Радомир Антич: Отсъствието на Марто Петров е хендикап за нас

16:01
Радомир Антич: Отсъствието на Марто Петров е хендикап за нас
Селекционерът на Сърбия Радомир Антич даде интервю за "Меридиан Мач". Предлагаме Ви разговорът на колегите с един от най-големите треньори не само на Балканите, но и в Европа, който само след няколко дни ще празнува своя 60-годишен юбилей. Съвсем естествено интервюто започва с предстоящата утре контрола на "репрезентацията" с България.


- Г-н Антич, какво ще търси Сърбия от контролата с България?


- Първо искам да кажа, че за нас е чест да се изправим срещу България, защото уважаваме много съседите си. Респектиран съм от вашия национален отбор. Затова ще изискам от моите момчета не само добра игра, но и добър резултат. Надявам се да завършим годината с победа. Контролата също така е удобен вариант, за да изпробвам и някои нови футболисти. Това е противник по мярка за нас. Ще видим нивото си след четирите мача от световните квалификации, какво сме постигнали и върху какво трябва да наблегнем през новата година.

- Двубоят обаче ще има и леко сантиментален характер?

- Да, така е. С него големият ни нападател Саво Милошевич ще сложи край на кариерата си в националния отбор. Той го заслужава, защото бе велик промоутър на сръбския футбол навсякъде, където е играл. Въпреки че е рекордьор със 101 мачa, Саво все още не е играл за независима Сърбия. Има мачове само за Югославия и Сърбия и Черна гора. Вярвам, че хората ще останат доволни от двубоя и от това, което ще покажат и двата отбора.

- Какво ще кажете за България, освен че сте респектиран?

- Гледах мачовете ви срещу Италия и Черна гора. Показахте стабилна игра и характер. Отсъствието на Мартин Петров ще бъде като един символичен хендикап за нас. Той е не по-малко страхотен играч от Димитър Бербатов. Имате и много добри млади таланти. Отделно Сърбия ще може да види на живо Бербатов.

- А за Димитър Бербатов?

- Че ще има персонален дуел със съотборника си в Манчестър Юнайтед Неманя Видич (смее се). Иначе, за него почти всичко сякаш вече е казано. Много, много добър футболист. Отличен голмайстор. Може би един от най-добрите играчи на Острова.

- Освен с Любо Пенев работили ли сте и с други български футболисти?

- Да, в Сарагоса с Божидар Искренов и Наско Сираков. Те заедно с Любослав Пенев са като мои деца. Имал съм невероятни моменти с тях.

- А кой е по-добър нападател - Любо Пенев или Димитър Бербатов?

- Е, не мога да правя подобни сравнения. Няма да е професионално. Все пак с Бербатов не съм работил, а и двамата са от различни поколения. Любо е не само фантастичен играч, но и голяма личност. Само суперлативи мога да кажа за него. Заедно с Милинко Пантич допринесоха много за дубъла на Атлетико Мадрид през 1996 година. Той бе на ниво и във Валенсия, и в Селта, и в Компостела.

- Може ли България и Сърбия да се срещнат и на световните финали през 2010 година в ЮАР?

- Още е рано за прогнози кой ще се класира и кой - не. Има още мачове до края. Всичко може да се случи в тях, но едно е сигурно - и двата отбора сме в сериозни и тежки групи. С победата ни над Австрия като гост отворихме вратите към ЮАР, но има доста време, докато прекрачим прага им.

- Титлата и купата на Испания с Атлетико Мадрид ли са върхът в кариерата ви?

- Не само. В Реал Мадрид например, макар да не постигнах такъв голям успех, под мое ръководство играеха Бутрагеньо, Мичел, Йеро, Санчис, Георге Хаджи. По-късно, след като спечелих КЕШ с Цървена звезда, привлякох в "кралския клуб" Роберт Просинечки. От Спортинг Хихон на 21 години на "Бернабеу" доведох и Луси Енрике. После начело на Барселона открих за клуба Пуйол, Шави и Иниеста. Това е много важно за мен, а именно да дам път на някого към големия футбол. Трофеите също са важни, но не топлят толкова много.

- В Барселона засякохте ли се със Стоичков?

- Не, но съм добър приятел с него, както и с президента на федерацията ви Борислав Михайлов.

- Връщаме се назад във времето и в спомените ви, но може ли да се върне така и славата на балканския футбол?

- Тежко. Сега трябва да се радваме на частични успехи като едно класиране в групите на Шампионската лига или Купата на УЕФА. Но това не бива да е утешение. Вижте румънците, те са с два отбора в най-комерсиалния турнир, и то не само фиктивно като присъствия, а и с резултати. Те обаче намериха отлично решение на най-големия проблем - начина на финансиране.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

energie_95
27.11.2008 11:57

Абе и с Марто Петров и без него,пак щяхме да падне с много гола.Ако Саво беше вкарал дузпите и гредите бяха голове,леле срам.Аз вече няма да гледам мачове на нациналите.