Грозната истина за европейския футбол

16:19
Грозната истина за европейския футбол
Интересен въпрос задава авторитетният британски вестник "Телеграф" в днешния си брой. От там питат: Можете ли да назовете 40 наистина големи европейски футболни клуба?

За голям футболен клуб се смята клуб, който всяка година се бори за спечелването на титлата във вътрешното си първенство, стадионът на когото трябва да отговаря на изискванията на УЕФА за провеждане на мачове от крайните фаза на турнирите на Стария континент, спечелил е поне една купа или има финал в евротурнирите и продава поне половината от билетите за капацитета на стадиона си през целия сезон.

След изпълнението на изискванията е ясно, че е изключително трудно да назовем дори повече от 20 такива футболни клуба в Европа. А също така трябва автоматично да изключим от тази графа родните грандове Левски, ЦСКА и Литекс, тъй като те не покриват нито едно от посочените условия.

Да видим обаче, кои клубове от силните европейски първенства влизат в графата "Големи":

От Англия това са: Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул и Арсенал
От Италия: Милан, Интер и Ювентус
От Испания: Само Барселона и Реал Мадрид
От Германия: Самотен представител е Байерн Мюнхен
От Португалия: Бенфика, Спортинг Лисабон и Порто
От Шотландия: Селтик и Рейнджърс
От Холандия: Аякс
От Франция: С известни уговорки можем да включим Олимпик Марсилия

Отново с известно уговорки можем да включим трите гръцки гранда от Атина: Панатинайкос, Олимпиакос и АЕК, съседите им от Истанбул: Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ, както и хърватският Динамо Загреб.

Нито един клуб от Австрия, Албания, Андора, Армения, Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Дания, Кипър, Чехия, Унгария, Исландия, Израел, Казахстан, Лихтенщайн, Македония, Малта, Молдова, ЕЙРЕ, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Русия, Уелс, както и от Скандинавските страни и тн.

Още по-любопитно става, когато се замислим за реалните претенденти за спечелването на трофея в Шампионска лига през настоящия сезон. Тук можем да говорим само за Челси, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Барселона, Милан и Интер, а всеки друг отбор победител би бил истинска изненада.

Поуката е, че докато се поддържа съществуващата финансова структура на футбола в Европа, Шампионска лига ще бъде несбъдната мечта за всички, освен шепа тимове, чиито имена са ни до болка познати. Те осъществяват гръмки трансфери по между си, трупат колосални задължения и в крайна сметка правят най-силния клубен турнир в света лишен от конкуренция.

Но промени във финансовата политика на УЕФА като цяло и налагането на сериозни ограничения в трансферните суми и заплатите на играчите, могат да събудят амбиция и глад за успехи и на "обикновените" отбори. Ако това не се случи, рано или късно "Големите" ще трябва да се отделят в собствена Суперлига, както предложи преди повече от година Флорентино Перес.

И накрая, за да "замаже" очите на стотиците милиони привърженици на "обикновените" отбори, Мишел Платини създаде Лига Европа. Макар и интересен през първия си сезон, това е второстепенен турнир, който подобно на Купата на УЕФА, се намира под дебелата сянка на Шампионска лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

footballfan
25.09.2010 13:12

deadpoet, само да ти кажа, че Манчестър Юнайтед далеч не разполагат само с Нани и Бербатов. Имат още Ернандез, Оуен, който както знаем в ШЛ играе на ниво, Рууни си е Рууни, Скоулс в момента е във формата на живота си, а и да не забравяме Дарън Гибсън. Според мен Валенсия ще липсва, но Юнайтед доказаха в мача с Ливърпул, че могат да се справят и без него. И в края на краищата без значение докъде стигат Манчестър Юнайтед,Челси,Реал Мадрид и Барса още от самото начало са фаворити.

