Стоичков в тила на врага

16:30
Стоичков в тила на врага
В дните на Световното съдбата пак прати изпитание на Христо Стоичков. Цял месец работа в "тила на врага"! Сред неговите "любими" журналисти, и то като един от тях.

Да, битката се оказа неравна. От 81 телевизии в Международния тв център Христо Стоичков се принуди да даде интервюта на 72 от тях. Това показа преброяването пред таблото със схемата на разположените в огромното хале офиси на различните компании. Големите канали в Европа, Австралия, Китай, Япония, Щатите и кой ли не...Но той издържа, пише вестник "Труд".

Разбира се, пак имаше и "жертви". Например, след като за два дни изкефи с интервюта старите си любимци руснаците, Стоичков отказа на един закъснял "братушка". И не от каприз - просто бързаше да направи акредитация на съпругата си Марияна за тв центъра. И след два дни прочетохме историята на руснака - Стоичков може би отказал разговор, защото бил в компанията на хубава девойка...

През този месец на Мондиала Стоичков работи за мексиканския гигант "Телевиса". И по-точно за този от каналите, който безспорно най-много му прилича - платения.

Параметрите на договора естествено останаха тайна, но още в Йоханесбург мексиканците предложиха на Камата сега да подпише за същата позиция и за "Мондиал 2014" в Бразилия. И офертата не е плод на сантименти или емоция - оказа се, че "Телевиса" е достигнала рекорден рейтинг на гледаемост в страната - 85 процента, при излъчванията си от Световното.

Имаше и други любопитки около Камата. Например, след като десетки пъти е иронизирал с фразата "Стига с тези ваши планьорки - майорки", сега му се наложи да участва всекидневно в тези съвещания на журналистите. В тях се определяха задачите за работния ден, който за "Кавалера на Златната топка" обикновено беше от 3 следобед до 1 след полунощ.

Десет часа на тръстиката! Каква експлоатация му наложиха само медийните босове?! Но както се шегуваше сеньор Стоичков: "Луд умора няма!"

До него в студиото обикновено беше Мигел Еспаня. Не ви говори нищо това име? Нормално, но за Камата нещата не стоят така. Тази "острилка" нашият яко е псувал преди 16 години в може би най-нещастния си мач за националния отбор.

България - Мексико в София - 1:1 преди Мондиала. Еспаня рита Стоичков като на корида. Изнервя го максимално. Камата профуква дузпа. Единственият му пропуск от бялата точка с екипа на България. Сменят го, настават панаири...

А днес, на Мондиала? Еспаня е любимец на Стоичков. Кротък, усмихнат и с подчертано чувство за хумор. Седи винаги от дясната страна на българина под прожекторите в лъскавото студио за няколко милиона евро.

Оборудването е започнало да се прави още преди година, а техниката е впечатляваща. Шестцифрена сума е платена само за машината, която "разграфява" терена при спорни ситуации.

Любимото място на Стоичков е специално оборудван стол, подобен на този, на който се е обучавал първият ни космонавт Георги Иванов в Байконур. На тв креслото мачът се наблюдава триизмерно, като се засипват стотици анализи от компютъра на всевъзможни компоненти от срещата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация