Канатларовски: Трудно вкарваме на отбори, които се бетонират

20:29
Канатларовски: Трудно вкарваме на отбори, които се бетонират
"Наближава важният мач с ЦСКА в Пловдив. Догодина ще се борим да играем в турнира за купата на УЕФА", твърди треньорът на Локо Пд.

Наставникът на Локо Пд Драган Канатларовски бе гост в актуално студио “Дерби”. След това той отговори на поставените му въпроси за Winner.Bg .

- Г-н Канатларовски, все още сте опиянени от успеха над Ботев Пд с 2:1, а в сряда ви предстои да приемете Черноморец на Херо, който може да играе на контраатаки. Притеснява ли домакинството на бургазлии, които сега са на 6-то място, но след евентуална загуба, вашият тим може да ги изпревари?

- Нормално е да очакваме да спечелим трите точки. Дали ще сме кадърни да го направим, това е друг въпрос. Успехът зависи от настроението и от мотивацията на моите футболисти. Надявам се играчите да не подценят тази среща. От дербито с Ботев се отървахме без контузии, така че ще сме на бойна нога срещу "акулите".

- Играете трудно със състави, които се защитават яко, имам предвид мача на Локо Пд с Марек, в който не успяхте да победите, заради сгъстената защита на дупничани?

- Нашият най-голям проблем е, че действаме трудно срещу тимове, които са наше равнище или са по-слаби от нас.

- Защо така?

- Поне трудно вкарваме голове. Очаквам този проблем скоро да го разрешим. Това е най-големия ни проблем, трудно реализираме, особенно на отбори, които яко се бранят.

- Когато нападателите не успяват да бележат за Локо Пд, се налага да реализират защитници като Йордан Милиев, вкарал победното попадение във вратата на Левски наскоро?

- Така е. Случва се и нападателите да предотвратяват голове пред собствената си врата.

- Какъв тип треньор сте, либерал или диктатор?

- Професионалист съм. Не искам да говоря за себе си, желая за мен да говорят резултатите, мачовете, тренировките. Изисквам много работа, ред и дисциплина. Като футболист и треньор натрупах доста опит в чужбина. Бях на много курсове и семинари, организирани от ФИФА и УЕФА. Учил съм се от много именити треньори-специалисти в Испания. Изисквам от футболистите да дават максималното на терена. За мен има една максима - “Както тренираш, така и ще играеш!”. След яки тренировки, играта в официален мач винаги е много по-лека. Имам девиз “Повече капки пот в подготовката, по-малко кръв в боя!”.

- Възнамерявате ли да привличате още хора в щаба на Локо Пд. Виждаме, че в тимовете в Западна Европа щабовете са наситени със специалисти в различни области? Футболният клуб има ли нужда от психолог, например?

- Арсен Венгер си има личен психолог, който го води със себе си там, където работи. Благодарен съм на президентката Галя Топалова, която ми развърза ръцете да направя як отбор, който да е фактор в българското първенство и да участва в турнира за купата на УЕФА.

- Къде виждате Локо Пд след края на сезона?

- Рано е да се каже. Предстоят ни важни мачове, например с ЦСКА в Пловдив. Този двубой е непредсказуем. Какво да кажем за сблъсъка с Литекс?! Искаме във всички мачове да играем все по-добре, това е най-важното. Ние сега градим отбор и желая от футболистите да дават максимума на всяка една тренировка, да насаждаме победен дух и манталитет. Трябва да се научим, че победата се кове през всичките 90 минути. Ако във всяка среща се представяме на максимално ниво, резултатите няма да закъснеят.

- Вие сте играли футбол в много държави, бил сте треньор също на много места извън Македония. Кажете каква е приликата и разликата между европейското и българското съдийство?

- Нямам особенни впечатления от българското съдийство, защото само в последния месец съм гледал мачове в България. И тук арбитрите са хора, и тук хората допускат грешки. Всеки може да греши, важното е да не е тенденциозно. Защото не е коректно да се готвиш усърдно за някой мач, а реферът да те закопае с едно отсъждане. Мисля, че трябва да се дава шанс на българските арбитри да показват възможностите си. За да има качество, интензивност, съдийството трябва да е на необходимото ниво. Не е правилно играчите и треньорите да реагират на всяка една неточност. От неправдата боли, но ние трябва да се научим да ги приемаме. Нужно е да се концентрираме в пълноценната подготовка, на изявите в самата игра, а не на отсъжданията. Ако искаме да имаме добър футбол, трябва да има честно и добро съдийство!

- В България арбитрите подкрепят фаворитите. Така ли е и в Македония?

- По сателитната телевизия виждаме, че такива неща се случват в цяла Европа, в целия свят.

- Вашият сънародник Стевица Кузмановски, чийто дом обаче е в Сърбия, няма начин да не ви е разказал нещо за българския футбол. Какво ви каза той?

- Аз съм приятел със Стойчо Младенов, с Йешич, с Кузмановски, преди това с Радко Достанич... Другарувам с всички специалисти, с които съм изкарал “А” и ПРО-лиценз в треньорската школа на БФС. По принцип сме говорили за много неща, но аз не обичам да коменетрим реферите. Това е мой принцип.

- В България има проблем с посещаемостта на футболните мачове. В Македония дербито Вардар-Работнички бе посетено от 2500 зрители. А само преди години имаше небивал интерес към футбола и в България, и в Македония. Къде е причината за спадналата посещаемост?

- Първото нещо е, че трябва да се подобри качеството на отборите и на техните изяви. В Бивша Югославия интересът към мачовете бе доста по-голям. При разпада на Югославия, нормално е да падне качеството на футбола в отделните държави. Сега в Македония най-много зрители събира дербито Вардар (Скопие) - Пелистер (Битоля). Работнички е шампион. Този клуб е добре организиран, но дербито е Вардар - Пелистер. Гледам, че от българските отбори много млади, но талантливи футболисти отиват в чужбина и така не се вдига равнището на шампионата.

- Може ли да предвидите кои три отбора ще изпаднат от "А" група?

- Освен, че ЦСКА е твърд шампион, всичко друго в "А" група е в теорията на вероятностите. Това е валидно и за изпадащите, и за зона УЕФА. След 3-4 кръга ще се изясни кои ще са призьорите и кои ще са изпадащите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dracula_88
08.04.2008 10:02

- Рано е да се каже. Предстоят ни важни мачове, например с ЦСКА в Пловдив. Този двубой е непредсказуем.

Например, през 9-ия кръг от есента ЦСКА би с 1:0 Локо в Пловдив... Непредсказуем е, но аз ще се опитам да прогнозирам, че мачът ще е на "Армията" този път. Явно човечеца още не е "навлязъл" в работата си...