Лесни мачове за Юве и Милан преди дербито им, сериозен тест за лидера

11:07
Лесни мачове за Юве и Милан преди дербито им, сериозен тест за лидера
Миналия кръг отново ни предложи някои изненади, макар почти всички фаворити да си взеха мачовете. Изобщо, с всеки изминал кръг Серия "А" става все по-интересна и вълнуваща. Вместо да се развърже и изясни, ситуацията при преследвачите стана още по-завързана и заплетена. Сега вече 10 отбора са в рамките само на 7 точки след водача Интер, който диша все по-спокойно на върха, след като вече води със 6 точки пред основните си конкуренти, които на всичкото отгоре имат и мач помежду си следващата седмица. От втората позиция нататък най-голямата разлика е между 15-я и 16-я и тя е едва 3 точки. А вторият и четиринадесетия са събрани в рамките само на 10 пункта. Това предвещава интересна средна част от шампионата.


► Киево – Рома
След 6 поредни загуби, домакините най-после постигнаха победа в миналия кръг. Тя дойде в най-неочаквания момент – при гостуването на Удинезе – и бе постигната не без помощта на голяма доза късмет. В крайна сметка, въпреки че остава на дъното, тимът на Доменико Ди Карло пое глътка въздух и възобнови надеждите си за оцеляване. Наставникът няма да може да разчита на контузения Богдани, но се завръщат Керлон и Малаго. Гостите от столицата се намират в чудесна победна серия и постепенно забравят кризата изкачвайки се нагоре в таблицата. Завръщането на Франческо Тоти веднага даде резултат. С единственото попадение в мача, капитанът донесе изключително важната трета поредна победа миналия кръг срещу Фиорентина и вече е само на 5 гола от топ 10 в Серия "А" за всички времена. Принцът на Рим се е разписвал в последните 3 двубоя на тимът му, който в този мач ще гони победа номер 1000 в калчото, с което ще стане едва четвъртият отбор след Ювентус, Интер и Милан, прехвърлил тази бариера. Освен Окака и Акуилани, в лазарета попаднаха още Пизаро и Панучи.

Лацио – Интер
"Нерадзурите" вече се настаниха трайно на първата позиция и едва ли скоро ще слязат от там. Особено ако си вземат и този мач, който се явява като един от най-важните и трудни тестове през сезона им. Освен важната победа срещу Наполи, миналият кръг Жозе Моуриньо постигна и един любопитен и доста респектиращ рекорд - 105 мача поред без загуба като домакин в среща за първенство. Специалистът не познава вкусът на домашното поражение от март 2002 година, когато бе начело на Порто. Наред с традиционните за това време на годината трансферни слухове, дойде и една добра новина за Специалния. Киву и Хименес вече са възстановени от травмите си и тренират наравно със съотборниците си. Аут обаче продължават да са Ривас и Виейра. За Лацио срещата пропускат Матусалем, Сивиля, Фирмани и Лихтщайнер. През седмицата тимът на Делио Роси елиминира Милан в турнира за купата на Италия, при това на неговия "Сан Сиро". Това дава известна доза самочувствие на "лациалите", които в последните си 3 мача за първенство имат 2 загуби и едно равенство.
Точките от тази среща са много необходими и важни и за двата тима, които са с най-добрата атака в Серия "А" до момента.

Лече - Ювентус
Наглед лесно гостуване за "Старата госпожа". След впечатляващата победа с 4:0 над Реджина миналия кръг, тимът на Клаудио Раниери доказа, че загубата от Интер в дербито е била само нещастно изключение. Иначе като оставим настрана нея, "бианконерите" имат 6 поредни победи в шампионата и се очертават като най-сериозният преследвач на водача. Раниери обаче по традиция изпитва трудности при гостуванията и мачът няма да е никак лек за отбора му. Още повече, че в лагера на Лече за пръв път от началото на сезона няма контузени и наказани, а и те трудно се предават у дома. До момента само Рома успя да си тръгне с пълен актив от "токчето на Ботуша". Добрата новина в лагера на Ювентус е завръщането на Кристиано Дзанети, който вече тренира на пълни обороти. Другата положителна вест е свързана с Мауро Каморанези, чиято контузия в рамото от мача с Реджина се оказа по-лека от очакваното и халфът най-вероятно ще бъде готов за дербито с Милан следващия кръг. Иначе списъкът с контузени "черно-бели" футболисти продължава да е твърде дълъг – Буфон, Кнежевич, Дзебина, Салихамиджич, Поулсен, Тиаго, Трезеге.

Аталанта – Удинезе
Десетият срещу деветия. След трите поредни нелепи загуби, "фриуланите" паднаха на девета позиция, но все още са в битката за евротурнирите. Евротурнири, в които момчетата на Паскуале Марино се справят повече от чудесно до момента. През седмицата те победиха Динамо Загреб в турнира за Купата на УЕФА и след 3 победи от 3 мача се класираха за 1/16 финалите. Към трайно контузения Сапата, през седмицата се присъедини и защитникът Дамиано Феронети. Големият отсъстващ обаче е звездата на тима Антонио Ди Натале, който получи червен картон срещу Киево миналия кръг и с това "доукраси" картинката от нелепата загуба, която на всичкото отгоре дойде и след автогол на Фелипе. За домакините към трайно контузените Д’Агостино и Чигарини се присъедини и нападателят Алесио Керчи.

