Балъков: Стигнахме дъното, по-надолу не може

12:33
Балъков: Стигнахме дъното, по-надолу не може
След унизителната загуба, която българският национален отбор по футбол претърпя снощи при гостуването си на Сърбия с 6:1, бившият халф на България Красимир Балъков сподели мнението си за отбора и неприятната ситуация след фиаското в Белград.

- Г-н Балъков, разочарован ли сте от това, което се случи на мача в Белград?

- Да, беше много неприятно. Стигнахме дъното, по-надолу не може. Мисля, че всички вече го виждат.

- Какво трябва да се направи в тази ситуация?

- Мисля, че е дошло време да се вземат кардинални решения за бъдещето на българския футбол. Ясно е, че за два дни националният ни отбор и футболът ни въобще няма да се оправят. Очевидно е, че имаме само 4-5 футболисти на добро европейско ниво. Останалите играят в отбори, които не могат да им дадат нужната основа. Нямат опит. В този мач например централната ни защита Тунчев - Илиев имаше много лош ден, особено Илиев.

- Твърдите, че проблемът е в опита на националите?

- И в това. Имаме играчи на по 25-26 години, нелоши, но с липса на достатъчно опит и преживявания в различни ситуации. Съвсем нормално е да не бъдат на това ниво, което всички желаем. Но проблемът е доста по-глобален и опира до състоянието на футбола ни въобще.

- Какво имате предвид?

- Това, че например футболните ни клубове в момента не градят и не развиват футболисти. Трябва веднъж завинаги да се спре с корупцията в първенството, срещу която Боби Михайлов вече се бори. И да се върнат някои печеливши неща от миналото. Става въпрос за спортните училища и много качествени школи като тези на ЦСКА, Левски, Бургас, Пловдив, Сливен и Стара Загора. В тях сме били аз, Трифон Иванов, Данчо Лечков, Киряков, Любо Пенев, Павел Дочев... И не е случайно, че тогава станахме четвърти на световното първенство. В България това работеше отлично, но беше закрито. Сега същите интернати работят с пълна сила в Западна Европа. А ние тук чакаме отнякъде да се пръкне талантлив играч, сам да се научи на футбол и да почне да вкарва голове.

- Как виждате решаването на въпроса?

- Всички хора, които се занимават с футбол, не изключвам и себе си, трябва да се съберем и да решим как ще се работи занапред. Вижте сърбите - бяха във война, преживяха разрушения, но успяха да си запазят футбола! Реформираха си елитната лига само с 12 отбора. У нас в момента също стават промени, но вървят много бавно. А и клубовете трябва да разберат, че не е най-важното кой ще стане шампион. Ето тази година Левски отпадна от БАТЕ Борисов и Жилина в европейските турнири. Това ли е целта? Изводът е - трябва да се започне да се работи. Търпеливо, тъй като всяка промяна изисква време.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

valtaxi
24.11.2008 06:07

Защо не се пробва и Краси да поеме национала,то други талантливи няма вече.

Sexytyyy
23.11.2008 01:41

Според мен като се заварнат Божинов и Мартин Пертов и с помоща на Бербатов и Стилиян Петров съставът ни много по добре би изглеждал в нападение и повече вазможности за отбелязване на голове, а именно от това което се нуждаем!

hektors
22.11.2008 18:10

Дано Балъков стане треньор на бълг.нац. отбор

antidop
22.11.2008 16:28

Мисля,че тепърва започва пропадането на българския национален отбор за голямо съжаление докато незаприлича на клубните ни отбори скоро а досега трите мача в квалификациите си бяха успех за нас,трябва да сме доволни, че не загубихме всичките имахме малко шанс,а срещу Сърбите можеше и да е двуцифрен резултата.

selqk08
21.11.2008 22:46

Дано да се отърсим от този срам и да запо4нем да заиграем по добре.Успех балкански лъвове

energie_95
21.11.2008 20:14

Срамно е да направин 0:0 на националния стадион със световният шампион и след това да ни разгромят съседите Няма какво да се залъгваме достигнахме дъното.

pafata
21.11.2008 11:53

Българският футбол спазва девиза на градския транспорт: "Винаги може още", така че пропадането не е спряло.