега. Клубът проявява по-голяма загриженост, знае вече правилата и изискванията. Този случай доведе и до промяна в отношението в целия български футбол. Дотогава се мислеше в смисъл:"На нас не може да се случи." Но ето, че се случи. ЦСКА разсъждаваха така преди две години.

- Направи ли се тогава компромис за клуба, за да играе в "А" група?

- Ние компромис не сме правили. Решението ЦСКА да играе в българското първенство го взе Изпълкомът на БФС, а не Лицензионната комисия. БФС администрира първенството и това решение си е тяхно.

- В последните дни няколко клуба изригнаха с обвинения срещу "червените" за дължими пари. Поискаха и да бъде отнет лиценза им...

- Ами има си срокове. До 31 март се представят документите. Ние държим на тези срокове. Правилата на играта са такива. А колкото до проблемите с дългове, не само ЦСКА е проблемен. Почти всеки втори клуб е такъв, почти няма напълно изрядни. Такива са може би Литекс и Черноморец. Много клубове имат друг проблем - подценяват лицензирането като важност и затова пропускат изисквания по него.

- Гарантирате ли, че Лицензионната комисия е била стриктна и принципна към всички тази година?

- Твърдя, че сме били максимално стриктни. Опитали сме се и да бъдем максимално прецизни. Вероятно на всеки може да се случи да сбърка, никой не е съвършен.

- Отборите от "Б" група намаляха, толкова ли бяха неизрядни?


- За съжаление при повечето от тях става въпрос за проблеми, натрупани с години. Например Спартак (Вн). При тях говорим за неща от години - задължения, осигуровки. Не може изведнъж да ги решат. В повечето случаи е така. Футболът не е произвеждащо предприятие у нас, а консуматор. При отборите от "Б" група това е голям проблем - няма ресурси, няма посещаемост, няма и пари от тв права дори. Да не говорим за трансфери. В тези клубове спасение са само общините. То се вижда - там, където те се наемат сериозно, нещата са наред и вървят добре.

- Новият тв договор не подобри ли ситуацията?

- Различно е, разбира се. Заговори се за българския футбол като за продукт. Когато седнем да дискутираме лицензирането с клубовете, един от първите въпроси е: Кои са ви източниците на финансиране? Къде са ви парите от тв права? Това е сериозен източник потенциално. За съжаление все още те са много малко. Но пак е нещо. И рано или късно ще има резултати. За да ги има обаче, трябва да е интересен футболът.

- Как стадионът на ЦСКА не взема лиценз, а този в Своге получава?

- Факторите са много, не подценявайте съоръжението в Своге. Има много изисквания, по които се преценява кой стадион става и кой не. Този в Своге е инспектиран и консултиран 7-8 пъти.

- Как става лицензирането на стадионите?

- В нашата комисия има експерти, но ние не знаем от конструктивна гледна точка кой стадион е годен. За това отговарят общинските комисии. Те извършват огледите, замерванията, използват се специални уреди и методики. Техните доклади съдържат и заключение - годен или негоден. На базата на това се иска заповед за сертифициране от спортното министерство. Никога не сме имали толкова сериозни доклади колкото тази година. Затова и толкова много стадиони са проблемни.

- Възможно ли е един стадион да е одобрен от УЕФА за евротурнирите, но да бъде затворен за мачове от “А” група?

- Хората от УЕФА правят съвсем друга инспекция. Гледат терена, паркоместата, кетъринга, съблекални, помещения. Те може и изобщо да не забележат конструктивни, строителни проблеми. Възможно е и да разрешат европейски мачове, но ако ние издадем на този стадион заповед "негоден" - това е крайното решение. Съществуват и варианти да се затворят например само опасни сектори или части от стадиона.

- Значи надеждата е в националния стадион?

- Ами, не съвсем. До 2-3 години може и той да издъхне! Проблем при него има особено с кетъринга и съблекалните. А миналото лято се появи и казус с осветлението, което не бе достатъчно като луксове.

- Кога ще знаем на колко стадиона ще се играе първенството?


- До месец преди старта на шампионата ще имаме протоколите с решенията и ще се произнесе спортното министерство. След това клубовете трябва да изпълнят препоръките, ако естествено има такива.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BoBi_Levskara
07.06.2010 00:56

Добре щом казваш отивам да си гледам "синията пУмия". *lol* . Неграмотнико такъв.

Dankow
06.06.2010 16:18

А аз незнам каква работа имате в тая статия отивайте си гледайте синята пумия! *thumb_up*

BoBi_Levskara
06.06.2010 14:59

Еми незнам защо на другите им режат главите, а на ЦСКА ги оставят може би трябва да попитаме "синиото" БФС ?

vladimir_vn
06.06.2010 11:52

ЦСКА има дългове много по-големи от отборите в Б група . Защо за тях са прави компромис , а на другите отбори им режат главите и ги изхвърлят от професионалния футбол ?