Реджина – Болоня
След катастрофата в Торино, сега домакините са задължени да вземат втората си победа у дома и да се опитат да прескочат фаталната черта, под която се намират. Ако гледаме последните четири мача на Болоня обаче, този мач би трябвало да завърши наравно. Нещо повече – резултатът трябва да е 1:1 с гол на Марко Ди Вайо. За домакините трайно контузени са Гьоса, Ландзаро, Касционе, Пуджиони, а за гостите аут поради същата причина са Волпи и Паонеса, а Терци е наказан.

Торино – Фиорентина
Домакините не можаха да затвърдят доброто си представяне срещу Милан и след загубата от Сиена миналия кръг, вече са само на точка от зоната на изпадащите. В този мач, освен трайно контузените Малонга и Корини, те ще са и без Абрускато, който през седмицата също получи травма. След загубата от Рома миналия кръг "Виола" потвърди тезата, че редува силни със слаби мачове и ако следваме тази тенденция, би трябвало да очакваме успех за отборът на Чезаре Прандели, който няма да може да разчита на Йоргенсен, Гоби и Дайнели.

Милан - Катания
Както вече стана дума, през седмицата "росонерите" отпаднаха от Купата на Италия и след сигурното класиране за 1/16 финалите на УЕФА вече могат изцяло да съсредоточат вниманието си в шампионата, където нещата не са много розови за тях. След резила в Палермо, тимът на Карло Анчелоти вече е на трета позиция на цели 6 точки зад братовчедите си от Милано и победата в този двубой е повече от задължителна, още повече че следващият кръг ще трябва да гостуват на Юве в Торино. Любопитна подробност е, че и трите си загуби до момента, миланистите са регистрирали без халфа си Дженаро Гатузо. Рино е един от най-постоянните играчи на Милан през настоящия сезон. Халфът дори има един гол и 4 асистенции, въпреки че това не е приоритет сред задълженията му на терена. Анчелоти ще може да разчита на Андреа Пирло, който се възстанови от тежката контузия. Когато той е на терена обаче, Милан губи. Пирло игра в първите два кръга, в които тимът загуби от Болоня и Дженоа. След това той се контузи и се завърна чак в мача с Торино, който завърши 2:2, а след това дойде и загубата от Палермо с 1:3.
Катания, която се намира на удобната осма позиция във временното класиране, вече гостува веднъж на "Сан Сиоро" през този сезон. Момчетата на Валтер Дзенга се държаха достойно срещу Интер, но загубиха с 1:2. В този мач легендарният вратар на Интер няма да може да разчита на контузените Мартинез и Лама, както и на наказания Силвестре.

Каляри – Палермо
И двата отбора постигнаха важни и впечатляващи победи миналия кръг съответно срещу Сампдория и Милан. Другото общо между Каляри и Палермо е, че и двата тима разчитат главно на домакинските си мачове. И още едно съответствие – и в двата лагера има сравнително малко контузени футболисти. При Каляри това са Фери и Бьондини, а за Палермо единствено Будан е с травма.

Наполи – Сиена
За разлика от гостуванията, Наполи се представя отлично на своя "Сан Паоло". Единствено Каляри успя да превземе домакинската крепост на неаполитанците и да си тръгне с точка от винаги пълният 60 хиляден стадион. Мисията за Сиена изглежда невъзможна, още повече, че наставникът на домакините Еди Рея ще може да разчита на всичките си футболисти. За "бианконерите" аут са Елефтарополус, Фасана, Кодреа и Манита.

Сампдория – Дженоа
Последният мач от кръга се очертава да бъде доста интересен. Домакините претърпяха две поредни тежки поражения – едното в Серия "А" спри гостуването на Каляри (0:1) и другото в сряда при гостуването на Стандарт Лиеж (0:3) в мач от Група "С" в турнира за Купата на УЕФА и вече се намират извън първите 3 места, даващи право на класиране за 1/16 финалите. Мачът пропускат Паломбо и Зиглер. Гостите от Генуа пък за първи път загубиха точки у дома едва миналия кръг, когато завършиха наравно (1:1) с Болоня. Навън обаче, тимът на Джанпиеро Гасперини все още не е постигнал своята първа победа. Наставникът няма да може да разчита на Паро, Гасбарони, Место и Роман.


След някои бомби в последните няколко кръга, вече не смея да давам смели прогнози. Мога само да кажа, че ни очаква пореден вълнуващ кръг в едно от най-силните първенства в Европа, в който няма да липсват изненади и интересни сблъсъци.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

deko1991
06.12.2008 12:04

Интер ще направят един Х а Юве и Милан ще бият

chanev92
06.12.2008 11:04

Forza прав си. В Милан от години всичко става с клизма... За Интер мача не е труден. Лацио не са толкова класен отбор.Това че биха Милан, не е защото те играха много добре. Юве този кръг ще правят Х