Йозеф Блатер - император на световна империя

11:13
Йозеф Блатер - император на световна империя
Самодържец. Диктатор. Деспот. Йозеф Блатер има много прозвища. Но всички се свеждат до едно: те се опитват да очертаят профила на един човек, който притежава неограничена власт - на върха на ФИФА.

ФИФА, Световната федерация по футбол, е нещо повече от спортна организация. Тя е световна империя, а нейният император се казва Йозеф Блатер.

74-годишният швейцарец е приеман от крале, президенти и министър-председатели по целия свят. Той, шефът на най-големия спортен съюз, може да си позволи всичко. Блатер оглавява империята, управляваща най-популярния спорт на света - футбола. 270 милиона души в света играят активно футбол, пасивните запалянковци са, разбира се, много повече. Във ФИФА членуват 208 страни - повече отколкото в ООН.

През 12-те години на своето управление Блатер даде силен тласък на комерсиализирането на световния футбол: днес ФИФА е една извънредно успешна фирма, въпреки че официално се води за некомерсиална организация. Миналата година например тя е реализирала - официално - печалба от 157 милиона евро. В действителност приходите й са далеч по-големи. ФИФА получава 1,6 милиарда евро само за телевизионните права на сегашното Световно първенство.

"Излишните" пари се вливат предимно в състезания, проекти и в касите на футболните съюзи на страните-членки. Огромни пари отиват за заплати, хонорари, разходи и привилегии на функционерите на федерацията. ФИФА може да си позволи този лукс, защото притежава монопол върху световния футбол. И горко му на онзи, който си позволи да протестира против това.

Тези дни ФИФА заплаши със санкции Франция, защото провалът на френските футболисти в Южна Африка бе тема на дебати в националния парламент. Федерацията не допуска никаква държавна намеса. Но репресивните действия придобиват направо гротески черти, когато става дума за маркетинг. Така например в и около южноафриканските стадиони не може да се продават напитки, които не влизат в асортимента на Кока-Кола или Бъдуайзър, притежаващи ексклузивните права. Дори цифрата 2010 е защитена тази година като запазена марка.

Йозеф Блатер, срещу когото бяха отправени настоятелни обвинения, че си е осигурил преизбирането с подкупи, възнамерява да се кандидатира догодина за четвърти мандат. И същевременно предупреждава, че ще стори това и за пети път...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
10.07.2010 02:04

ъее, ами всяка жена държава си избира къде да участва...хахаха, русия е в нато ама участва в ООН *lol**lol**lol**lol**lol* хахахахахахаххахахаха cuz i'm high *lol**lol**lol**lol* хаххаха, не бе русия е в съюза тоя геополитическия иии а исках да кажа че тя рита за Европа а не в Азия да...
ПС-е не ми се сърдете. Познанията ми по география са милионно по кратни от ваште, but i'm HIGH *beer*

ceco26
09.07.2010 21:41

Ми питам, щото се сетих, а още никой не ми е обяснил защо е така. *wink* Нима не мога да питам за нещо, което не знам.

Yang_G
09.07.2010 19:20

Абе, Цецко ! Те Израел от много отдавна си участват в европейските турнири !!! Те и в ШЛ са играли, ти ми говориш за ЛЕ ! Просто така са решили ! Ти може да си много добър по география, ана т'ва не значи, че Австралия не играят в зона Азия ! *sick*

ceco26
09.07.2010 13:12

Не е във връзка с темата, но се сетих и искам някой да ми отговори-защо Израел участва във ЛЕ? Нима съм нечувало зле по география /което определено не е вярно/ или има некви далавери? *joking*