Наско Сираков: Някакъв фатализъм ме спира, да поставям цели пред отбора

22:04
Наско Сираков: Някакъв фатализъм ме спира, да поставям цели пред отбора
През пролетта Левски окончателно се прости с амбицията да спечели за трети пореден път първенството, а още по-болезнено бе посрещнато отпадането от купата на България. Въпреки това най-важния човек в спортно техническия щаб на Левски продължава да бъде оптимист, стои твърдо зад новата стратегия и не показва, че вакханалията около синия клуб особено го вълнува. Разговаряме с Наско Сираков, силната фигура на „Герена”. Ето какво каза Наско специално за Winner.Bg

- Господин Сираков, Левски май е на път да изпълни една от поставените си цели. Ще играе и догодина в турнира за купата на УЕФА. Как бихте коментирали този факт?

- По въпроса за целите, ме обхваща някакъв фатализъм преди да ги изрека на глас. Очаквах цяла есен някакво съживяване в отбора и се надявах, че накрая в столичните дербита ще постигнем пълния актив от точки и ще стопим разликата с първия в класирането. Видяхте какво се случи и как на практика се лишихме от възможността да гоним титлата. По-късно по най-нещастния начин отпаднахме за купата. След това вместо сега да сме на 4 точки от ЦСКА и да им дишаме във врата, не спечелихме срещу Литекс у дома и загубихме нелепо от Локомотив Пловдив. Явно тази година е година на пропуснатите възможности. Що се отнася до класирането ни в Европа, за това не съм имал никакво съмнение.

- Наистина ли, Левски играе най-добрия футбол е нас и вярвате ли си на това твърдение?

- Напълно сериозно го твърдя. По всички спортно-технически показатели ние показваме най-стойностен футбол приравним към критериите на средноевропейския ранг. Естествено никъде не е гарантирано, че най-добрия отбор трябва да печели.

- Долу-горе какви са амбициите ви докрая на сезона?

- Мисля, че може да спокойно да финишираме без да загубим точка в останалите 8 мача. Това не някаква самоцел, просто смятам, че имаме качествата да го постигнем. Все пак основната задача си остава изграждането и израстването на младия отбор с който сега разполагаме.

- Има много въпросителни около правилността на селекцията?

Когато отбора не върви добре, могат да се чуят всякакви разнопосочни мнения. Сигурен съм че като се върнат успехите, критиките към отделните играчи ще бъдат заглушени. Във футбола по-добре лекарство от успехите не е измислено.

- Публиката на Левски показва една необичайна за нея толерантност?

- Това ме удивлява, защото нашата публика е много взискателна и е трудно да бъде убедена в правотата на едно начинание, което засега не носи необходимите успехи. Но, явно сме успели да ги убедим в предишните години, че този екип може да донесе само добри неща за Левски.

- Мислите, ли че ще се върнат отново големите европейски нощи?

- Мисля си, го не бих го изразил на глас. За да спечелиш в Европа се изисква и шанс и ситуация. Ние имахме много неща на наша страна, но по принцип пътят по който вървим трябва да ни отведе отново там, където ляхме преди две-три години.

- Вие направихте във футбола всичко, което можеше да се направи. Какво още ви кара да стоите и да работите за неговата кауза?

- Първо, много обичам Левски и не ми е минавала мисълта да се оттегля от отбора. Естествено, много добре съм наясно, че можех след влизането в Шампионска лига да си тръгна от най-високата точка на признание. Засега твърдо оставам впрегнат в амбицията да направим от Левски, нещо повече от това което някога е бил като клуб.

- И накрая, готов ли се да чуете в сряда вечерта, че сте уредили мача с Марек, защото сте сивия кардинал на футбола и знаете как да го направите?

- Готов съм да чуя какво и да е, макар че няма да стане, защото просто не си губя времето в гледане на предавания. Това, което мога да заявя, е че Левски играе само на терена и печели или губи винаги в честни спортни сблъсъци. Това е нашата политика, защото сме прекалено наясно, че по другия път ни чакат провали, когато те са ни най-малко необходими. Някои отбори ще се убедят, че това е така през август и септември.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Dumbi
08.04.2008 20:49

Определено няма къде да загубят точки, особено на Армията. Слаб ЦСКА и още по слаб Левски. За първите обяснение няма, за вторите оправданието е в младия им състав ... Тегобата наречена БГ футбол продължава

stanislav30
08.04.2008 20:00

ЯВНО, НЯКОИ ХОРА ГИ БОЛИ, КОГАТО ИМ ГОВОРЯТ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ. БРАВО НАСКО, ТИ СИ ИСТЕНСКИ ЛЕВСКАР.