deadpoet
25.09.2010 12:17

stonq4chelsea , изобщо не си ме разбрал. Аз не казах , че Арсенал имат по-големи шансове от Челси. Казах , че шансовете на Челси за Купата в ШЛ са намалели в сравнение с тези преди да речем 2-3 години. И ще ти кажа , че Арсенал не са добри само срещу Брага и Порто. Арсенал е първият Английски отбор , който бие Реал Мадрид и Милан на техните стадиони. Арсенал от 4 години стигат минимум 1/4 финала. Челси обаче имат по-големи шансове , така е , но според мен Юнайтед пък нямат , защото там разчитат само на 1 или 2 играчи... Преди бяха Рууни и Нани , а сега Берба и Нани. Но Челси си остават с по-големи шансове от Арсенал.

gunnurs
25.09.2010 11:53

Тия редакторите са много смешни *lol* .
Може ли да сложат "Челси" сред най-големите в Англия.
Всички посочени от тях отбори в Европа имат дълга история, а не десет годишна като тия смотаняци с пари.

strong4chelsea
25.09.2010 11:25

Успешен тим като стана въпрос Ливърпуул от доста доста време нямат един голям трофей освен 2003 ли кога беше в ШЛ да не се лъжем.Сиг в момента Пуул дори не могът да стъпят на малкия пръст на Челси но историята на Пулл пък е огромна..Нз какво сравнение може да има някой хора се радват на стари успехи други на сегашни аз съм от вторите.А до пича който каза че Челси и Ман.Унтд имали по малки шансове от Арсенал в ШЛ ме уби.Добър отбор са като хванат някой като Брага добре го дънят но силите им са само до 1/8 финал 1/4.

ceco26
25.09.2010 08:37

Е какво като не допускали голове и излизали от групите? *wonder* Да не би да са спечелили титлата??? То им стига 1-2 гола да допуснат точно на финала. Арсенал са успешен тим в ШЛ, но не достатъчно! *stop*

play_for_fun7
24.09.2010 23:52

deadpoet - ще ме извиняваш , ама незнам какво толкова голямо постижение е да излезнеш от групата *erm* според мен от 1/4 финал вече може да се казва че един отбор е успял да постигне нещо *wink*

deadpoet
24.09.2010 23:01

Ще добавя и още нещо... през сезон 2005/06 когато играем финал с Барса нямаме допуснат гол в елиминационната фаза, като играем срещу Юве,Реал и Виеляреал , които навремето бяха изключително добри *thumb_up*

rokera_henry
24.09.2010 23:00

deadpoet, само ще те поправя, че Арсенал нямаха допуснато поражение като домакини цели 5 години в ШЛ.. А такива псевдо разбирачи, няма да си направя труда да ги коментирам..

deadpoet
24.09.2010 22:20

Много се ядосвам , когато някои хейтърчета като тебе се изказват АБСОЛЮТНО непоготвени... Ти знаеш ли изобщо какво са направили Челси и Арсенал а ? Вярно , че и Челси по-скоро са при големите , но Арсенал още от финала за КНК , който е спечелен от Лондончани , са едни от грандовете *wink*

deadpoet
24.09.2010 22:17

Знаеш ли какво правят Арсенал ? Арсенал играят ПОНЕ 1/8 финали от 10 години. Арсенал имат сезон без поражение , Арсенал имат изключително много титли от 1997-2005 година... Тази статистика не е от 2 години мога да ти кажа. Точно отбори като Челси и Арсенал трябва да ги има... А не Марсилия,АЕК,Спортинг или Юве например , които през последното десетилетие нямат нищо освен загубен финал... *lol*

Lahm_Munchen
24.09.2010 21:23

Каква тъпичка статийка или там какво е. Това за всички времена ли се отнася или само за последните 5-6 години? Какво правят отбори като Арсенал, Челси, Спортинг, Челси... но все пак това са цели 40 отбора. Иначе по големи отбори от Аякс, Реал, Байерн, Ливърпул и Милан съответно от 5-те най-добрите първенства няма. Може само да добавим след тях Барса и Ювето.

