Сръбско контролно за Марков и компания

15:29
Сръбско контролно за Марков и компания
Три от три е равносметката за Националния ни отбор в изминалите до сега световни квалификации. Три, но не победи, а равенства. Равенства, които правят мачовете ни до края почти протоколни. Е, разбира се, искрицата надежда все още мъждука някъде в изстрадалите ни футболни сърца, но реалностите бързо ни свалят на земята. Хиксът с Грузия обезсмисли точката, която взехме от Италия, а онова 2:2 в първия мач срещу Черна Гора сякаш даде грешен тон на цялата ни офанзива. С играта, която показваме бъдещето не изглежда никак розово.

Всеки път се успокояваме с клишета от типа: "До подновяването на квалификационния цикъл в края на март следващата година има много време и ще се опитаме да изчистим всички недостатъци". Днешната контрола със Сърбия е първата възможност за Пламен Марков и футболистите му да поработят върху "изчистването на всички недостатъци". Разбира се, подобна проверка не може да промени плачевното ни състояние в групата, но една добра игра ще вдигне поне малко тонуса и самочувствието. Въпросът е обаче, имаме ли настроение и мотивация за подобен мач по никое време? Срещу Грузия не показахме никакъв хъс и желание. За футбол да не говорим. В Националния става нещо. Дали е бойкот срещу треньора, дали мениджърски войни, дали липса на желание за игра у звездите? Естествено, тези неща ги знаят само хора от кухнята, а за нас остават догадките и възможността да видим как ще се представим срещу сърбите.

Ако оставим всички въпроси извън терена на страна, следва да си зададем другият логичен и чисто футболен въпрос – в кои зони ще експериментираме, кои футболисти ще изпробваме, ще разчитаме ли на някой от дебютантите и за напред? Коста Янев, Иван Стоянов (Сливен) и Йордан Минев (Ботев Пловдив) са новите в отбора. Цветан Генков също се завръща, а моментът изглежда подходящ да видим формата на вратаря Стоян Колев. Отсъстват контузените Мартин Петров, Валери Божинов, Станислав Ангелов и Димитър Иванков.

Изцяло работа на треньора (или поне така се надявам след всички слухове кой му оказвал натиск и кой му редял състава) си е кого ще пусне в игра. Аз обаче, като част от всички българи, които разбираме от футбол, политика, жени и какво ли още не, ще се опитам да наредя отбора, който искам да видя в тази проверка. Разбира се, ще се постарая и да се аргументирам. В отбрана като че ли възможностите за ротация са свързани с крайните защитници. Сашо Тунчев и Вальо Илиев изглеждат непоклатими и по всичко личи, че ще изнесат квалификациите до края. Двамата в последните мачове допуснаха грешки и не винаги показваха синхрон, но за съжаление алтернатива няма. Кирил Котев може би ще поиграе, въпреки че не е от класата на гореспоменатите. Иска ми се Йордан Минев и Мишо Венков да започнат като крайни бранители. Футболистът на Ботев принципно е десен бек, но умее да играе и на други постове в защита. Същото се отнася и за Венков. Играе с хъс, раздава се и често се включва в атака. Мисля, че Живко Миланов може да остане на пейката в този мач. Ясно е, че на него ще се разчита и титулярната му позиция във важните мачове не буди съмнение. Това обаче е контрола и изглежда най-логично новоповиканите да изиграят повече минути. На вратата през по-голямата част от мача е редно да застане Стоян Колев, за да видим моментното му състояние.

Варианти за интересни ротации има и в халфовата линия. Иска ми се поне едно полувреме да видя в игра Иван Стоянов. Въпреки че е дебютант, той е футболист, за когото се говори от доста време. Според мен не е нелогично точно в такъв мач да излезе титуляр, понеже не виждам смисъл играчи като него и Йордан Минев да бъдат викани, за да играят по 10-15 минути. Все пак тази контрола не идва преди важен мач, когато е нужно да се бистри тактика, да падат последните въпросителни около състава и т.н. Стилян Петров е човекът в средата на терена, който с играта си трябва да вдъхва самочувствие и увереност на дебютантите. На Чавдар Янков също му трябват игрови минути и се надявам креативността му да проработи в този мач. И Коста Янев може да облече фланелката, но изглежда, че съотборникът му от Сливен Иван Стоянов е доста по-подготвен от него за подобен род премиера.

В нападение интерес за мен представлява да видя как биха се справили Велизар Димитров и Митко Рангелов по крилата, заедно с Бербатов забит напред. Благо Георгиев може би ще си подели едно полувреме с някой от фланговите футболисти, а логично изглежда Цветан Генков да изиграе поне 30 минути. Смятам, че в различните тактически постройки, които Пламен Марков готви е редно тези четирима футболисти да си поделят по равно игровото време на терена. Възможно е обаче Иван Стоянов и Митко Рангелов да останат в игра по-дълго. И двамата са лидери в клубовете си, а Националният отбор в момента има нужда точно от характери с мотивация и желание за изява. Сърбите също като нас трудно и мъчително смениха поколенията. Сега обаче изглежда, че вече имат отбора, с който да атакуват класиране на Световното. С Франция и Румъния групата им изглежда доста по-тежка от нашата. "Плавите" са лидери, но най-трудните им мачове предстоят. Балкански съперник от рода на България винаги е дразнител по ред причини, така че сърбите със сигурност ще се хвърлят здраво.

