Куриозите в Англия - част 7

20:48
Куриозите в Англия - част 7
След известно прекъсване, в което обърнахме внимание на глупостите във футбола в световен мащаб, сега е време отново да се върнем на Албиона. Затова подновявам рубриката за интересните случки и рекорди в Премиършип с още култови моменти, свързани с "магията на топката".




"Приятно ми е, Барнзли, Спасете Барнзли!"
"Бонд, Джеймс Бонд!"

Ето един достоен конкурент на прословутата реплика! Подобно на Манчестър Здравков Левиджов – Юнайтед от България, друг фен от родината на футбола също смени родното си име с това на любимия клуб. По документи вече се води Спасете Барнзли. Само дето поводът за тази смяна не бе добър – отборът бе изпаднал във финансова криза и младият спортен журналист Пол Стивънсън реши да изкаже своята съпричастност с възможността тимът на сърцето му да свърши с финансов колапс. С действието си целял да привлече вниманието на обществеността и да се намери решение на проблема. "Животът ми продължава протича напълно нормално", убеден е Пол.

Кавалери
Такива са били футболистите на Арсенал между двете световни войни. В период за около 20 г. единственият футболист на "топчиите", отстраняван в шампионатен мач с червен картон е бил вратарят Дан Люис (Уелс). Това става на срещата срещу Съндърланд през април 1926 г.

Няма пък!
Тази простотия е дело на футболиста на Олдъм Таун Крук. При гостуването на Мидълзбро в далечния 3 април 1915 г. той е декориран с червен картон и трябва да напусне терена. Въпреки подканите на реферът, е категоричен – за нищо на света! Напук на чернодрешкото сяда в наказателното поле на Боро и отказва да стане! Срещата е прекратена, а от федерацията присъждат получилия се резултат до момента за краен. На футболистът му е тресната дългосрочна забрана за 1 година да играе футбол.

"Жабарският" Ливърпул
Благодарение на Ливърпул е основан един италиански отбор. През 1905 г. на Апенините се пръква ФК Анкона. Как се заражда отборът? Неговият създател Пиетро Ричи е изключително атлетична натура, занимава се със маратонско бягане и още няколко вида спорт. Веднъж отива по работа в Мърсисайд и има удоволствието да гледа мач на най-успешния английски отбор. Очарован е много от цветът на фланелките и решава, че трябва незабавно да се роди отбор с червено и бяло във фланелките и на местна земя. И до ден днешен този тим играе в същите краски.

Лийдс, пази се!
Безспорно, феновете на Лийдс и до днес настръхват като чуят името Алън Шиърър. Въпреки, че легендата прекрати своята кариера, на сметката си в сблъсъците срещу "белите" има за 20 изиграни мача умопомрачителните 20 попадения! Срещу тимът от "Еланд Роуд" бившата "сврака" има повече попадения, отколкото срещу всеки друг английски състав.

"Старо куче"
Сър Стенли Матюс е една от легендите на английския футбол. През 1956 г. става първият футболист въобще в историята, спечелил Златната топка като играч на Блякпул. Ала той държи и друго постижение – след като се разписва във вратата на Северна Ирландия на 41 г. и 248 дни, остава най-възрастният голмайстор за "Трите лъва" в историята.

Какъв шампион е тоя?
Може ли да станеш шампион и да не получиш награда? – Да! За да вземеш медал за титлата на клубът си в Лигата, трябва да имаш определен брой изиграни мачове. Невероятен карък в това отношение е Куинтън Форчън. Роденият в ЮАР през 1977 г. футболист вдигна три пъти купата, но така и не увисна отличие на врата му. При първият триумф на "червените дяволи" по време на неговия престой през 1999/2000 г. записва само 6 изиграни срещи. През следващата кампания участва в 7 двубоя, а през 2002/03 – в 9. По този начин нито веднъж не покрива норматива за минимум 10 включвания в игра. Любопитен факт е, че правилника позволява и изключения при специфични обстоятелства, така например Дион Дъблин получи медалът си, въпреки че записа само 7 срещи, в сезона, когато счупи крак.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

salsinho
10.12.2008 03:30

Ми да!!!Средата ли,края ли,незнам точно кога Кен Астън предлага идеята за картоните...Извинявам се предварително ако греша

venko1948
09.12.2008 12:28

Момчето не е ли Спасете Барнзли?
Във всеки случай,като го види човек,му иде да се спасява.

bendgi
09.12.2008 07:52

Статийката е супер.Ако има други такива интересни куриози качете и тях.

Ugoo
09.12.2008 02:43

по-грозна картинка не можахте ли да сложите за статията?!?!? на момчето нещо не му е наред, ама е страшно някво грозно такова и сте го турили вече за незнам кой път ме побиват тръпки  

machocka
08.12.2008 23:28

Току що си зех енциклопедия на футбола и ще го проверя

luzius
08.12.2008 21:23

Всъщност, картоните са въведени чак в края на шейсетте, ако не се лъжа!