BeSeTzT
24.09.2010 21:21

"За голям футболен клуб се смята клуб, който всяка година се бори за спечелването на титлата във вътрешното си първенство" Ехо, Лион колко поредни пъти спечели вътрешното си първенство, защо само Марсилия е в списъка!!!!!!!!!?????????!?!?

fena_man_utd
24.09.2010 20:34

От всичките 32 отбора има едва 5-6 отбора,които правят турнира интересен и един от тях после печели и трофея.

juve_83
24.09.2010 19:58

Ебаси глуповатата статия *thumb_down*
Първо тая огрона цифра от 40(!) големи отбора *erm*
Второ, на година по максимум 4 отбора могат да играят финал в Евротурнирите *thinking*
Трето европейския футбол е с класи над южноамериканския, а за останалите континенти въобще няма да говорим
Четвърто една камара отбори могат също да се включат в тази малоумна класация, например Бордо

ceco26
24.09.2010 19:39

Арсенал докато залага на деца няма да ги бъде в ШЛ. *thumb_down* Имат наистина талантливи футболисти, но нямат нужните качества, защото са още малки. Може би като започнат да побеждават манчо или Челси ще могат и в ШЛ да се справят по-добре.

deadpoet
24.09.2010 19:01

Продължавам с коментара си. Интер - станаха шампиони , но с такъв треньор едва ли ще вземат изобщо някаква купа , защото се затрудняват много в Серия А , а и паднаха от Атлетико например. Има други отбори , които 100% ще се представят по-добре от Реал,Милан или Интер. Например Лион имат много добър състав и със сигурност ще се представят по-добре от Италианските отбори, но и те не са фаворити. Байерн също не са. Марсилия може би имат по-големи шансове да постигнат нещо значимо , но това не би било повече от Полуфинал. Арсенал , обаче , е може би един от "вероятните" изпуснати фаворити. Отборът има вече много по-дбра защита и атака , а халфовата линия е на изключително високо ниво. Хлапетата на Венгер натрупаха опит вече и според мен са готови да стигнат до още един финал. Артелиристите имат изключителен мениджър и много отдавна имат запазено място в 1/4 финалите или 1/2 финалите , така че един техен триумф би бил по-възможен отколкото на Интер,Милан , Реал, че дори и Юнайтед , защото и те показват слабости , а играта на Бербата може да не е винаги така добра (не му го пожелавам , напротив) ! Това е моето мнение *smile*

deadpoet
24.09.2010 18:53

Някои от тези отбори , които Васил Русев ни е представил за фаворити тази година изобщо не бива да бъдат споменавани. Челси - да те наистина имат шансове, но в сравнение с минали години те са по-малко. Ман. Юнайтед - те разчитат на много малко хора в атака (Нани и Бербатов засега) и също като Челси имат по-малко шансове. Реал Мадрид - не знам , но аз не мога да ги възприема като фаворити по простата причина , че един отбор като Лион ги тупа когато ги срещне независимо Реал какъв състав имат или пък какъв треньор, нищо няма да се промени те ще си отпаднат на 1/8 или 1/4 финалите. Барселона всяка година са фаворити включително и тази. Милан - пхах , та те едва измъкват равенство срещу Катания бе *lol* Вижте представянията има последните 3 сезона: Арсенал ги разбива на Сан Сиро с 2:0 през 2008-ма ; 2009 - те изобщо не участват в елиминационната фаза; 2010 - Юнайтед ги спуква от бой и в двата мача.. ако това са били фаворити , не знам :Х.

Kalinho
24.09.2010 18:49

добре, ама тая статия е за момента, не преди 17 год. примерно *smile*

tazcho
24.09.2010 18:47

Времена и отборите се менят ... аз незнам каква е тая тапа тема ?!?! Грандовете са си грандове, те са се доказали. Няма никакъв смисъл да се говори за пари - вижте ман сити например. Купиха ги шейховете и пак нищо не правят, до скоро така беше и с реал( на които им стискам палци тая година с Мауриньо). Показваш добра игра - взимаш парите, не показваш нищо - ем няма кво да говоря повече

tenebrum
24.09.2010 18:18

Kalinho знаеш ли тея отбори с какво са повече ,защото Олимпик Марсилия преди повече от 10 години бяха неотлъчно в турнирите и винаги стигаха крайните фази,също и Рейнджърс бяха много силни,сега вече е друго а Вердер и Лион изобщо не се класираха тогава никъде в Европа

ceco26
24.09.2010 18:08

Абе ти тъп ли си или много тъп? Нали това казвам-че Пуул и Юве вече затъват, а Интер...начело с обърканият Рафа са за никъде.

Kalinho
24.09.2010 17:31

цецо и ти си голям образ те Пуул, Юве и господ да вземат пак няма как тоя сезон да спечелят ШЛ *smile*

Kalinho
24.09.2010 17:29

много интересно отбори като Селтик и Рейнджърс, Олимпик Мар. с какво са повече от Лион, от Вердер? Madoto_1 а Интер сравнени с Манчестър, Челси и Арсенал не виждам какво са толкова по зле, даже от 2/3 според мене са доста по - добре?

ceco26
24.09.2010 17:25

И да добавя, че за мен отборите, които реално могат да спечелят титлата и този сезон са манчо, Челси, Байерн, Милан, Барса, Реал /главно заради Моуриньо/. Май не съм пропуснал друг голям и силен отбор, а всеки извън посочените ще е сензация, тъй като Пуул затънаха, Аякс вече не са толкова силен отбор, Ювентус и Интер също, Арсенал с тия деца няма да стигнат много далеч, а френските тимове ги бива само до някъде и така.

ceco26
24.09.2010 17:11

Ами наистина има пропуски, защото с "известни уговорки" може да се включат още няколко отбора. Лига Европа наистина няма славата на Шампионска Лига, но за мен е също много интересен турнир. А колкото до "шепата отбори", който са сили във европейския футболи и не оставяли шанс за по-слабите конкуренти..., ами едни тъпи американски собственици и ей го Пуул не се знае кога отново ще имат реални шансове за шампионската титла. *thumb_down*

rokera_henry
24.09.2010 17:04

machoka, madoto_1 мисли като пише, а ти мислиш ли като четеш? Иска да каже, че за Барса и Манчо е ясно, че са едни от успешните клубове и им е заслужено мястото сред имената в Статията. И е прав, защото недоумявам как отбори като Лион и Арсенал не са там, защото това са отбори, които са постоянни в ШЛ(особено Арсенал).. Ясно е, че се говори за настоящия сезон, но чак пък изненади... Това е турнир, в който всичко е възможно, така че..

botevpldfan
24.09.2010 16:50

Твърдо "ДА"съм с мнението на Перес,че трябва да се създаде нова Суперлига както навремето Г-14, където да играят само "големците". А какво си му е на ЛЕ или както преди УЕФА всяка година има изненади и всякакви отбори пробиват всяка година.Ето ви и пример:Хамбургер,Атлетико Мадрид,Фулъм,Шахтьор Донецк, Зенит и много др. за който не се сещам..

bleid_2
24.09.2010 16:47

Доста истини и доста глупости прочетох в тази статия.

machocka
24.09.2010 16:43

madoto_1 ти мислиш ли като пишеш? Само ще те цитирам малко "Манчестър Юнайтед- за тях е също ясно за барселоан също е ясно за арсенал - като лион....

Madoto_1
24.09.2010 16:34

Ахааа... значи най-големите претенденти всяка година за купата в ШЛ са само: Реал Мадрид(скоро не са минавали 1/8 финал), Барселона(за тях е ясно..), Manchester United(за тях е ясно съшо) и Интер(те един път спечелиха ШЛ и станаха най-успешния Европейски клуб..), а къде са отбори като Лион(почти всяка година на 1/4 финал или 1/2 финал), Арсенал(като Лион..), Севиля(който в последните години прогресираха много).Който е писал тази статия е бил доста заблуден(не казвам, че Уинър са я писали).

omega_star
24.09.2010 16:32

Еми вярно е, но какво можем да направим ? Парите винаги ще управляват света...