Има няколко възможни сценария в този мач. Да играем добре и ако паднем минимално това да не е от значение. Да играем добре и да постигнем добър резултат, което ще ни вдигне главите. Да играем лошо и да ни бият лошо. Или да играем лошо, но да изпуснат да ни бият лошо.

Все пак това е само една контрола, от която не могат да се правят генерални изводи. За мен по-сериозни са тези проверки, които се играят непосредствено преди важен мач. Приятелска среща като тази със сърбите идва някак си по никое време. Март до година, когато се подновяват квалификациите може някой футболисти от сега повиканите да са контузени, други в лоша форма и т.н.

Така че г-н Марков, дайте повече игрово време на новите. Ясно е, че в каквато и форма да се намира Бербатов няма алтернатива за решителните мачове. За Стилян важи почти същото. Нека да видим кой заслужава да бъде в разширения състав и кой не. Да видим кой ще си реши "контролното". Защото "изпитната сесия" предстои. Ако не се справим сега, има още една, много по-важна проверка през февруари. А след "поправката" обикновено идва "ликвидация". Нашата "ликвидация" е срещу Ирландия на 28 март. Молим се да я вземете поне с тройка и ако може на нула!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

djunkata
25.02.2009 22:53

ЕЕЕ ТОВА БЕШЕ НАЙ-ВЕЛИКАТА НИ ЗАГУБА!!!!!!!!

Hacktool
15.12.2008 17:21

Абе geicheto0o ли си Манаф ли си незнам, ама що пишеш глупости бе човек. Поне се осведоми , че Пламен Марков беше освободен от поста си преди седмици.Стегнете се малко. Ясно е че сте по на 10 години ама се ограмотете пък тогава пишете коментари.

geicheto0o
15.12.2008 17:07

Това беше хокей . Пламен Марков е време да напусне поста си като трениор защото се излагаме

vaskoo19
14.12.2008 21:19

Да този мач не е мач,а направо беше жив хокей.Пламен Марков не е виновен за този срамна загуба,ВИНАТА е в отбора ни.Нямат никакво желание за игра.Това е моето мнение

bogidar73
14.12.2008 19:40

За мене това не беше мач, мачът наистина беше срамен.Поредния резил.

dts000
13.12.2008 10:08

Много трудно ние обрщщаме мач. В момента в който ни поведат един отбор и сме до там. А в момента може би това са ни възможностите

KeRRy
05.12.2008 21:17

За мене тоя мач беше срамен, защото българите не показаха класата си, с която разполагат особено Бербо той нали си взима от ман юнд и си играе там потича 30 мин и ае стига толкова *tongue*

seloto
03.12.2008 18:15

Никой от национала не се раздава напълноо.. Боли ги *уя за националния.. а пък трябва да е точно обратното.. dontmezanimavai прав сии .."не е до треньора, а до футболистите". Трябва да имаш желание, хъс и най-вече сърцее.. ама ко си говоримм.. Неможе да играят само "Жоро вратарчето" и "оня от Враца" малкоо трябва да се постараят.. и нестава само стойкии като Бербо.. опаа Барбии

dontmezanimavai
01.12.2008 21:29

не е до треньора а до футболистите. Всеки гледа с и върши работата според парите, но когато няма такива за теб какъв е стимула да играеш вместо да си стойш в Манчестър и да зимаш големите суми (просто пример)... това е ... никой не се взима на сериозно и докато прдължаваме да похабяваме талантите си ще става все по-зле

vboxer
21.11.2008 20:58

Събите се подиграха с нас и ни направиха за смях пред футболна Европа.

pafata
20.11.2008 17:23

На това контролно направо му писаха "отличен 6"

MINISTARA1
19.11.2008 19:07

O дано ни пожалят, Марков не му е мястото там.А на село.

koko_dinev
19.11.2008 15:29

Всички сте прави. Верно е, че няма играчи и е верно , че е страхлив. Ама той е избран за треньор на България и трябва да прави всичко възможно отборът да върви. Като гледа, че му се кълчат там разни Стиляни и Бербатовци да ги вади. Прехваления Стенли нямаше един верен пас с Грузия, а той сбърка ли я е ясно до какво води

Kantona
19.11.2008 13:35

Страхлив е и то много! Който му кажат от горе, този ще пусне. Не знам как ще ми отговорите на въпроса (тези ,който го подкрепят)
Защо пуска в игра Чавдар Янков? - това момче отдавна приключи с футбола. Последния му голям мач е с децата на Хановер в някакъв турнир на Данон! Ще кажете няма алтернативи - напротив има, но Венци Стефанов е казал на Марков да го пуска това е!

barby
19.11.2008 12:51

Не е страхлив, а просто няма играчи.

leketoo
19.11.2008 11:08

Пламен си е страхлив, то това си е доказано. Ще пусне новите през второто и то не много за дълго, зависи как върви мача. Ако ни натварят много още в началото, може и по-рано да ги хвърли в боя. Струва ми се, че сръбската скара ще е тройка кебапчета, а към края може да има и гарнитура